Actualitate

Acumulări de gheţuri la Poiana Ilvei. Apa riscă să inunde un drum şi să ajungă la calea ferată

ACTUALIZARE În Poiana Ilvei, Valea Ilvelor este blocată de gheaţă pe o distanţă de circa 700 de metri. Primarul Eugen Benţa a declarat că zăporul s-a format la ieşirea din sat spre Ilva Mică, într-o zonă cu terenuri agricole. Apa nu riscă să ajungă la case, dar poate inunda drumul judeţean şi calea ferată.

Oscilaţiile mari de temperatură din ultimele zile au dus la formarea unui zăpor pe Valea Ilvei în comuna Poiana Ilvei. Potrivit primarului Eugen Benţa, acesta s-ar întinde pe 700 de metri.

„E o acumulare de gheţuri pe râu, estimez că undeva la 700 de metri lungime. Nu e zonă locuită, dar a trecut apa peste nişte terenuri agricole. Ameninţă să ajungă pe DJ 172 D şi la calea ferată. De aceea am chemat pirotehniştii fiindcă ne temem să nu ajungă la drum şi la calea ferată”, a spus primarul.

Potrivit edilului, luni, mercurul arăta două grade cu plus, o mare cantitate din zăpadă fiind topită. „Suflă vânt rece şi oscilaţiile de temperatură sunt periculoase fiindcă o dată se topeşte zăpada, o dată îngheaţă”, a spus el.

ACTUALIZARE

1 isu poiana ilvei zapor 2 isu poiana ilvei zapor 3 isu poiana ilvei zapor 4 zapor explozie poiana ilvei

”În urma oscilaţiilor de temperatură înregistrate în ultimele zile, pe râul Ilva s-a format un zăpor de gheaţă cu o lungime de 500 m, la ieşire din localitatea Poiana Ilvei spre localitatea Ilva Mică. Au fost inundate porţiuni de teren agricol şi exista riscul ca DJ 172 D şi calea ferată din apropiere să fie afectate de cantităţi mari de apă ieşite din albia râului în cauză. După o analiză a situaţiei operative, Comitetul Local pentru Situaţii de Urgentă, a solicitat intervenţia echipajului pirotehnic din cadrul ISU Bistriţa. Astfel, luni 12 ianuarie a.c., la ora 12.25, pirotehniştii bistriţeni s-au deplasat la locul indicat şi au acţionat preventiv, cu material exploziv, pentru slăbirea rezistenţei zăporului de gheaţă. Deocamdată debitul râului este scăzut, însă au fost create canale de scurgere pentru a stabiliza cursul apei acumulate în amonte, eliminând astfel riscul inundării obiectivelor riverane”, informează ISU Bistriţa.

Pirotehniştii bistriţeni au executat şapte explozii controlate, folosind 3,5 kg material exploziv.

În continuare, toate cursurile de apă din Bistriţa-Năsăud sunt monitorizate, echipajele de intervenţie fiind pregătite să acţioneze când situaţia o impune.

Foto: ISU Bistriţa

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.