Acumulări de gheţuri pe râul Rebra. Pirotehniştii au detonat un zăpor

Holistic

(FOTO-VIDEO) Temperaturile pozitive şi ploile abundente care au căzut în ultimele zile au dus la formarea unor aglomerări de gheţuri pe râurile de munte. Duminică, la Rebra, apele au ieşit din matcă şi au inundat o gospodărie. A fost nevoie de intervenţia pirotehniştilor de al Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă pentru ca râul să fie deblocat.

zapor Rebra 2 zapor Rebra 3 Zapor Rebra 4 Zapor Rebra 5

„S-a pornit viitura în jurul orei 11.00. A început să coboare pe trei rânduri şi gheţurile s-au blocat aici, la baraj de Stefan Danci Rebraunde se alimentează cu apă Năsăudul. E o cauză despre care discutăm de vreo trei ani de zile. Nici în momentul de faţă nu s-a rezolvat. Barajul e colmatat, apa e la nivelul colmatării, iar apa o ia pe lângă albia râului şi aşa se întâmplă acumulări de gheaţă. De data aceasta, apa a intrat într-o pescărie de la familia Petruţ şi a inundat vreo patru hectare de teren arabil”, a spus primarul comunei Rebra, Ştefan Danci.

Pirotehniştii au detonat gheaţa de mai multe ori până când apa a revenit în matcă şi a luat-o la vale. În tot acest timp, circulaţia pe drumul judeţean a fost oprită.

Detonări de gheţuri pe râul Rebra, 10 ian.2016Detonări de gheţuri pe râul Rebra

Posted by Timp Online on 10 Ianuarie 2016

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa-Năsăud, Marius Rus, a declarat că echipajul pirotehnic al ISU a acţionat cu circa 2 kilograme de explozibil pentru detonarea zăporului lung de circa 2 kilometri de la intrarea în localitatea Rebra.

Zapor Rebra 6 Zapor Rebra 7 Zapor Rebra 8 Zapor Rebra 9

„În urma formării zăporului, o gospodărie a fost inundată. S-a acţionat pentru distrugerea acestuia şi crearea culoarelor Marius Rus ISUpentru ca apa să poată curge în condiţii normale. Toate cursurile râurilor din judeţ sunt monitorizate de comitetele locale pentru situaţii de urgenţă, angajaţii ISU sau ai SGA. În dispeceratul integrat sunt centralizate toate informaţiile şi, unde este nevoie, ea locat echipajul pirotehnic pentru sprijinirea populaţiei”, a spus el.

Odată deblocate, gheţurile au pornit cu viteză la vale, aducând cu ele gunoaie, trunchiuri de copaci şi bucăţi de lemne.

Gheţuri pe Rebra, 10 ian.2016

Gheţuri pe Rebra

Posted by Timp Online on Sunday, January 10, 2016

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads-sub articol

Comentarii

  1. Unu'

    Asa va trebuie desteptilor daca a-ti taiat padurea de-a lungul intregii vai, se razbuna natura nu va fie teama pana la urma! Au fost ani fara ploi, dar tare ma tem ca o sa mânce apa toata agoniseala la primele ploi mai serioase! O sa spuneti ca ” nu am avut noroc” când colo voi a-ti ras toata padurea pe la Parva!

    (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

  • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
  • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
  • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
  • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
  • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.