Timp de gândire

Acum ori niciodată

O mână de pensionari, că nu erau mai mulţi comparativ cu restul manifestanţilor din ţară, a ieşit în faţa Palatului Cotroceni să protesteze. Nu am fost atentă exact ce susţineau şi pe cine condamnau, însă era cât se poate de limpede că sunt contra tinerilor care s-au strâns cu sutele de mii să se revolte împotriva unui stat corupt şi mincinos, condus acum de PSD spre şi mai înalte culmi ale dezastrului.

O femeie trecută bine de jumătatea vieţii care trăgea ieri un câine de lesă s-a năpustit în mulţimea care se aduna în faţa Prefecturii de la noi cu o faţă acuzatoare şi cu un ton isteric. De disperată să pună la punct pe toată lumea, întocmai ca şi pensionarii cu feţe schimonosite de la Cotroceni, şi-a călcat singură câinele pe labe încât bietul animal începuse să o ia la goană dintre oameni. Doar aşa am scăpat de ea.

În democraţie, fiecare om are dreptul să protesteze, iar manifestaţia de la Cotroceni era probabil, la fel de îndreptăţită ca şi cealaltă din faţa Palatului Victoria, dar lucrul acesta nu a făcut-o mai puţin penibilă. Pe de-o parte pentru că e jenant ca marele partid câştigător al alegerilor din 11 decembrie să aibă doar atâţi susţinători în Bucureştiul unde Gabriela Firea dă totul de gratis şi, pe de altă parte, pentru că e penibil ca un bătrân care mai are puţin de trăit să ţină cu dinţii de un model de ţară de care tinerii fug, sătui până peste cap. Dacă nu eşti în stare ca om în vârstă să stai drept lângă un tânăr entuziast şi să-l susţii, atunci mai bine stai acasă. Înseamnă că ai trăit degeaba şi că nu ai înţeles că atât timp cât toţi tinerii fug din ţara asta, nu va mai avea cine să plătească pensii, fiindcă banii de pensii nu vin de la niciun Dragnea, Grindeanu sau Olguţa, ci din contribuţiile salariaţiilor.

Dincolo de tabloul penibil de la Cotroceni, ce se întâmplă zilele acestea în România este absolut superb pentru că ne arată că tinerii vor să îşi construiască viitorul aici şi nu în altă parte. Multora li s-au alăturat părinţii şi bunicii, oameni tineri în sufletele lor, sătui de cei 27 de ani de minciuni în care în România omul de rând mai mult a supravieţuit şi s-a târât de la o lună la alta în timp ce politicianul s-a mutat din apartament în vilă cât ai zice „parlamentar”. România a înviat în mod miraculos şi s-a poziţionat clar împotriva felului în care au înţeles toate partidele să administreze această ţară fiindcă niciunul nu a făcut-o bine, serios, cu respect faţă de banul public şi de cetăţeni.

Desigur că ne alegem conducătorii prin vot, iar mulţi dintre cei aflaţi în stradă azi nu au trecut pe la urne. Şi nici nu e de mirare. S-au săturat să voteze „răul cel mai mic”, nu au vrut să pună ştampila pe PSD, dar nici pe alte alţii fiindcă efectiv nu au avut pe cine. Partidele de dreapta sunt decimate, au aceiaşi oameni pe care i-au tot mutat dintr-o linie în alta, aceiaşi corupţi defilează şi prin ele, iar alte opţiuni nu au mai fost. Zilele acestea, în care PSD distribuie pe Facebook că a câştigat alegerile cu 45%, e uitat un lucru elementar: 45% din câţi au fost la vot, deci nicidecum jumătate din România. Chiar şi aşa e ridicol cum marii câştigători stau pitiţi în spatele unor bătrâni cu feţe schimonosite aştepând să vadă ce se întâmplă. Unde sunt tinerii entuziaşti din TSD care cred în România, unde sunt femeile ultraprezente pe liste, unde sunt marii bărbaţi ai partidului? Vă răspund eu: în spatele tastelor! Nu au curajul să vină în faţa oamenilor care strigă „PSD, ciuma roşie!” pentru că ştiu şi ei că povestea votului din 11 decembrie care îi legitimează e doar o poveste. În realitate, acest partid a câştigat alegerile cu pensionari de tipul celor care manifestează la Cotroceni, singurii care s-au dus la vot.

Cei care au ieşit în stradă s-au săturat să trăiască în această ţară în care politicienii fac pârtii cu milioane de euro pentru că aşa vor ei, în timp ce oamenii vor drumuri fiindcă – ce să vezi? – toate sunt praf şi pulbere. La fel s-au săturat ca tot felul de aroganţi care se laudă că au de partea lor în consilii majorităţi zdrobitoare să umple instituţiile publice cu acoliţii lor, de la portar până la şeful de cabinet, să cheltuiască banul public după bunul lor plac fără să asculte de altcineva decât de şeful mai mare de la partid. Oamenii s-au săturat să câştige puţin, în timp ce politicienii fură mult şi-i răsplătesc pe cei care le ţin spatele – de la poliţişti, la securişti şi magistraţi – cu salarii şi pensii de zeci de mii.

Cel mai mare câştig al acestor zile este însă altul: românii care au ieşit în stradă şi-au dat seama că au devenit o forţă de care politicienii se tem. Vor urma probabil zile de manipulare, însă sper că strada va rezista şi va face curăţenie. Acum ori niciodată!

98 comentarii

  • spunea cineva intr-o pancarda ca : acum ati inteles de ce trebuia sa iesiti la vot. eu tot nu am inteles . adica votez cu manda …….si vin cativa si o pun pe tanda. halal vot.

  • Doamna Cristiana, sigur va pare rau de ce ati scris aici, dar nu mai puteti retracta asa ca-i dati inainte cu explicatiile.
    Ati scris ca au iesit o „mana de pensionari” in fata la Cotroceni, mult prea putini fata de ceilalti. Cati ar trebuie sa fie ca sa-i luati in considerare? 50.000? 100.000? Realizati ca si in Piata Victoriei au fost la inceput cateva mii de protestatari si PSD-istii ii luau in ras, asa ca dumneavoastra.
    Sa stiti ca pensionarii nu se mobilizeaza pe retelele de socializare si nu au leaderi ca sa le spuna ce sa faca, dar au un lucru mare, crezul lor. Ai intrebat un pensionar cecrede despre Basescu, PDL sau mai nou Iohannis? Raspunsul lor va fi foarte transant, si cred ca-l intuiti.
    Sa stiti ca daca PSD-ul va organiza un miting in capitala, sa zicem 300.000, acestia vor fi sustinatori infocati. Mai precis nu vor fi domnisoare cu flori in mana si telefoane aprinse, ci omanei neaosi din Vaslui si Botosani, Teleorman si Giurgiu, Mehedinti si Gorj, Maramures si Bistrita-Nasaud. Adica tarani, muncitori, mineri, someri, asistati sociali, toti cu mai putina minte si muschi multi. La Cotroceni sigur va iesi cu scantei si ne vom intoarce in urma cu 25 de ani.
    Iohannis trebuie sa stie asta si ar trebui sa aplaneze situatia, doar daca nu urmareste o stare generala de haos si anarhie ca sa decreteze starea de urgenta si sa demita Parlamentul si Guvernul.
    Mai vedem. Pana atunci acesti pensionari au tot dreptul sa protesteze si trebuie sa-i ascultam si pe ei.

    • Nu îmi pare rău de nimic decât de faptul că m-am născut într-o ţară care, timp de 40 de ani, s-a îndobitocit în comunism şi că a mai trebuit să mai suport alţi 27 în care nu i-a ieşit din cap acelaşi comunism.
      Nu o spun eu, ci o altă jurnalistă din generaţia mea: „Pensionarii din ziua de azi care în anii 80 aveau vârsta mea de-acum, cu toate greutățile ce le duceau pe umeri, aveau o casă, aveau un job. Noi stăm prin chirii, iar joburile azi sunt, mâine poate nu mai sunt. Nu zic o clipă că le era ușor, că am trecut și eu prin perioada aia. Dar, oameni buni, dați-ne și nouă șansa la o viață normală. Atât ne dorim, o viață normală, muncită de noi, nu ne dorim case și joburi date de stat.
      Da, sunt supărată. Am și eu dreptul să fiu supărată și să plâng când scriu rândurile astea, așa cum, REPET, am și eu dreptul la o viață normală.
      Nu ne faceți să ajungem să vă urâm la bătrânețe”.

  • La cât de fade și deloc ,,cool” sunt manifestațiile pro-PSD , mai ales cele din ultima vreme, nu mă miră că STRADA va reuși să înfingă un ‘tamai morcov în dosul politicarilor , fie ei pesediști or de alte culori. Acum un an și un pic , cu Colectivul, lumea cerea renovarea și curățarea întregii clase politice . Nu au priceput mare lucru, mai ales cei din Pesede care acum vor plăti cu vârf și îndesat pentru aroganță și ignoranță, printre alte ,,calități” arhicunoscute.
    Vorbind despre ,,penzionarii” pro-pesedism și anti-contra-naturii de genul madamei cu cățelu’, acești oameni nu au vreo vină. Tot ceea ce fac este instinctual, mecanic , au fost educați să fie utili ca masă de manevră disciplinată și obedientă unui anume partid. Tocmai de asta înțeleg democrația exact pe dos și în loc să lupte pentru o viață mai bună pentru ei și urmașii lor, luptă pentru bunăstarea unor hoți care le aruncă ,,firimituri” de câțiva lei la salariu/pensie. Oameni pierduți, rătăciți, schimonosiți, vai și amar de existența lor. Cu siguranță nici copiii sau nepoții acestora nu s-au pricopsit să-i ,,îndrepte” și să le explice că votul la comandă și lipsa de discernământ civic sunt fatale într-o democrație.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.