ACTUALIZARE ”În urma suspendării activității de depozitare a deșeurilor, a Supercom SA, de către Vitalia Servicii Pentru Mediu SA, la Centrul de Management Integrat a Deșeurilor de la Tărpiu, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud s-au sesizat și au mediat conflictul dintre cei doi operatori. În urma implicării celor două instituții, astăzi, vineri, de la ora 10:00, a fost reluată activitatea la depozitul de deșeuri de la Tărpiu”, anunță Instituția Prefectului.
Mașinile cu gunoi ale Supercom nu au avut acces joi dimineața pentru a depozita deșeurile colectate din județ în groapa de la Tărpiu din cauza unor litigii de natură financiară între companie și Vitalia, administratorul CMID. Consiliul Județean și ADI Deșeuri au intervenit însă, iar situația este pe cale să se deblocheze.
”A existat o dispută între cei doi operatori, Vitalia și Supercom, legat de contractul de prestarea serviciului, contract care trebuia să fie încheiat încă din data de 5 martie a.c. Aici au existat divergențe între ei cu privire la conținutul contractului, dar motivul principal invocat de către cei de la depozit este că Supercom avea o restanță la plata unei facturi de 60.000 de lei. Eu am discutat cu cei de la Supercom ca să lămuresc problema, să văd care sunt motivele pentru care nu au efectuat plata, iar cei de la Supercom mi-au comunicat că faptul că nu s-a putut realiza plata în timp fiind Vitalia a avut conturile poprite de ANAF pentru restanțe la plată. În 25 martie, ANAF a ridicat poprirea de pe conturile Vitalia, iar în data de 26 martie s-a efectuat plata. Deci nu mai există la această oră niciun fel de litigiu cu privire la plăți restante sau chestiuni de genul acesta”, a spus Pavel Plăian, șeful ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud pentru Timp Online.
El a spus că operatorul de la CMID nu mai are niciun motiv să țină închis depozitul: ”Activitatea de depozitare, ca parte a serviciului de salubrizare, trebuie să aibă un caracter continuu, neîntrerupt, la fel ca și celelalte activități de salubrizare. Trebuie să dea de urgență drumul la poarta de la Tărpiu, altfel își încalcă contractul de delegare pe care îl au cu CJ unde se specifică foarte clar că prestarea serviciului se realizează în mod neîntrerupt pentru că e vorba de depozitarea deșeurilor colectate de pe raza unui județ întreg. Serviciul de depozitare este unul public, CMID (Centrul de management integrat al deşeurilor) este proprietatea CJ, nu a unei firme private ca să poată închide și deschide când vrea”.
Potrivit acestuia, mașinile cu gunoi nu au mai mers la Tărpiu pentru că Vitalia a comunicat Supercom că nu le primește, situație în care gunoiul a fost dus în stațiile de transfer, dar care au capacitate limitată de depozitare.
”Situația nu poate continua. Stațiile de transfer au capacitate limitată, iar gunoiul trebuie dus la CMID, la Tărpiu. Urmează să luăm legătura cu Supercom și să vedem care e stadiul discuțiilor și dacă Vitalia a dat drumul. Astăzi situația se va rezolva”, a spus Pavel Plăian.
Vicepreședintele CJ, Ioan Țintean, care răspunde de activitatea de salubrizare, a declarat pentru Timp Online că Supercom a efectuat plata facturii de 60.000 de lei abia azi potrivit ordinului de plată pe care l-a cerut să îl vadă: ”Azi au plătit, nu cum spun ei. Litigiul legat de contract să îl rezolve. Sunt două firme. Nu poate fi un motiv pentru care să închidă poarta la Tărpiu. Azi vor da drumul după ce am intervenit noi”.
Foto: arhivă
Gunoierii din Bucuresti( Supercom) se cearta cu gunoierii din Ploiesti (Vitalia) pentru ,sau din cauza gunoierilor din Bistrita.Ghici care gunoieri din Bistrita? A.D.I.? C.J.? politruci?….
Sambata trecuta am desputit valea Sieului pe un Kilometru de mal. Poate ma fortati sa va aduc pubela da acasa si sa o golesc in fata CJ sau a Primariei ! Vedeti ca eu reciclez cam de cand ma stiu, cu sau fara semi- ingropatele voastre. Plus ca si platesc fara sa cartesc BA !
Aș vrea să citesc despre rzultatul muncii desfășurate la CMID (Centrul de Management Integrat al Deșeurilor și nu despre diferende între cele două societăți de colectare și prelucrare/reciclare a deșeurilor. Chiar așa, ce se știe despre colectarea selectivă a deșeurilor și despre Stația de reciclare de la Tărpiu, care este eficența acestei investiții? Ar fi interesant ca ADI Deșeuri să ne dea informații de acest gen, deoarece aceasta a fost rațiunea constituirii acestei instituții.
Desteptii din CL subventioneaza cica (SIC) mc de gunoi. Deci salariatii Supecomului soc. comerciala privata vor avea salarii mai mari culmea din bani publici trimisi tot de noi. Asa se intampla cand gunoaiele de la Tarpiu sunt gestionate de deseurile din politica. Astfel gunoiul ajunge pana in grinda. Este clar ?