Sănătate

De ce stau lucrurile prost în sănătate: puţini plătitori de contribuţii, mulţi beneficiari

Ne plângem că nu avem condiţii bune în spitale, că nu suntem mulţumiţi de serviciile pe care ni le acordă sistemul medical, însă uităm că acesta funcţionează pe baza contribuţiilor noastre şi că acestea sunt extrem de mici ca număr faţă de mulţimea beneficiarilor care au nevoie uneori de tratamente foarte de scumpe.

În Bistriţa-Năsăud, de exemplu, sunt 250.000 de asiguraţi însă dintre aceştia plătesc efectiv contribuţii la sănătate doar 103.000.

Preşedintele-director general al Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate, Camelia Ilişuan, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că restul de 150.000 sunt copii, femei însărcinate, pensionari, persoane cu handicap. Dintre plătitorii de contribuţii doar 60.000 sunt salariaţi. Ca urmare, banii nu ajung niciodată şi nici nu ar avea cum din moment ce numărul celor care contribuie la fondul de sănătate este atât de mic.

Dacă unii dintre noi înţelegem prin servicii medicale eventualele urgenţe cu care ne confruntăm prezentându-ne din haşti în Paşti la medic, alţii, aproape 9000 de oameni care sunt bolnavi cronici, nici măcar nu mai ştiu cum e să fii sănătos. Aproape 8000 dintre ei sunt diabetici, iar statul cheltuieşte cu tratamentul unui singur om suma de 925 de lei lunar. Alţi 727 suferă de cancer, iar costul mediu al tratamentului poate ajunge, în cazul lor, al fiecăruia, la 7400 de lei lunar suportat tot de stat. Avem şi o persoană diagnosticată cu o boală genetică rară care are nevoie de medicamentaţie în valoare de 30.000 de lei lunar.

Cert este că mulţi plătesc puţin, iar puţini consumă foarte mult. Degeaba vom aştepta să găsim în spitalele noastre condiţii ca în Occident. Câtă vreme nu vom fi dispuşi să plătim măcar această contribuţie la sănătate, să nu ne mai mire că avem parte de servicii de o calitate îndoielnică.

Cristiana Sabău

9 comentarii

  • Observ in ultima vreme o recrudescenta a atacurilor la adresa farmacistilor.
    Bineinteles ca si presa are o mare vina, prezentand denaturat anumite aspecte, fie din interes, fie pur si simplu din proasta informare.
    Am rugamintea a nu include in randul „farmacistilor” renumitele lanturi de farmacii ce activeaza si in orasul nostru.
    „Grosul” profitului este insfacat de marile depozite ce stau in spatele lor si eventual impozitat in Cipru sau Anglia, daca nu chiar in zone si mai exotice.
    Pretul medicamentelor ce se elibereaza pe prescriptie medicala este FIXAT de stat, adaosul comercial in cazul medicamentelor foarte scumpe fiind de ordinul zecilor de lei la un cost al medicamentului de 5000 ron, de exemplu. Totodata aceste medicamente ce se elibereaza pe baza de prescriptie medicala, au cel mai redus pret din Uniunea Europeana.

    • faringosept nu este un medicament care se elibereaza pe baza de prescriptie medicala. totul tine de momentul achizitiei, cantitate si politica farmaciei respective.
      adaosurile comerciale sunt reglemetate de MS in cazul celor care se elibereaza pe baza de prescriptie.

      presa ar fi putut fi mai interesata de aspecte de genul acesta, zic eu.

    • spre surprinderea dumneavoastra, oaspetele nu este Dolha, dupa cum Dolha nu este oaspetele. imi pare rau sa va dezamagesc.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS