Recomandări Timp de gândire

Adevărul este că suntem indolenţi

Cine ar trebui să ne înveţe ce să facem în caz de furtună? Părinţii. Cine trebuie să ne salveze viaţa atunci când suntem în deplinătatea facultăţilor fizice şi mentale? Mai întâi de toate noi înşine. Din păcate, aşteptăm mereu să vină alţii să ne salveze şi să mai treacă o tragedie ca să putem arăta cu degetul înspre vinovaţi.

De mică am ştiut mereu de la ai mei că „vremea mare vine de la Cluj”. Mai precis, nu conta de unde se înnora, furtuna venea dintr-o singură direcţie. Atunci, primul lucru pe care îl făceam la ţară era să adunăm păsările în curte, să băgăm animalele în grajd, să închidem uşile şi ferestrele casei. Bunica, Dumnezeu să o ierte, pregătea ramurile sfinţite de Florii să le arunce în curte caz că dă gheaţa. La grindină avea o singură rugăciune pe care o repeta obsesiv „Du-o, Doamne, pe munţii pustii!”. Dacă mă apropiam prea mult de geam să văd cum plouă, nu mă lăsa, dojenindu-mă cu „Nu e bine!”. Aveam să scriu mai târziu o ştire macabră care mi-a marcat începutul carierei de jurnalist. A trăsnit undeva la munte un cal care păştea în faţa ferestrei şi familia care mânca la masă, cu geamul deschis. Un fulger, trei cadavre.

Cum am crescut la ţară, am muncit de mică la câmp, cu ai mei. Tata ne spunea de fiecare dată când nu venea cu noi la strâns fânul că, în caz de furtună, să aruncăm furcile, să nu ne adăpostim sub niciun pom cu riscul de a sta în ploaia torenţială. Dacă ne plouă, nu e nimic. Fierul şi pomii atrag fulgerele şi putem muri.

Tot de la bunica am învăţat să „citesc” semnele cerului. Chiar duminică, într-o zi nefiresc de caldă, am observat şi am spus-o cu voce tare că vremea se schimbă. Norii erau risipiţi pe tot cerul, în fâşii lungi. Apoi am aflat că e furtună la Cluj şi tot cu voce tare am zis: „Vine şi la noi!”. Aşadar, am fost prima persoană care m-am autoalertat pe baza a ceea ce am învăţat de la bunici şi părinţi. E drept că lucrurile acestea vin în timp şi după ce acumulezi o anumită experienţă de viaţă şi puţină înţelepciune, adică eşti matur. Probabil aceasta este explicaţia pentru care americanii reacţionează disciplinat când li se spune că vine uraganul X. Sunt un popor matur. Au fost atât de multe uragane care i-au devastat încât nu cred că le mai ţin nici ei minte numele, iar acum ştiu că nu există altă soluţie în faţa unei furtuni devastatoare decât să fugi din calea ei.

Noi am fost feriţi până acum de furtuni de genul acesta şi habar nu avem cum să reacţionăm, ca nişte copii pe care nu i-a educat nimeni. Îi dau dreptate primarului din Timişoara care spunea că degeaba ar fi pornit sirenele, oamenii nu ar fi ştiut ce să facă. Nici eu nu cred că aş fi ştiut, deşi am scris despre exerciţiile ISU, am făcut reportaje când s-au pornit sirenele, însă efectiv nu am reţinut semnificaţia sunetului, că atunci când sună de nu ştiu câte ori e atac aerian, că altfel  e cutremur. Nici măcar nu m-am chinuit să reţin, recunosc. Dacă duminică ar fi sunat sirenele, care oricum nu se aud decât pe o rază mică în jurul lor, probabil mulţi s-ar fi găsit să spună: „iar s-au apucat ăştia să ne enerveze şi duminica!”. Probabil unii ar fi ieşit din case să vadă ce se întâmplă şi ar fi stat gură-cască în timp ce le cădeau ţigle în cap. Dacă erau şi mai mulţi răniţi, am fi dat vina pe autorităţi că s-au apucat să semene panică gratuit. Nici nu ştii cum e mai bine.

Cert este că autorităţile din Bistriţa-Năsăud nu au primit cod Portocaliu de la ANM, ci Galben, aşa cum meteorologii recunosc în comunicat. Drept urmare, de ce să sune sirenele aiurea la cod Galben? Au mai fost date de-a lungul timpului „n” coduri Galbene şi nici nu s-au apropiat norii de Bistriţa, cu atât mai puţin să plouă. Că puteau să sune clopotele de îndată ce s-a apropiat vijelia? Da, cu asta sunt de acord, mai ales că nu cred că mesajul mai trebuie decodificat şi se spune că sunetul de clopot risipeşte norii, iar majoritatea bisericilor nu mai au clopotar, ci telecomenzi. Nu ştiu dacă au sunat. Era prea puternic vântul să le mai poţi auzi, situaţie în care un singur lucru trebuie să faci ca om: să te pui la adăpost.

Din păcate, noi, românii, suntem indolenţi şi convinşi că se poate întâmpla oricui, mai puţin nouă, aşa că atunci când vine furtuna, ieşim să facem poze, să ne mutăm maşinile dintr-un colţ al blocului în altul, stăm la geam să filmăm ca să avem ce posta pe Facebook.

Câţi dintre dumneavoastră aveţi pregătit un bagaj de urgenţă în casă, un kit de supravieţuire în caz de calamitate majoră? Măcar ştiţi ce ar trebui să conţină? Iată ce am găsit pe internet: „apă: cel puțin 1 l/persoană, mâncare: specialiștii recomandă produse precum untul de arahide, biscuiți și jeleuri pentru că oferă senzația de sațietate, cereale, nuci și batoane energizante. Lanterne cu baterii, măști de protecție, pătură de supraviețuire aluminizată (este rezistentă la apă și la vânt), periuțe și pastă de dinți, cel puțin 100 lei în bancnote mici (poate bancomatele sau cărțile de credit nu funcționează), copii xerox după certificatul de naștere, cartea de identitate, pașaport, cartea de asigurare,  ochelari, o copie după setul de chei de la mașină și casă, baterii pentru aparatele radio, telefon mobil și încărcător, medicamente și dozele necesare, trusă de prim ajutor, pelerină de ploaie”.

Dacă nu aveţi aşa ceva în casă, fără să fiţi avertizat de nimeni decât de propriul instinct de supravieţuire, înseamnă că nu consideraţi că vi se poate întâmpla ceva rău şi că aveţi o anumită doză de indolenţă, ca şi mine, de altfel. Înainte să acuzăm pe oricine de orice, ar trebui să ne uităm în oglindă. Când avem un necaz, rămânem ca proştii în stradă cu hainele de pe noi.

Meteorologii avertizează că furtunile de tipul celei de duminică vor tot veni şi vor creşte în intensitate fiindcă România şi-a tăiat pădurile şi astfel s-a schimbat radical clima. Trebuie să începem să învăţăm ce e de făcut în caz de dezastru şi să nu mai aşteptăm de la un stat ce nu a fost în stare timp de 30 de ani să ne facă nişte amărâte de drumuri pe care să circulăm fără să ne dăm unii de alţii să ne salveze pe toţi.

E limpede ca lumina zilei că e incapabil.

20 comentarii

  • Și pe mine tot bunicii mei m-au crescut, am învățat multe lucruri frumoase și utile de la aceștia. O vorbă care m-a călăuzit și pe care ar trebui să o invețe și poporul când merge la urne. Bunicul meu zicea cam așa :”decât cu prostul la câștig, mai bine cu deșteptul la pagubă „.

  • si ce vreti citez din TUDOZE: sa facem o lege sa oprim bataia vantului?
    astia ne conduc
    articol foarte bun…singura care va mai luptati cu morile de vant…ca sa spun asa….niste nulitati ce ne conduc si mai sunt si sarcastici…..

    • Nu cred că sunt singura, iar textul de mai sus nu e o luptă cu autorităţile pentru că nu cred că mai are vreun rost să ne luptăm cu incompetenţa unui stat pe care tot noi l-am creat, poporul. Fiindcă noi i-am votat şi le-am permis partidelor să ducă în instituţii toţi lipitorii de afişe, toate rudele, toţi prietenii. Şi nu mă refer doar la actualii guvernanţi, ci la toţi. Niciun partid nu a făcut altfel, indiferent de ce pretinde acum. Şi niciun român nu are de ce să arate cu degetul spre autorităţile incompentente fiindcă, într-o oarecare măsură, e şi el vinovat: le-a votat, nu s-a dus la vot sau a votat alte partide care nu au fost în stare să-i convingă pe prea mulţi că se pricep mai bine.

    • Asta nu este doar sarcasm, este CINISM, este indiferenta fata de OM…. doar astea sunt compatibile cu „functia” detinuta ca urmare a unor „alegeri democratice”. A se vedea aceasta conduita la toate nivelurile. Iar impotriva acestora, ce leac ar putea fi?!

    • raspunsul a fost pe masura intrebari!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!se observa intotdeauna ca intrebarile bune si pertinente nu primesc astfel de raspunsuri. Cand pui astfel de intrebare, trebuie sa te astepti si la un raspuns pe masura! In rest, articolul doamnei este absolut adevart si cu aplicare in toate aspectele vietii!!! dar noi suntem mai catolici decat Papa, asa ca…

  • Da aveți dreptate ca de acasă am învățat unele lucruri despre supraviețuire sa ii zicem. Dar multe lucruri utile pentru viață le am învățat si la orele de dirigenție. Noi cei dintr o anumită perioada. E adevărat atunci dăscălii aveau această vocație. De dascal. Din păcate generațiile actuale nu mai dau doi bani pe anumite sfaturi si povețe primite. Îmi place articolul.

  • PADURILLLLLLEEEEEEE NE CHEAMA SA LE AJUTAM!!!!….TREBUIE IMPADURIT MASIV!!! SI TREBUIE PLANTATI COPACI PESTE TOT PE UNDE SE POATE SI ESTE TEREN NEFOLOSIT(INCLUSIV MARGINILE DRUMURILOR). O SA VINA IARNA CU NAMETII SI IAR NU O SA STIM PE UNDE ESTE DRUMUL PT CA NU AVEM COPACI PLANTATI PE MARGINEA LUI. SI IAR NU AVEM PERDELE FORESTIERE DE PROTECTIE!

  • Detin asa ceva dna Sabau. In plus am amenajat la subsolul blocului o camera in care pot adaposti familia mea , si contine tot (absolut tot ce trebuie ) ptr cel putin o luna. Nu glumesc sau mint. Medicamente ……cit si o baterie de acumulator si un trandformator de la 24 V la 220 V dar de putere mai mica , suficient ptr lumina de neon timp lung(instalatia o am din vremurile lu Ceausescu), merg si aparate de mica putere. Pe urma am un patut (mic care se plieaza un fel de dormeza ) care se lungeste si scurteaza , asta o am tot de cind eram mai tinar si duceam acolo ……(nu mai spun ce ca poate citeste sotia), era folositor .asta e ne descurcam si atunci si acum. Pe urma am asigurari de tot felul si ptr apartament si ptr persoane accidente si tot felul,de sanatate nu am gasit inca. Eu stiu sa ma apar si sa ma protejez ,nu trebuie sa vina cineva din inbuibatii zilelor noastre sa ma apere .

    Un lucru mai vreau sa spun : nu o fac ptr turtuna ,ca doar nu-s nehun sa umblu prin ploaie si cind bate vintul afara (asa cum am vazut ca se face ),inca nu m-am ticnit asa de tare incit dintr-o tragedie si furtuna sau calamitate sa fac like-uri , nu am ajuns atit de jos .
    Am facut aceea camera ptr iminentul conflici Us-Rusia-NK. Recomand cu caldura aceste investitii. Va vor fi de folos ,nu peste mult timp.

    O zi buna ,scuzati lungimea acestui comentariu ….dar asta este.

  • D-le TIC. Sunt curios cine o sa va contrazica doar asa de dragul de a nu fi de acord cu d-vs. Daca eu as fi spus asta sunt sigur ca o serveam. Multi din cei care fac accidente si intra cu masinile in copacii de pe marginea drumului, dau vina tocmai pe acesti nevinovati de arbori si pe autoritati. Trebuie sa ne hotaram odata ce facem . Eliminam tot de frica lor ori plantam asa cum ati spus perdele. Pe vremea comunistilor aproape toate soselele erau flancate de polpi , paltini , tei de aliniament, pusi cu un scop precis de a absorbi noxele de a tine umbra vara asfaltului sa nu se topeasca si de a infrana vanturile si viscolele aducatoare de omat. Acuma inmultindu-se nr. de soferi si masini si accidente teribile, efectul este pe dos. Nici o tara civilizata nu pune problema ca la noi de a face loc pt. masini si vitezomani eliminand aceste bariere naturale si pe care noi romanii nu le intelegem. Deja simt la multi dintre noi o ura viscerala impotriva copacilor care vrand nevrand in conditii aspre mai blocheaza si soselel si produc pagube. Asta este in toata lumea.. Dar oare omul modern poate trai fara ei ? Nu cred pt. ca statisticile din orase arata ca bolile respiratorii sunt pe primul loc .unii spun asa; dati dracului jos toti copacii , cui ii trebuie verdeata sa mearga in padure . Dar culmea este ca de data asta pagubele la masini au fost mai multe si provocate de caderea acoperisurilor facute de-a moaca si cu prindere in cuie si scoabe fara alte ancorari dupa carte. Toti s-au priceput la de toate si echipe de muncitori necalificati luati si angajati pe salarii de nimic au fost pusi sa construiasca. Romania este tara in care acoperisurile sunt luate de vant. Si este doar inceputul.

  • Nu ni se-ntâmplă nimic.
    Nimic nu este întâmplător.
    Primim doar ceea ce merită.
    Și încă n-am primit tot.
    Aștia suntem noi, așa ne e datul mioritic, se parte.
    Am ajuns să credem că nu vom ieși din mocirnlă niciodată.

  • Stimata doamna CRISTIANA SABAU. Ati pus o intrebare buna. Cati dintre noi au un bagaj de cunostinta pus la punct pe aceste situatii. As dori mult sa stam de vorba intr-o zi , asa linistiti ca sa impartasim experiente traite cu asemenea fenomene. Nu doresc sa fac un film dar ca si traitor si participant la degajarea Bucurestiului de daramaturile de la marele cutremur din 77 ( eram in armata la BATALIONUL DISCIPLINAR B-ta fiind militar de paza si excorta)) am primit o experienta in plus pe care multi nu o cred. Intrebarea d-vs. pt mine este ultra cunoscuta. O stapanesc , o cunosc ,o aplic.Am avut marele avantaj sa fiu instruit de acasa de bunici, parinti, profesori si comandanti de ARMATA ultra profesionisti. Ce folos insa, ca daca le spui mai departe pe cei mai multi ii infunda rasul si probabil te cred nebun. Nu mai este in ton cu lumea de astazi si ti se refuza asemenea sfaturi. Pana si administratia unde s-au cuibarit o gramada de figuri umane cu apucaturi de vedete sunt total lipsiti de cunostintele pe care trebuie sa le stapaneasca si sa le aplice. Viitorul este foarte sumbru privind aceste aspecte. Ferasca DOMNUL de un conflict armat ca nu mai raman nici 10 % din oameni pe acest taram.

  • Doar un astfel de lucru ne mai salveaza ca natie.am mai spus-o si o mai spun.
    S-ar face o deparazitare complecta a tarii de lichele ,molii, capuse si trintori.
    Doar asa mai scapam.altfel…..nu mai vad cum.
    Pe urma s-ar lua totul de la zero si in alte conditii si legi.sint sigur de asta.
    Nu doresc….dar este unicul mod de a mai exista ca popor roman.

  • Felicitari pentru articol. Adevarul este ca suntem atata de prosti ca nu ne temem nici de furtuna. Stim ca suntem mai puternici decat ea si ca nu patim nimic.Numai wikenduri avem in cap.

  • Alo,ala din sufrageria lui Oprea..Muta-te mai spre stanga un pic,in buda ,deorece austriecii au fost adusi de tov. iliescu(cu i mic)

    • i-o fi adus Ilici, dar basescu si Iohannis i-au sustinut prin toate mijloacele! ca atare, capu-n buda si ciocu mic

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.