Creştinii prăznuiesc în 15 august Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare, una dintre cele mai mari sărbători din an, zi liberă nelucrătoare. Adormirea Maicii Domnului este cea mai veche sărbătoare închinată Sfintei Fecioare Maria, zi de hotar între vară și toamnă.
Praznicul Adormirii Maicii Domnului se bucură de o mare cinstire în rândul credincioşilor, având o perioadă de două săptămâni de post, înaintea sărbătorii, ca perioadă de pregătire duhovnicească pentru acest eveniment sfânt din viaţa Maicii Domnului. În seara dinaintea sărbătorii se săvârşeşte în toate bisericile Vecernia cu Litie şi chiar Privegherea întreagă, adică şi slujba Utreniei, urmată de cântarea Prohodului Maicii Domnului. Foarte multe mănăstiri din ţară adună cu prilejul acestui praznic sute şi mii de pelerini în jurul zidurilor lor, aceştia petrecând întreaga noapte în rugăciune, cântare şi priveghere.
Din 15 august se deschide şi sezonul nunţilor, acesta ţinând până la intrarea în postul Crăciunului. Perioada dintre Sfânta Marie Mare (15 august) şi Sfânta Marie Mică (8 septembrie) mai este cunoscută în popor şi sub denumirea de Între Sântămării. Această perioadă, spune tradiţia, este considerată a fi potrivită pentru semănăturile de toamnă.
Cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, Mănăstirea Dobric și-a celebrat hramul, în prezența PS Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.
Din sobor au făcut parte: pr. prof. univ. dr. Stelian Tofană, cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, pr. lect. univ. dr. Liviu Vidican Manci, directorul Colegiului Ortodox ”Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca, protopopul de Beclean, pr. Dragoș Cristian, protopopul de Bistrița, pr. Alexandru Vidican, consilierul cultural al Episcopiei Spaniei și Portugaliei, pr. Dorin Sas, duhovnicul mănăstirii, protosinghelul Siluan Farcaș, secretar de cabinet al ierarhului, arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, precum și alți preoți invitați.
Răspunsurile liturgice au fost date de Cvartetul ”Synavlia”, compus din studenți de la Academia de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, dirijat de Roxana Chicidea.
Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului a sosit la Mănăstirea Dobric încă din ajunul sărbătorii, unde a săvârșit slujba Vecerniei cu Litie și Paraclisul Maicii Domnului, iar cuvântul de învățătură a fost rostit de pr. prof. univ. dr. Stelian Tofană, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. Ierarhul a oficiat Slujba Prohodului Maicii Domnului, iar cuvântul de învățătură a fost rostit de pr. prof. Liviu Vidican-Manci, directorul Colegiului Ortodox ”Mitropolit Nicolae Colan” din Cluj-Napoca. Credincioșii prezenți s-au închinat pe toată durata serii la Icoana Maicii Domnului, iar interpreții de muzică populară Alina Ceuca și Alexandru Pugna au cântat mai multe pricesne.
Mănăstirea Dobric este supranumită şi ”Nicula Ţibleşului”, datorită numărului mare de pelerini care vin aici să se roage în 15 august, când se sărbătoreşte hramul bisericii mari.
Aşezământul monahal de la Dobric a fost înfiinţat în 1992, iniţial ca schit, iar după un an a devenit mănăstire. Complexul monahal este format din casa veche, un fost conac boieresc vechi de aproape 200 de ani, unde a fost amenajat un paraclis cu hramul ”Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”. De asemenea, mănăstirea are o bisericuţă din lemn, cu hramul ”Sfântul Evanghelist Luca”, construită în stil maramureşean. În cadrul așezământului funcţionează şi Căminul de bătrâni ”Aurel şi Dudica Milea”. Aici sunt primite cazuri sociale de bătrâne, care sunt abandonate de familie sau au pensii foarte mici, iar mănăstirea, pe cheltuiala ei, le poartă de grijă. În 2013, de sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, IPS Andrei, Arhiepiscopul şi Mitropolitul Clujului, a pus piatra de temelie pentru un nou Centru Social de persoane vârstnice, cu hramul ”Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”. În momentul de faţă se lucrează în interiorul bisericii mari de zid, cu hramul ”Adormirea Maicii Domnului”. Construcția ei a început în anul 2008, iar prima Liturghie a fost oficiată la data de 18 octombrie 2019, când Mitropolitul Andrei a binecuvântat biserica pentru a se putea ține slujbe. De asemenea, a fost amenajată o sală de evenimente/conferințe, precum și o bibliotecă a mănăstirii, care va adăposti peste 20.000 de volume din colecția mănăstirii.
În prezent, la mănăstire vieţuiesc 5 maici, stareță fiind stavrofora Veronica Coţofană, iar duhovnic protosinghelul Siluan Farcaş.
Adaugă comentariu