Cu ocazia Târgului Mare al Bistriței, Galeria de Artă Concentric din Piața Centrală a găzduit vernisajul expoziției personale de pictură și desen Sever Moldovan – ”Acesta e burgul prin care trecem tăcuți”.
Expoziția pictorului bistrițean, care cuprinde 39 de lucrări (pictură și desen) ce evocă melancolic cadrul spațial al burgului, poate fi vizitată până în octombrie.
”Sever Moldovan înțelege cu o inteligentă acuratețe că, după cum sufletul omului își are cotloanele sale ascunse, tot așa și Bistrița, orașul în care trăiește, își are coridoarele lui tainice. Pictorul și-a pus în joc natura sa de înțelegător al principiilor universului citadin, ca făptură a locului dă chip și substanță orașului. Sever Moldovan cu a sa privire romantizează, monumentalizează și eternizează tot ceea ce întâlnește în cale. Orașul se conformează acestei utopii a spectatorului romantic. Suntem invitați să observăm contexte locale distincte, dar și să ne umplem pieptul cu un parfum discret și revolut. Pentru Sever Moldovan, identitatea culturală a Bistriței, formele artistice fac expresivă capacitatea de autoconservare și supraviețuire în condițiile unei noi utopii urbane, dar și a unei luminări care vrea cu orice preț să își transceadă propria tradiție locală. El ne propune un ”muzeu imaginar” personal cu ajutorul căruia noi, la rândul nostru, ne construim la rându-ne partea noastră de adevăr. Incontestabil, genul de vitrină ideală în care așezăm imaginea Bistriței pentru a o judeca estetic este o opțiune a contemplatorului și are, deci, o înaltă și liniștitoare doză de subiectivism”, spune criticul de artă Oliv Mircea.
Artistul dezvăluie un spațiu poetic în care orizontul are tot atîta existență ca și centrul, făcând să devină vizibilă pentru privitor realitatea relației impresie-expresie. Sever Moldovan pare plecat în căutarea timpului pierdut, sugerând că spațiul cu care este evident că s-a împrietenit poate fi o adevărată rezervă de eternitate.
Amfitrionul evenimentului a fost Marin Ecedi.
Sever Moldovan (n. Telciu, 1958) trăiește și muncește la Bistrița. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Romania. În anul 2016, a devenit laureat al Premiilor municipiului Bistrița – secțiunea Cultură.
Pictați și desenați, să vadă și generatiile viitoare ce frumos era burgul medieval Bistrița!
Urmașii noștri vor merge pe sus, prin aer. Pe pasarele suspendate, pe Centre Intermodale și printr-o Piață Centrală betonată.
Se vor uita la picturile și desenele dumneavoastră cu burgul Bistrița anno 20 18 (douăzeci-optsprezece) și vor suspina: “ Ce frumoasă era Bistrița înainte de pasarelizare!’.
Uite! In Piața Centrală erau copaci!
Ce păcat că ne-am născut prea târziu și nu am prins vremurile acelea!
Tablourile expuse se pot achiziționa?
Strecurat între mere, furișat între struți,
Acesta e burgul prin care trecem tăcuți.