Sănătate

Reţeta electronică, între softuri complicate şi lipsa internetului din anumite sate

Un număr de 37 de medici de familie din Bistriţa-Năsăud din totalul de 143 câţi au contract cu Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate nu prescriu reţeta electronică, ei motivând fie că nu au softuri bune, fie că în unele locuri că nu ar funcţiona internetul.

Preşedintele director general al Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate Bistriţa-Năsăud Camelia Ilişuan a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că se întâmpină în continuare greutăţi cu trecerea de la reţetele prescrise clasic la cele electronice, faza de testare urmânn să se încheie la 31 decembrie a.c.

„S-au întâmpinat greutăţi atât din punctul de vedere al dotărilor tehnice şi logistice a furnizorilor care vor utiliza această reţetă. E vorba de medicii de familie, farmacii, spitale, clinici şi aşa mai departe pentru că au fost nevoiţi să îşi achiziţioneze softurile, imprimante, unii chiar şi computere dacă acestea erau mai obosite şi nu au permis accesarea sistemului informatic la viteza care trebuie. În Bistriţa-Năsăud, dintre cei 143 de medici de familie, 106 prescriu reţete electronice. Farmaciile sunt toate pregătite pentru a elibera medicamente prin reţete electronice, iar începând cu luna aceasta au intrat timid şi spitalele, au primit şi ele dotările necesare”, a spus Camelia Ilişuan.

Ea a declarat că sunt unele probleme cauzate de softuri întrucât acestea sunt diferite.

„Au fost furnizori de softuri agreaţi de Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate, dar există diferenţe de exploatare a softurilor. Oamenii nu sunt instruţi cum trebuie de furnizorii de softuri şi ajung reţete electronice pe la farmacii respinse de sistem pentru că nu au o bifă la cateogria de asigurat sau la codul de boală. Sigur că încă merge greu treaba. Apoi, sistemul informatic nu e bine pregătit pentru a prelua o exploatare atât de masivă. Gândiţi-vă că în intervalul 8.00 – 18.00, pe acest sistem intră toţi medicii de familie, toate casele de asigurări, spitalele, farmaciile. E o exploatare masivă şi probabil că nu s-a pus bine la punct baza tehnică”, a spus Ilişuan.

Ea a declarat că speră ca toate erorile să fie corectate  şi reţeta electronică să le facă angajaţilor CJAS munca mai uşoară în ce priveşte depistarea erorilor care apar în reţete.

„Să verifici 60.000 de reţete într-o lună e imposibil. Noi le verificăm prin sondaj şi tot ne mai scapă. Deocamdată softurile sunt prevăzute doar cu un sistem de avertizare, adică îl atenţionează pe medic că nu e bun protocolul, că a prescris medicamente care se bat cap în cap. Se preconizează ca, de la 1 ianuarie, aceste avertismente să devină interdicţii şi să nu poată valida reţeta dacă nu e în regulă”, a spus ea.

Camelia Ilişuan a declarat că a avut mai multe întâlniri cu medicii de familie din Bistriţa-Năsăud şi le-a cerut să prescrie cu toţii reţeta electronică pentru că numai aşa se vor putea depista, la Bucureşti, toate problemele.

„Ni s-a spus că, de la 1 ianuarie, cine nu este dotat cu tot ce îi trebuie, mă refer aici la medici, nu va mai putea încheia contract cu CJAS. Ei invocă ba că softul pe care l-au achiziţionat nu merge cum trebuie, ba că e computerul e obosit şi nu pot accesa sistemul. Când e ceva nou, le e greu să se adapteze, dar nu au ce face. Sunt şi medici din mediul rural care nu prescriu reţeta electronică şi acolo e o problemă cu internetul. Pot merge toate bine, dar dacă internetul pică din cinci în cinci minute sau dacă nu e deloc. Sunt nişte probleme la care nu s-au găsit soluţii. Aşa suntem noi că le lăsăm pe ultima sută de metri, dar cumva vor trebui găsite nişte soluţii”, a declarat ea.

În Bistriţa-Năsăud se prescriu, în medie, în fiecare lună, câte 60.000 de reţete. CJAS are contract cu 71 de farmacii.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS