Social

Afacerea cu care o familie din Sărata a decis să nu mai stea la mâna procesatorilor de lapte

În timp ce mulţi fermieri renunţă mai crească vaci pentru laptele se vinde la un preţ foarte mic la procesatori, alţii caută soluţii. Caşcavalul cu diverse arome, de pildă, pare fie o variantă pentru cei care aleg prelucreze laptele. Familia Vlad din Sărata are 11 vaci cu lapte pe care nu îl mai duce la procesatori, ci îl prelucrează singură, în gospodărie, fără angajaţi şi fără utilaje. Ce iese din „atelierul” familiei Vlad fură toate privirile şi nu numai.

Caşcavalul afumat, cel cu afine, cu mentă, busuioc şi chimen şi caşcaval cu nucă au atras cumpărătorii ca un magnet la târgul de produse locale de la Biserica Evanghelică.

„Sunt foarte mulţi ani de când comercializăm aceste brânzeturi în Piaţa Independenţei Nord. Am început de mai bine de 15 ani, e adevărat nu cu atât de multe specialităţi la caşcaval. Acum avem caşcaval afumat, cu afine, cu mentă, busuioc şi chimen şi caşcaval cu nucă. Iniţial, mama mea, Lenuţa Vlad, a făcut doar caşcaval simplu, însă, la un moment dat, după ce am venit de la mare şi am cumpărat caşcaval afumat, am rugat-o să facă şi ea fiindcă ne-a plăcut mult. Mama adoră nuca şi a vrut să vadă dacă îi iese şi cu nucă. Nouă ne plac şi afinele şi am făcut şi o ruladă şi cu afine. De acolo au plecat ideile şi iată că au ajuns produse finite la târg. E reţeta clasică de caşcaval care se face pe abur. Se pun ingredientele şi iese ce se vede. Ca şi timp e mai îndelungat fiindcă trebuie lăsat şi la aer, şi la lumină pentru a lua culoarea pe care o are. E şi mai multă muncă, însă nu facem cantităţi mari”, a spus Ancuţa Cristea, fiica familiei Vlad.

cascaval-sarata-2 cascaval-sarata-3 cascaval-sarata-4 cascaval-sarata-5-buna

Cu toate acestea, caşcavalul „colorat” natural se vinde la acelaşi preţ ca şi cel clasic, 22 de lei kilogramul.

„E afacere de familie. Tatăl meu, Vasile Vlad, a renunţat la serviciu în ideea de a se ocupa de ea şi pentru ca să o ajute pe mama. Părinţii mei trăiesc din asta. E un venit asigurat pentru ei fiindcă au şi o clientelă deja formată. Eu şi soţul meu suntem angajaţi, aşa încât o pot ajuta pe mama doar la comercializare. Părinţii nu ne încurajează să dezvoltăm afacerea pentru că e foarte mult de lucru. Soţul meu e medic veterinar şi i-ar putea ajuta, însă munca aceasta cu animale presupune să nu ai timp liber, sărbătoare sau duminică. Eşti tot timpul între animale şi e greu. Nu îşi doresc pentru noi acelaşi lucru”, a mai spus ea.

La târgul producătorilor locali de la Biserica Evanghelică, caşcavalul cu arome a atras clienţi noi.

„Spre surprinderea mea, cei care au venit prima oară să cumpere de la noi ne-au căutat iar cu drag şi ne-au spus că, într-adevăr le-a plăcut. La a doua participare la târg am adus şi pâine făcută în cuptor tradiţional, pe vatră. Am adus-o ca bonus la produsele lactate. Orice se poate face acasă, până la urmă”,a  adăugat Ancuţa Cristea, despre care Timp Online a mai scris în momentul în care a decis să se căsătorească atât ea, cât şi soţul ei, îmbrăcaţi în costume populare.

5 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.