Lipsa prevenţiei, lipsa banilor şi lipsa de informare fac ca pacienţii români să ajungă la medicul dentist abia în momentul în care simt durere, iar tratamentul aplicat de specialist este unul costisitor şi de lungă durată. Studiile arată că cei mai mulți români nu trec pe la medicul dentist cu anii, stau fără dantură, folosesc, în medie, puțin peste un tub de pastă de dinți pe an și schimbă periuța la doi- trei ani.
Toate aceste obiceiuri care duc la grave probleme de sănătate încep în copilărie și s-au agravat în ultimii ani. S-a renunțat la practica din comunism ca elevilor să le fie verificată sănătatea dinților măcar de două ori pe an și pentru că acum aceste servicii nu mai sunt gratuite decât într-o mică măsură și nu pentru toată lumea.
S-a pus degetul pe rană la o dezbatere pe teme de medicină dentară care a avut loc, miercuri, la Biblioteca Județeană ”George Coșbuc”, organizată de Consiliul Județean la inițiativa dr. Ana Gabriela Seni, care este membru în Comisia de Medicină Dentară a Ministerului Sănătății.
Cu această ocazie s-a spus că mai puțin de 20% dintre medicii stomatologi care dețin cabinete în Bistrița-Năsăud sunt sub contract cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Bistrița-Năsăud, iar niciunul dintre acestea nu se află în mediul rural.
Președintele-director general al CJAS Bistrița-Năsăud, Camelia Ilișuan, a spus că dintre cei 212 medici stomatologi din județ sub contract cu CJAS sunt 37, ceea ce înseamnă 17,45%. Jumătate dintre aceste cabinete sunt în mediul urban, iar 38% sunt în Bistrița.
Mai sunt două cabinete în Beclean și unul în Sângeorz-Băi.
”Finanțările nu sunt mari. În acest an, suma orientativă este de 2000 de lei pentru un cabinet pe care CJAS o poate pune la dispoziție. Cu acești bani se pot efectua o serie de servicii medicale dentare care sunt decontate în proporție de 60% până la 100% de către CJAS. În pachetul de servicii pe care CJAS îl decontează sunt și câteva servicii de prevenție, dar CJAS nu finanțează de regulă prevenția, ci tratamentul. Pentru anul viitor, președintele CNAS a spus că vrea să prevadă o dublarea sumelor cuvenite pentru fiecare cabinet”, a spus Ilișuan.
Ea a sugerat ca medicii stomatologi să facă demersuri pentru ca statul să finanțeze vizita elevilor la dentist măcar de două ori pe an pentru verificarea sănătății dinților.
Dr. Ana Gabriela Seni a spus că, în calitate de membru în Comisia de Medicină Dentară a Ministerului Sănătății, a avut mai multe propuneri pe care le-a înaintat Ministerului Sănătății în ideea de a aduce oamenii la stomatolog, printre acestea numărându-se acordarea unor tichete de profilaxie stomatologică prin care pacientul să primească 200 de lei anual pentru o consulatație și o igienizare.
Medicul Marius Pop, președintele Colegiului Medicilor Bistrița-Năsăud, a spus că, la Bistrița, sunt cinci cabinete stomatologice școlare, pentru redeschiderea acestora făcându-se eforturi uriașe.
”Este un cabinet la Năsăud pentru care m-am luptat foarte mult să-l redeschid fiindcă s-a închis la un moment dat. Am reușit să redeschidem după îndelungi insistențe și cabinetul școlar de la Sângeorz-Băi. A mai rămas în atenția noastră Becleanul. Cu toate insistențele mele, de la Ministerul Sănătății vine răspuns că nu se finanțează și nu putem face cabinet școlar la 2900 de copii. Toți aceștia trebuie să plătească pentru servicii stomatologice. Am vorbit personal cu domnul primar din Beclean, a avut toată aplecarea și a trimis la București hârtii. Corespondența e de 5-6 ani. Nu am știut că doamna doctor Seni este membru în Comisia de Medicină Dentară a Ministerului Sănătății. Poate puneți o vorbă bună să ne ajute. Cum a reușit domnul Ogâgău, de ce nu ar reuși și domnul Nicu Moldovan? Nici la Prundu Bârgăului nu avem cabinet, deși avem scaun cumpărat, sunt medicamente. Anul acesta expiră medicamentele, sterilizatorul e acolo, toate sunt noi. De doi ani nu reușim cu primarul de acolo să obținem finanțare și medicamentele expiră”, a spus dr. Marius Pop.
Președintele Colegiului Medicilor Stomatologici a reamintit că, prin intermediul Clubului Lions, s-a cumpărat un aparat mobil stomatologic pentru rezolvarea problemelor stomatologice ale copiilor cu autism.
”De un an și ceva stă în sala de echipamente a blocului operator de la Spitalul Județean de Urgență. E funcțional, totul e în regulă, dar nu putem face intervenții pentru copiii cu dizabilități fiindcă nu avem un chirurg buco-maxilo-facial la Spital. Domnul Lazany spune că se extinde UPU, e foarte bine, dar nu înțeleg de ce nu există posibilități de a angaja un chirurg buco-maxilo-facial. Ar trebui fiindcă el poate interveni și în sfera ORL. Noi am făcut echipe de câte patru medici și așteptăm să intervenim să ajutăm copiii și nu putem. Este și medic anestezist care vrea să ne ajute voluntar și nu putem, noi suntem voluntari, dar nu putem face nimic. Acestea sunt problemele la rezolvarea cărora nu ne-ați ajutat. Mai sunt încă două cabinete care țin de CJ- Sfânta Maria și CSEI nr. 1 – cu câte o jumătate de normă pentru un număr de 300 de copii. Norma pentru un medic stomatolog școlar e cam de 1000, dar colegele noastre care lucrează deja la alte cabinete medicale fac apostolat fiindcă toate au câte 2000 și ceva de copii. În Bistrița ar mai fi nevoie de cel puțin încă un cabinet școlar. Eu am o corespondență de cel puțin 10 ani cu Primăria Bistrița să facem încă un cabinet și mereu mi se răspunde că nu sunt bani, nu se aprobă. Am văzut că dumneavoastră ați scris în ziar că îl veți deschide ”, a spus dr. Marius Pop.
Președintele Colegiului Medicilor Stomatologi Bistrița-Năsăud a mai spus că, deși crede că orice dezbatere pe tema medicinei dentare e binevenită, i se pare nepotrivit ales momentul întrucât urmează să aibă loc alegeri pentru funcția de președinte în cadrul structurii profesionale pe care o conduce.
Este normal cza lipsa banilor sa se vadă și aici. Am plătit 300 de lei pentru 2 plombe la unul dintre stomatologii din oraș. Mult, puțin… Asta decide fiecare. Pt mine a fost mult.
Mergi periodic la control si nu te costa atata. Dar nu mergi, ii mai usor sa te plangi, nu?
ii ca si cand ai o masina care stii ca are probleme tehnice si mergi in continuare cu ea pana pocnesc toate la ea si dupa aceea te plangi ca te costa mult reparatia! Asta e.
Am dat pentru o plomba si un dertrataj 300 lei, scum pentru buzunarul nostru !
Imi place concluzia din finalul articolului la care a ajuns dl președinte al colegiului medicilor stomatologi, putem vorbi despre sănătate cat dorim dar cat timp sunt alegeri nu se face nimic. Toata tara e blocată cand sunt alegeri, nu mai mișcăm nimic in sanatate, educatie, industrie, sport, etc, ssssss liniste, batista pe țambal ca avem alegeri!!! Nici de murit nu se mai moare cand sunt alegeri, trebuie sa ne incolonam cuminți si sa oprim timpul. Ce am mai înțeles din articol e ca se vrea dar nu se poate, tipic romanesc, noi v-am da dar nu avem de unde, dați voi ca apoi va dam inapoi, mai stai un pic pana se poate etc. Eu cred ca de fapt la noi in foarte multe domenii se poate dar nu se vrea si s-au cam învățat sa se ascunda după degete. Ce rost avea sa se mai cheme presa si sa se scrie acest articol, interesant de altfel, daca concluzia este ca vorbim, vorbim dar cam vorbim degeaba vrând si nu putând, doar neah, avem alegeri. Cum naiba sa te plictisești in tara asta mereu surprinzătoare?
Domnule doctor Marius Pop, degeaba depuneti eforturi pentru cabinete stomatologice in scoli. Cei care conduc aceasta tara, si ma refer la cei rosii din PSD, nu inteleg fenomenul. Ei vor doar functii si salarii grase. Nu-i intereseaza pe ei copiii si tratamentele stomatologice.
Dr. Seni e o politrucă psdistă care vânează funcții. Membru în comisia MS îi fix pixul, încearcă să-și facă lansarea pentru președenția Colegiul medicilor dentiști BN, la care a candidat și la alegerile trecute. Colegii nu o doresc!
Adevaratii dentisti din Bistrita n-au vreme pentru astfel de sedinte lacrimogene.
La ei este ocupata lista de programari cu luni înainte.
Si daca vrei calitate scoti banul, daca nu …. bei supa cu paiul.
PS: atâta va plângeti de preturi, încât uitati ca cei de dincolo vin aici sa-si faca lucrari dentare pentru ca acolo sunt preturi uriase.
si la salarile africane din romania nu te uiti ?
Buna ziua ,tuturor! Pentru domnul Iuliu Moldovan: Urmeaza, peste 3-4 saptamani, alegeri la Colegiul Medicilor Stomatologi,local si national ! Nu are nici o legatura cu alegerile prezidentiale sau cu orice alte alegeri! Colegiul MSBN nu a agreat acum, o astfel de dezbatere! Au fost prezenti doar 7(sapte) colegi cu noi cu tot (doi reprezentanti ai Colegiului)! Totusi, am obtinut ceva : promisiunea vicepres. prof. Vasile Puica din partea Cons. Jud, in sprijinul oricarei probleme legata de specificul nostru si care trebuie rezolvata! Cu respect, dr. MNPop
“Bistrițeanule”, pt ce ai scris mai sus, eu îți doresc sa ajungi la un astfel de salon “beauty shit”, manichiura, hairstyle atunci când te doare vreo măsea sau vreun dinte. Hatereala ta la adresa stomatologilor e una ieftină. Referitor la munca la negru, îți zic un lucru poate nou pt tine. Peste tot in Europa se practica, din pacate, iar in România sunt mult mai multe domenii pe care ai uitat sa le menționezi. Mulți va plângeți ca dați 100-150 de RON pe o plomba, dar când mergeți la un salon de manichiura și va puneți unghii de 80 de RON care va stau 3 săptămâni maxim, e totul brici! Pai de aia va pleacă medicii buni din țara, pt ca sunt sătui de înțepături ieftine și comparații cu manichiuriste și hairstilisti.
@ Colț Alb, ai solicitat bonul si nu ti-a fost oferit? Sunt doua chestii total diferite:
una este faptul ca ai solicitat bon si nu ti-a fost oferit, si alta este faptul ca nu ai solicitat si ai plecat fara bon.
De unde sa stiu ca nu ai iesit val vartej din cabinet si nu ai avut rabdare sa iti tipareasca bon? Poate a fost tiparit dupa ce ai iesit. Ce era sa faca, sa fuga dupa tine pentru ca tu te-ai grabit?
Daca ai solicitat si nu au vrut sa iti elibereze bon, cabinetul/ medicul este vinovat si trebuia sa facii plangere.
Daca ai plecat fara sa soliciti bon si acuma strigi in gura mare ca tu nu ai bon fiscal conform legislatiei esti mai mult decat vinovat:
„cetatenii ca au obligatia legala si morala de a solicita bonul fiscal la orice achizitie de bunuri sau servicii (in conformitate cu prevederile art. 1, alin. (8) din O.U.G. nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, cu modificarile si completarile ulterioare).
In toate unitatile comerciale/ prestatoare de servicii exista afisat la vedere (este obligatie legala) atentionarea cu paragraful de mai sus.
Asa ca usurel cu acuzele!
Continuare raspuns pentru @Colt Alb :
Acela care alege să devină medic are de parcurs o serie de etape, în primul rând, trebuie să fie foarte bine pus la punct cu chimia, anatomia, aceste ştiinţe care se ocupă cu studierea medicinei. În primul rând, profesia de medic începe cu facultatea de medicină şi continuă ani buni cu rezidenţiate si cursuri.
Dacă alegi să fii medic, toată viaţa vei învăţa, deoarece totul evoluează şi întotdeauna vor apărea lucruri noi, pe care trebuie să le ştii.
E greu să faci facultatea de medicină. Oriunde în lume, nu doar în România. Dacă vrei cu adevărat să faci ceva din tine, trebuie să muncești enorm, să înveți enorm și să sacrifici multe. Problema e că e posibil să nu prea ai ce să sacrifici, dacă nu ai bani. Facultatea de medicină e scumpă, chiar și în România, unde „e gratis”.
Pentru o „simpla consultatie” in care „doar s-a uiat in gura” la tine 10-15 minute, medicii invata o viata intreaga, de aceea costa.
Pentru ca atunci cand esti consultat 10-15 minute, manusile medicului si asistentei, paharul, tava de instrumentar de unica folosinta, costa bani (care nu le mai pot utiliza la alti pacienti).
Pentru ca materialele, instrumentarul, aparatele si personalul (de la femeie de serviciu la asistenta) cu care lucreaza un medic costa bani, necesita mentenanta periodica (deloc ieftina).
Daca onor statul roman ar deconta tratamentele stomatologice cum ar trebui, nu ai simti nimic tu ca si pacient asigurat. Dar din pacate statul nu o face.
@ Regina: Ei sunt obligati sa iti dea iar daca nu ti se da, tu ca si cumparator de servicii/ bunuri esti obligat sa ceri. Nu o spun eu, o spune legea (ti-am indicat-o in comentariul anterior).
Esti simpatica atunci cand vorbesti de lucruri pe care nici tu nu le intelegi!
Mark Twain spunea : „E mai bine să taci din gură şi să-i laşi pe ceilalţi să creadă că eşti un prost, decât să vorbeşti şi să înlături orice îndoială.”
E inutil sa fac misto de tine, pentru ca ti-ar lua toata ziua ca sa iti dai seama la ce m-am referit.
@”Nica io” uite prostovanul nu-i prostovanul.
ii usor sa faci copy-paste, citeste pana la capat, nu pana unde iti place tie din :
http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/domeniispecific/OUG28_1999.pdf
ART. 9
(1) Clienţii vor solicita şi vor păstra bonurile fiscale asupra lor până la părăsirea
unităţii de livrare a bunurilor sau de prestare a serviciilor în vederea prezentării lor la
un eventual control, pentru justificarea provenienţei acestora.
(2) Utilizatorii sunt obligaţi să afişeze la loc vizibil anunţuri de atenţionare a
clienţilor cu privire la obligaţia acestora de a respecta dispoziţiile prevăzute la alin.
(1).
OUG a fost actualizata in 2018 si cuprinde in continuare prevederile de mai sus:
https://codfiscal.net/42243/oug-281999-actualizata-2018-obligatia-agentilor-economici-de-utiliza-aparate-de-marcat-electronice-fiscale
Ca sa nu iti oboseasca ochii si sa te doara capul, gasesti precizarea la art. 1 alineatul 10.
@Matca, din pacate constat ca suferi de efectul Dunning-Kruger.
Un mare invatat spunea: „Boala asta, de a te crede învăţat când nu eşti, este vrednică de lacrimi şi de suspine mai mult decât orice altă boală”. Cata dreptate are !