Economie Politică

Adio hidrocentrală prin pompare la Colibiţa! Ministrului Doina Pană nu-i place cuvântul „micro”

Proprietarii de pensiuni şi case de vacanţă din zona de agrement Colibiţa pot sta liniştiţi. Microhidrocentrala prin pompare, pe care o susţine Primăria Bistriţa Bârgăului, nu se va face. Cel puţin nu în mandatul ministrului Doina Pană care a spus tare şi răspicat că agreează mai degrabă expresia "construcţii hidrotehnice mari". Ce strategie are ministrul delegat pentru Ape şi Păduri.

Ministrul Doina Pană a declarat, răspunzând unei întrebări, că susţine ideea contruirii unor amenajări hidrotehnice mari care să însemne nu numai regularizări de râuri şi preîntâmpinări de inundaţii, ci “un transfer între anii bogaţi în precipitaţii şi anii săraci în precipitaţii.

“Nu vreau să se creadă că am ceva împotriva microhidrocentralelor, Doamne fereşte! Chiar dacă noi vrem energie verde cât de multă şi ne-am asumat nişte cote, ca să produci această energie verde trebuie judeci şi unde ajungi cu preţul pe KWh nu numai la nivelul populaţiei – deşi de asta ne pasă – ci la nivelul producătorilor energofagi la care să nu le dai în cap. În al doilea rând, trebuie să judeci în ce măsură e afectat ecosistemul. Trebuie să existe un echilibru. E ca pe sârmă: pe de-o parte vrem să avem energie cât mai puţin poluantă, iar pe de altă parte trebuie să avem grijă de ecosistem şi de efectele de care vă spuneam”, a spus ea.


Ministrul a adăugat că intenţia sa este aceea de a promova construcţia de construcţii hidrotehnice mari.

“Eu, din ce concluzii am, merg pe ideea unor amenajări hidrotehnice mari care să însemne nu numai regularizări de râuri, nu numai preîntâmpinări de inundaţii, ci inclusiv să existe un transfer între anii bogaţi în precipitaţii şi anii săraci în precipitaţii, să putem ajuta la irigaţii. Asta numai prin nişte amenajamente complexe se poate întâmpla. O să am o strategie în acest sens care va ţine cont de toţi factorii interesaţi”, a spus Doina Pană.

Aşadar, s-ar putea ca bătălia câştigată de Primăria Bistriţa Bârgăului în războiul cu proprietarii de vile şi pensiuni să nu aibă nicio relevanţă din moment ce războiul e pierdut.

2 comentarii

  • Microhidrocentrală folosind energia potențială doar prin pompe racordate la sistemul național, cred eu, este eficientă doar dacă se urmărește refacerea resursei de apă nu întreaga cantitate a lacului din amonte.
    Pomparea dacă ar fi din energia vîntului sau energie solară, randamentul și interesul va fi evident altul.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS