Astăzi este ziua orașului nostru care, din păcate, va trece neobservată la fel ca și în ultimii ani. Păcat, ar trebui să fie un bun prilej să vorbim despre istoria noastră, să ne amintim lucrurile bune pe care le-au făcut strămoșii, să ne cinstim cei mai de seamă cetățeni și să ne bucurăm împreună.
Așa au fost Zilele Bistriței la începuturile lor când primar era Pavel Popescu (PNȚCD).
Îmi amintesc de prima ediție și de multitudinea de evenimente din tot orașul. Abia făceam față să mergem la toate. Era sărbătoare peste tot, la muzeu, pe strada Dornei, la primărie. Ce-i drept, nu se prea putea circula cu mașina prin centru, dar lumea nu era chiar așa de isterică precum e azi dacă nu poate folosi autoturismul. Până la urmă, Bistrița nu este un oraș imposibil de străbătut pe jos și e o plăcere să faci o plimbare printre tarabe cu meșteri, pictori ambulanți, printre oameni relaxați și frumoși.
Mutate ulterior când pe Bulevardul Decebal, când pe pietonal, când la Viișoara, Zilele Bistriței au devenit un soi de prilej de deranj pentru noi toți și de dihonie între categorii sociale. În loc să ne unească, ne-au despărțit. Ne-au făcut pe unii demni de concertul simfonic și pe alții de girafa gonflabilă.
Cei care au luat decizia de a separa, în loc să adune, cred că au greșit, indiferent cât de bună a fost intenția lor. Greșeala nu are legătură cu locația în care i-au trimis pe unii și pe alții, ci cu faptul că nu au întrebat niciodată comunitatea ce ar vrea. S-a pornit de la ideea greșită că, odată ce un om a fost ales în fruntea comunității, el poate face ce dorește fiindcă are credit din partea celor care l-au ales, deși, să recunoaștem că, la Bistrița, în ultimii 30 de ani, primarul a fost ales de o minoritate, mai precis de majoritatea din treimea care s-a prezentat la vot. Restul de 70% nu a simțit nevoia să-și aleagă conducătorul urbei poate și pentru că niciodată nu i s-a dat șansa să contribuie la luarea unei decizii colective.
Așa era în dictatură, dar noi trăim totuși în democrație când oamenii trebuie întrebați tot timpul dacă vor și dacă le place pentru că, până la urmă, din banii tuturor se fac toate acestea, iar ei au dreptul să decidă de fiecare dată altfel dacă așa doresc. Nu trebuie să le mai bage nimeni pe gât festivaluri care costă miliarde și artiști care nu au contracte în altă parte și nici discursuri de doi lei. Oamenii trebuie încurajați să aleagă cum vor să celebreze ceva, singurul rol al autorităților fiind acela să le asigure cadrul în care să o facă.
Întâmplător am asistat, în Spania, la o sărbătoare de nașterea Sfântului Ioan în care lumea aprindea focuri pe plajă, cânta și se distra. Nu am văzut niciun primar cu eșarfă care să facă declarații de dragoste poporului, niciun popă (deși sărbătoarea e cât se poate de religioasă), nici hoarde de polițiști locali și jandarmi printre oameni. Pur și simplu, localnicii și turiștii se simțeau bine împreună, aruncau petarde, se amuzau, își făceau fotografii. Pe site-ul primăriei locale scria doar atât: la ora 3.00 noaptea va începe curățarea zonei și a plajelor ca să fie gata până dimineața și li se mulțumea cetățenilor că respectă această rugăminte a autorităților de a elibera locurile publice până la ora respectivă. Mă și gândeam cum ar fi fost la noi: o ceată de urcați pe scenă, urlat în microfoane, poliție locală stând în jurul scenei, multă vorbărie, miliarde tocate, mormane de gunoi, miros de urină, senzația colectivă că am mai cheltuit o grămadă de bani și nu ne-am ales cu nimic.
Dacă vrem să fim în rând cu lumea civilizată, trebuie să încetăm cu manifestările astea de tip coreean în care unul singur decide și impune, iar restul se conformează. Modalitatea de chestionare a opiniei publice este mai mult decât simplă și ieftină în zilele noastre. Se poate face sondaj pe Facebook (52.000 de conturi sunt înregistrate numai la Bistrița), pe site-ul primăriei, telefonic, pe stradă folosind chestionare, se poate face orice este relevant pentru ca decizia să convină cât mai multor oameni.
La 30 de ani de la Revoluție – moment în care au murit oameni pentru libertate și democrație – trebuie să încetăm să mai impunem comunităților voința unui singur om sau a unui grup restrâns fiindcă trebuie să menționez că nu primarul decide tot, ci majoritatea din Consiliul Local, așa că această majoritate este responsabilă în egală măsură. Acum este formată din PSD și ALDE. Pe vremuri, din consilieri de la alte formațiuni.
Trebuie să-i întrebăm pe cetățeni dacă vor ca Zilele Bistriței să se întâmple așa sau așa și cum vor să fie, târg, iarmaroc, câți bani publici sunt de acord să se cheltuiască pentru organizarea lor, cine le-ar plăcea să cânte, cine să fie invitat. Se vor găsi, cred, suficienți care să vină cu idei frumoase care să creeze o stare de sărbătoare pentru un oraș întreg.
Până la târgurile mari sau mici, să nu uităm că totuși azi e ziua orașului nostru și că nimeni nu are dreptul să o șteargă din calendar.
La mulți ani, Bistrița!
va fi…
cand ne va fi bine!!!
Cand a cerut vreun primar (sa nu mai zicem de actualul) parerea muritorilor de rand indiferent de problema? Toti s-au crezut semizei, toti s-au crezut atotstiutori si se vede la ce s-a ajuns.
Sarbatorim banalul si obligatiile de serviciu ale functionarilor publici ca si niste mari realizari.
Sarbatorim un oras in care sparagatorii de seminte locuiesc in centru vechi (unde in mod normal ar trebui sa fie cele mai scumpe spatii astfel ca cei care isi perimit sa le detina sa si isi permita sa le intretina), unde politia locala habar nu are ce trebuie sa faca/ sau nu face cu buna stiinta pentru ca li se permite, sarbatorim un oras in care sunt tot mai prezente constructii haotice , prosta facute si/ sau lipsite de utilitate sau bun gust .
M-am saturat sa tot compar Bistrita cu tot felul de orase si chiar comune (unele sunt cu 10 clase peste Bistrita in ceea ce priveste organizarea, dezvoltarea si civilizatia), localitati in care primarii au inteles cat de utila este consultarea populatiei in legatura cu diferite aspecte care le influenteaza viata de zi cu zi.
Felicitari pentru comentariu!!!Sunt perfect de acord cu d-voastră. In fiecare zi mă mir in ce s-a transformat acest oraş, din toate punctele de vedere. Iar părerea unora care au un anumit nivel de educaţie nu contează, nu este ascultată deloc…
De când e Cretu primar, in mintea caruia este o mare nebuloasa, Zilele Bistritei se tin dupa cum vrea muschii lui. Dupa ce prin 2012 a mutat locul de desfasurare a zilelor Bistritei din centrul orasului (cum este in toate orasele care se respecta), in targul de vite de la Viisoara, ulterior, a schimbat si data de 16 iulie dupa criterii doar de el stiute.
Intradevăr, din punct de vedere istoric, prima mentiune a asezarii apare la 2 aprilie 1241, intr-un document aflat in posesia Manastiri Benedectinilor din Luxemburg, in care se spune ca dupa ce in ziua de 31 martie hoardele tataresti au distrus localitatea Rodna, la 2 aprilie, au cauzat mari distrugeri si localitatii Nosa (la inceputul existentei sale localitatea Bistrita a purtat o perioada de timp denumirea de Nosa). Totusi, prima atestare documentara, care face trimitere la numele de Bistrita, apare la 16 IULIE 1264, intr-un text al Curiei Papale, emis de Papa Urban al IV-lea, prin care se cerea imperativ nobilului Stefan, sa renunte la pretentiile sale hegemonice asupra Bistritei si tinuturilor Rodnei. Prin urmare data de 16 iulie,1264 este prima atestare documentara a localitătii sub numele de Bistrița, nume care a rămas acelasi până astăzi.
Istoria Bistritei n’are nimic de’a face cu istoria locuitorilor de azi.
Stramosii la majoritatea bistritenilor de azi nu au avut nemic de’a face cu orasul.Stramosii romanilor traiau la sate nu la oras.
Orasul a fost sasesc.
Singuri sasii pot avea pretentia ca stramosii lor au avut contributie la infiintarea si istoria orasului.
În logica dvs., România e, de fapt, Dacia. Să vină dacii atunci și să ne conducă.
adica romanii locuiau la sate si sasii la orase?
si ce mai stii tu?
mai stii ca nemtii au avut in al doilea razboi mondial un fel de sef de trib….care omora oameni?
Inainte erau zilele orasului, acum nu se mai tin din motive ciudate. De ce nu se tin zilele orasului cand este ziua lui???? O tinem in august???? De ce????
De ce nu?
Zilele se țin când vrea mușchii primarului… sau viceprimarlui… după caz!
Sasii au venit in Transilvania in secolul XII iar prima atestare are loc in secolul XIII. In 100 de ani eu au infiintat te pominesti orasele in Transilvania. Au venit si au fortat populatia autohtona sa parSeasca orasele. E bine ca Cretu ii cinsteste pe acesti sasi, care i-au asuprit pe romani. Orasul cu siguranta are radacini mult mai vechi decat venirea sasilor. Sa nu uitam ca in zona avem si o cetate dacica, de care uitam. Sau poate ca tot sasii au construit-o si pe aia.
Orasul va fi cat de tarziu la ungaria mare si va fi daruit de putin.
Niciodata
Povestea ca Ungaria va lua Ardealul e o gogoasa pentru prosti. Daca ar sa se intample acest lucru, ei s-ar trezi cu o minoritate romaneasca de peste 40%.Uitati-va laUDMR ce fac cu 5% IN PARLAMENT. Cand esti minoritar in alta tara si asuprit, devii unit. Nu cred ca Ungaria isi doreste ca romanii sa se impuna, democratie fiind. Nu cred ca Ungaria rezista psihic ca sa aiba doua limbi oficiale in stat. Nu cred ca cineva isi doreste in ziua de astazi un razboi. Totul este propaganda. Sa nu uitam ca Ungaria are o foarte mare problema demografica. Ei incurajeaza populatiile de etnie maghiara sa invete doar maghiara, in detrimentul limbilor din tarile de origine si le ofera cetatenie, pentru ca acesti tineri sa fie legati de Ungaria. Efectul direct este migratia acestei populatii catre Ungaria, beneficiind de o populatie tanara si educata pe banii altui stat. Asa ei isi rezolva problema demografica. Reversul monedei va si ca in decurs de 50 de ani vor depopula foarte mult comunitatile din Transilvania si din alte tari, slabindu-si iremediabil filonul etnicsi influenta in aceste regiuni. Chiar daca guvernul ungar face investitii masive in zonele locuite de maghiari, acest lucru, in timp nu va mai insemna nimic, pentru ca vor fi orase si sate doar cu populatie maghiara imbatranita. Concluzia este ca Transilvania acum este doar o moneda politica si o vaca de muls de populatie de etnie maghiara In rest e praf in ochii prostilor care se uita prea mult la tv, dar care nu inteleg nimic.
oricand si oriunde s-ar tine, cineva va avea mereu ceva de comentat!!! la noi nimic nu se transforma in traditie, fiindca ce faci azi, vin altii maine si darama, schimba, elimina!!!! daca se tineau pe Decebal nu era bine, pe centru nu era bine, in Viisoara nu e bine……….mai bine nu s-ar tine deloc….bla bla….. intotdeauna se gasesc atotstiutori si detinatori de adevarauri. Si adevarul este ca toata tara se manelizeaza (nu ca manelele ar fi ceva rau), perimtem ca acest gen de subcultura, de cocalari si pitipoance sa acceada in protipendada oraselor(care nici nu cred ca mai exista), toape si marlani care se pretind patroni si sefi de cine stie ce afaceri sau institutii dar care habar nu au ce inseamna sa participi la traditiile reale ale unui oras…….Si daca spui ceva, sigur cineva are sa iti dea…… ca e la moda!!!! si foarte foarte multi sustin asta!!!!!
cele mai frumoase zile ale orasului au fost pe vremea anoinimului primar POPESCU!
dupa aceea au decazut si chiar au devenit ŢIRCUS, bani tocati degeaba!
foarte bine punctat articol, comentarii contra deci cretu daca ar citi si-ar da seama cum sta treaba, dar adca l-au votat pensionarii transmixt si tiganasii din ANL-uri, normal ca asta e nivelul la care ne raportam!
o urbe frumoasa ca Bistrita cum a fost s-a manelizat foarte multe!