Actualitate

Acțiuni ale Corpului de Control: Abandonul deșeurilor lângă containere, o problemă serioasă

(FOTO) Corpul de Control al ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud monitorizează și verifică platformele de colectare cu containere semi-îngropate:

”Din păcate, mulți cetățeni abandonează diferite tipuri de deșeuri lângă platformele de colectare cu containere semi-îngropate din zonele de case și de blocuri. Pentru stoparea acestui fenomen și pentru o mai bună informare a cetățenilor cu privire la ce fel de deșeuri trebuie depuse în containerele semi-îngropate, Corpul de Control al ADI Deșeuri a derulat de-a lungul acestei săptămâni acțiuni de verificare, informare și conștientizare a cetățenilor cu privire la modul în care trebuie să utilizeze aceste platforme de colectare.

În timpul acestor acțiuni, inspectorii Corpului de Control al ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud au discutat cu cetățenii, i-au atenționat să nu mai abandoneze deșeuri voluminoase și din construcții pe aceste platforme și să nu depună deșeurile lângă containerele semi-îngropate, ci în interior, respectând inscripționările ce indică fracțiile ce trebuie depozitate în fiecare container. Un lucru îmbucurător este faptul că bistrițenii au fost deschiși dialogului și înțeleg importanța respectării regimului deșeurilor.

Abandonul deșeurilor lângă platformele de colectare reprezintă o problemă serioasă în managementul integrat al deșeurilor din județul nostru și dorim să remediem această situație printr-o activitate susținută de verificare, monitorizare și informare a cetățenilor derulată de inspectorii Corpului de Control al ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud”.

12 comentarii

 • E bine ca deseurile au decenit un subiect important, dezbatut aproape zilnic.
  In aceat fel oamenii pot invata despre cum trebuie sa recicleze deseurile ca sa reducem poluarea naturii.

 • Normal că se abandonează langa cand găurile pentru introdus gunoaiele in ghene sunt făcute în bătaie de joc, daca ai o cutie de carton mai mare trebui efectiv să mergi cu cutterul după tine și să stai sa tai bucatele din cutie și să introduci succesiv bucățelele in ghena, că altfel nu incap. Cine a gândit ghenele acelea de gunoi are mai puțini neuroni decât au ghenele cm de deschidere pe unde să bagi gunoiul. Doamne ferește să ai cumva ceva mai voluminos de aruncat la gunoi. La carton am impresia că cine le-a gândit a zis „a, păi ăștia arunca doar cutiile de la pizza (de aia normala, că doar nu sunt bogați să-și ia la metru) acolo, ce le trebuie deschidere mai mare”.

  • Domnule cetățean, dacă s-ar pune cutiile de carton întregi containerele s-ar umple instant cu cutii în care nu este altceva decât aer. Automat ar trebui golite mult mai des ceea ce ar implica costuri mult mai mari de colectare deci implicit taxe se salubrizare mai mari ceea ce nu este de dorit.
   Simplu. Pentru tot ce nu vrem să facem noi, trebuie să-i plătim pe alții să facă.

  • Gurile de containere sunt facute in asa fel tocmai ca sa nu se depuna deseuri menajere in aceste containere.
   Cartonul poate fi maruntit acasa si apoi dus la aceste pubele semi-ingropate. Trebuie sa faci putin efort, dar eu cred ca merita.

  • Una e să pui o cutie de carton jos in fața tomberonului și să o calci de 3 ori sa o compactezi cat poți, alta e să fii nevoit să o faci de 30x30x5cm că doar așa încape în tomberon. Înțeleg necesitatea compactării, dar omul normal nu o sa pună gunoiul la vidat pentru a ocupa cat mai puțin spațiu. Ori lăsăm oamenii să sorteze și vin mașinile de colectare cu un program fix și nu folosim 3 ghene la peste 100 de familii, ori toți o sa arunce unde e mai comod și unde mai e loc. Până nu se reglementează și taxează scăpările așa cum trebuie nu o sa stea nimeni să-și mărunțească gunoiul pentru a-l putea arunca selectiv, sa fim serioși.

 • Este important ca oamenilor sa se explice cum trebuie aruncate gunoaiele, cum trebuie separate deseurile reciclabile. Actiunea asta este foarte buna pentru ca multe platforme din astea aratau ca dupa razboi.
  Bravo!

 • Bravo inspectorilor. La cat mai multe actiuni de informare.
  Iar daca nici dupa aceste actiuni, oamenii nu vor sa inteleaga cum trebuie sa depuna deseurile, atunci dati-le amenzi sa se invete minte.
  In strainatate asa s-a procedat, iar ei recicleaza acum si de frica amenzilor foarte mari.

 • Toate aceste platforme trebuie supravegheate VIDEO si la un dispecerat ADI sa se verifice si sa se descarce imaginile iar vinovatii sa fie sanctionati.
  Va garantez ca dupa cateva exemple aratate in presa poporul se va disciplina ca nu au incotro.
  Restul sunt povesti si smiorcaiala de pomana.

 • Unii carcotasi ar dori sa fie stersi pana si la cur de cei de la ADI-deseuri, iar ei sa nu faca nici un efort.
  E bine asa ?

 • Corect ar fi ca magazinele si centrele de colectare sa preia aceste materiale reciclabile , contra cost.
  Ce se intampla cu deseurile de plastic si carton murdare ? pai sunt vandute de ADI la fabricile de ciment care prin ARDERE produc energie in procesul de fabricatie , asa ca de ce n-as faceo si eu la mine acasa ?
  Ei practic iau mana cereasca moka . fac bani din servicii si vanzarea deseurilor, unde-i eco ?

  • Prin arderea deșeurilor din plastic se emana in atmosfera substante care produc poluarea aerului.Am citit cindva că prin arderea deșeurilor din plastic în soba prin care ne încălzim camera,dioxina care este o substanță toxică se depune pe peretii hornului și ne cam otrăvim singuri.Informati-va.

 • Ma întreb când vor fi amendați cei care sunt responsabili de ridicarea gunoaielor. Nu ați fost puși niciodată în situația de a renunța să arunci hârtia sau plasticul deoarece containerele erau pline?
  De acest lucru nu vorbește nimeni. De acord să fie sancționați cei care aruncă gunoiul la întâmplare dar și cei responsabili de curățenia și colectarea lui.
  Va aduceți aminte când a plecat (falimentat) Vitalia cu banii plătiți de noi în avans și apoi am fost obligați să facem contracte cu noua firma de salubritate?
  Să facă bine ca primăria să verifice mai des aceste firme „de casă”.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.