Sănătate

Adolescentă din Livezile, în stare gravă la Cluj. Medicul de familie i-a pus un diagnostic greşit

O fată de 14 ani din comuna Livezile este internată la Clinica de Chirurgie Maxilo-Facială din Cluj-Napoca în stare toxico-septică, după ce medicul de familie a diagnosticat-o greşit cu oreion, ea având o infecţie dentară, care s-a extins şi i-a afectat zona gâtului şi a pieptului. ACTUALIZARE

Şeful Clinicii de Chirurgie Maxilo-Facială din Cluj-Napoca, Teofil Lung, a declarat, vineri, că la această clinică este internată o fată de 14 ani din judeţul Bistriţa-Năsăud, care a fost „adusă de urgenţă, într-o stare toxico-septică avansată, în urma unei supuraţii pornită de la un dinte, care a fost diagnosticată iniţial ca oreion de medicul de familie”.

„A fost trimisă acasă, să stea la căldură, iar starea ei s-a agravat şi i s-a indicat antibiotic. A ajuns la noi şi am deschis-o, toată zona gâtului şi pieptului era necrozată, o tromboză foarte avansată, diagnosticul fiind fasciită necrozantă superficială a gâtului şi toracelui superior. Aceste situaţii sunt foarte grave, care pot duce la exitus, la deces. Vreau să atrag atenţia colegilor la diagnosticele puse, pentru că în acest caz este un diagnostic eronat, dar şi la modul de prescriere a antibioticelor, pentru că antibioticul este activ în orice supuraţie doar în prima fază, maximum o zi, după care este nevoie, obligatoriu, de incizie şi drenaj pentru evacuarea zonei”, a spus Lung.

Potrivit acestuia, în cazul supuraţiilor produse de flora anaerobă, care se dezvoltă în lipsa oxigenului, şi care sunt grave şi produc necroze şi tromboze venoase şi ale ţesuturilor, „deschiderea largă şi oxigenarea este de mare ajutor, pentru că salvează cazurile”.

„Dacă nu se face acest lucru, toate cazurile se pierd. Fetiţa are acum şanse bune de recuperare, există însă o stare septică. Încercăm să facem tot ceea ce trebuie pentru ea, este controlată o dată la fiecare două ore, iar zonele necrotice i le excizăm şi oxigenăm ţesuturile. I se administrează şi antibiotic, dar pe cale venoasă. Pieptul fetiţei este desfăcut, iar gâtul este negru, dar a început să apară vascularizaţia, ceea ce înseamnă că necroza nu mai merge în profunzime. Pericolul era să intre în plămâni şi de a prinde pericardul şi rinichii şi murea de insuficienţă renală sau respiratorie sau din cauza unei diseminări embolice generale. Este o stare toxico-septică foarte gravă cauzată de un streptococ care se dezvoltă în lipsa aerului”, a precizat şeful Clinicii de Chirurgie Maxilo-Facială din Cluj-Napoca.

Teofil Lung a spus că fata, care mai are şase fraţi, va rămâne internată, medicul sperând ca starea ei de sănătate să se îmbunăţească în următoarea perioadă.

Mama Andreei a povestit că fetiţa s-a plâns, săptămâna trecută, de o durere de măsea şi i-a apărut o umflătură la maxilarul stâng, iar medicul de familie din comuna Livezile, judeţul Bistriţa-Năsăud, i-a pus diagnosticul oreion şi i-a recomandat să stea acasă, la căldură.

„Nu putea mânca, a băut ceai doar cu paiul, iar marţi i s-a spart umflătura. Am crezut că e un furuncul. Miercuri noaptea i-a fost rău, iar joi am fost la urgenţă la Bistriţa şi apoi ne-au trimis la spital la Cluj. Numai durerea mea să nu o aibă nimeni, ne-am speriat foarte tare, că putea să moară. Cu ajutorul lui Dumnezeu trec toate”, a spus Mihaela Grec, mama fetei.

Medicul de familie acuzat de mama unei fete din comuna Livezile că a pus un diagnostic greşit din cauza căruia adolescenta a ajuns în stare gravă la Clinica de Chirurgie Maxilo-Facială din Cluj-Napoca în stare toxico-septică a declarat, vineri, că nu a văzut pacienta şi că toate acuzaţiile sunt false.

Medicul de familie Adriana Luca, cea la care este înscrisă şi familia fetei de 14 bani din satul Dumbrava, a declarat că toate acuzaţiile ce i se aduc sunt false întrucât nu a văzut pacienta şi nu avea cum să îi stabilească diagnosticul.

“În urmă cu două săptămâni şi ceva, a sunat Mihaela, mama fetei, la cabinet şi a cerut o adeverinţă medicală pentru fata despre care a spus că o doare capul fiindcă i s-a umflat ceva. A răspuns asistenta şi a întrebat-o când a fost la consultaţie fiindcă nu apare în registru. Tot ea i-a spus că nu se eliberează scutiri prin telefon şi i-a spus să vină la cabinet să o consult. I-a răspuns că nu are bani şi că nu poate să vină”, a declarat dr. Adriana Luca.

Medicul a relatat că ulterior, femeia nu a mai sunat, dar că joi dimineaţa la ora 8.00 s-a prezentat la cabinet şi i-a spus că a parcurs pe jos şapte kilometri din Dumbrava până la Livezile fiindcă nu a avut bani pentru plata transportului. Ea a spus că a făcut drumul pentru a-i cere medicului un sfat legat de fiica ei de 14 ani care se simţea rău.

“Am întrebat-o de ce nu a adus-o la cabinet.Mi-a spus că i-a cumpărat antibiotic şi că i-a dat ea, dar e la fel de umflată şi are puroi. I-am spus să o ducă de urgenţă la spital dacă e umflată. Cred că de fapt ei sunaseră deja la 112 şi au dus-o. Nu am reuşit să aflu la ce oră a ajuns la spital. Cert este că nu a trecut pe la mine, iar eu, ca medic nu am dreptul să dau buzna peste pacienţi să îi consult dacă ei nu vor”, a declarat medicul Adriana Luca.

Potrivit sursei citate, joi, în cabinet, a existat o discuţie între mama fetei, medic şi asistentă despre „scutirea” cerută prin telefon, iar în timpul acesteia, femeia ar fi spus că poate „fata a minţit că a fost la cabinet”.

„Acum, de câteva ore bune, sunt acuzată de medici clujeni că am pus un diagnostic greşit. Am aproape 60 de ani şi nu mi s-a reproşat niciodată nimic. Mi-am făcut datoria cum am ştit mai bine. Mă pregătesc să plec la Cluj şi, în faţa camerelor de luat vederi, să îi cer femeii să spună adevărul, că eu nu i-am consultat fata, că nu i-am pus niciun diagnotic de oreion. Nu se poate să fiu terfelită într-un asemenea hal fără să fiu întrebată. E adevărat că nu mi-a spus numele, dar câţi medici pot fi în Livezile? Îi cer Mihaelei (mamei fetei –n.r.) să iasă public şi să spună adevărul, să recunoască faptul că iar a minţit”, a declarat medicul Adriana Luca.

Contactată telefonic, dr. Anca Andriţoiu, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud a declarat că instituţia pe care o conduce va demara o anchetă doar dacă va exista o sesizare din partea familiei.

„Nu există o astfel de sesizare. Dacă va exista, vom întruni Comisia de malpraxis. Din câte ştiu, la Livezile sunt două doamne medic de familie. Ambele au peste 50 de ani, au experienţă, cariere în spate”, a declarat Andriţoiu.

Mediafax

4 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.