Actualitate

Acord pentru realizarea cloud-ului regional, parafat la Bistrița în prezența ministrului Investițiilor

La întâlnirea de lucru organizată de ADR Nord-Vest la Bistrița s-au pus bazele acordului de parteneriat pentru realizarea cloud-ului de date aferent Regiunii de Dezvoltare Nord-Vest, un produs informatic destinat interconectării sistemelor digitale ale sectorului public din cele șase județe (Bistrița-Năsăud, Bihor, Cluj, Maramureș, Sălaj, Satu Mare), fundamental pentru transformarea digitală.

De asemenea, în cadrul ședinței de lucru s-a decis începerea demersurilor pentru înființarea unei Agenții Regionale de Investiții și Inovare.

La ședința găzduită în sala mare a Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, au participat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, președintele Consiliului de Dezvoltare Regională Nord-Vest și al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan, președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, președintele CJ Satu Mare, Csaba Pataki, președintele CJ Maramureș, Ionel Bogdan, vicepreședintele CJ Sălaj, Szilagy Robert Istvan, reprezentanți ai Consiliului Județean Cluj, experți din cadrul Serviciului de Telecomunicații Speciale și Autorității pentru Digitalizarea României.

”Ne adaptăm evoluției societății, iar proiectele pentru oameni trec și în sfera de digitalizare. Acest cloud regional este un efort comun, dedicat comunităților din cele șase județe și va aduce administrația la un click distanță de cei 2,7 milioane de cetățeni. Mă bucur că ne-am strâns la această masă rotundă a digitalizării, pentru că demersul este unul în interes naţional şi aici discutăm despre mai bune servicii adresate populaţiei. Să nu uităm că vorbim despre o investiție de peste 30 de milioane de euro, pentru a pregăti viitorul regiunii”, a precizat președintele CJ Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan, care este și președintele Consiliului de Dezvoltare Regională Nord-Vest.

”Este un început de drum pentru ceea ce înseamnă transformare digitală la nivel regional. Acest cloud va fi inima care bate pentru digitalizare. Adevărata digitalizare se poate realiza dacă reușim interoperabilitatea bazelor de date, fiind o măsură prin care venim în sprijinul autorităților publice locale pentru a dezvolta instrastructura și serviciile software. Realizarea acestui cloud regional este pasul firesc ce va asigura complementaritatea cu cloud-ul guvernamental, la care am lucrat când eram ministru al Digitalizării. În final, în relația cu instituțiile locale, cetățenii vor avea parte de un proces simplu, debirocratizat, nu vor mai sta la cozi și nu se vor mai deplasa la instituții pentru a obține documente. Dacă vreți, este încă un mod clar prin care fondurile europene simplifică și îmbunătățesc viața oameniilor. Apreciez și salut implicarea și deschiderea tuturor consiliilor județene de la nivelul regiunii Nord-Vest, pentru ca acest deziderat să devină realitate”, a declarat Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Scopul principal al cloud-ului este de a asigura interoperabilitatea bazelor de date (comunicare între bazele de date ale fiecărei instituții în parte). Astfel, se vor reduce costurile și va crește calitatea activităților sectorului public, în ceea ce privește prestarea serviciilor publice și accesibilitatea serviciilor de e-guvernare. Acesta va facilita transformarea regiunii într-o economie bazată pe date, sigură şi sincronizată cu direcţiile strategice de acţiune ale Uniunii Europene în ceea ce priveşte guvernanţa datelor.

Beneficii pentru cetățeni:

• acces direct la toate serviciile publice locale, fără să fie nevoie ca cetățeanul să se deplaseze la instituție;

• reduce greutatea birocratică și facilitează interoperabilitatea cu instituțiile relevante – practic realizarea cerințelor/specificațiilor tehnice minime necesare lansării achiziției pentru dezvoltarea soluțiilor software.

• istoric al interacţiunilor sale cu administraţia locală;

• transparență în procesarea datelor, la nivelul sistemelor IT ale instituţiilor publice beneficiare, astfel încât cetăţenii au posibilitatea să vizualizeze accesarea acestora.

Cloud-ul regional va fi complementar cloud-ului guvernamental, livrabilul fundamental al investițiilor în transformarea digitală a României din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) Componenta 7 – Transformare Digitală, care va reuni într-o arhitectură informatică sigură și consolidată instituțiile administrației publice centrale.

Cloud-ul regional va fi finanțat prin Programul Regional Nord-Vest 2021-2027- Prioritatea 2 – O regiune cu localități SMART, pentru care Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest este autoritate de management.

Prioritatea dispune de o alocare financiară de 60,332 milioane de euro și are ca obiectiv specific valorificarea avantajelor digitalizării, în beneficiul cetățenilor, al companiilor, al organizațiilor de cercetare și al autorităților publice, din care 31,450 milioane de euro este bugetul alocat realizării centrului de date.

3 comentarii

 • Încă o Agenție de tocat mulți bani publici și angajat neamuri și clientelă politică, pe model ADI Gaz, ADI Gunoaie, ADI Apă, ADI Turism etc. 🙂 Ce loc mai potrivit putea fi ales pentru această inițiativă de tocat degeaba bani europeni decât Palatul Administrativ de la Bistrița?! Ce să mai zic… : Sănătate la Neamuri!

  18
  5
 • Presupun ca Centrul Regional de Stocare a Datelor , adica acel cloud regional , va avea cladirea serverelor , software-ul si bazele de date in alta parte decat la Bistrita. Vorba regateanului , la noi decat s-a semnat…Or mai fi ramas niscaiva carnati si ceafa , ceva tuica si vin bun de la sarbatori si era pacat sa nu se foloseasca in „scopuri nobile”. Altfel cred si eu la fel ca #Alex ca mai sunt multe rude de-ale politicienilor care au nevoi mari si nu vor sa se uzeze la munci specifice plebei , pe salariul minim. Asa stand lucrurile s-a „batut in cuie” noua structura care ne va aduce cam tot ce aducea capra din povestea nemuritorului Creanga (lapte-n tate , muguri in cornite , drob de sare in spinare etc.).Vorba presedintelui : „Ne adaptam vremurilor!”

  8
  6
 • Sa vedem in aceasta sedinta un pas spre realizarea acelei regionalizari ,promisa de la intrarea in UE? Ar fi un pas corect si necesar,care ar duce la desfiintarea multor functii inutile si la apropierea de statele europene.

  7
  1
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.