Social

Motivul halucinant pentru care coşbucenii se roagă de zece ani la „icoana” lui Pavel Sângeorzan

„Icoana” omului de afaceri Pavel Sângeorzan, patronul „Sălăuţa” tronează la loc de cinste în biserica din satul Coşbuc, în partea dreaptă a lăcaşului de cult cum mergi spre altar, aşa încât oamenii care roagă privind la sfinţii pictaţi, inevitabil întâlnesc şi privirea afaceristului. Se întâmplă deja de 10 ani dintr-un motiv simplu: banii, ochiul dracului.

Preotul paroh Iuliu Morariu, care duminică, a oficiat, de ochii lumii, nunta fetei actualului primar cu un băiat din sat care au jucat rolurile Zamfirei şi a lui Viorel din poezia lui George Coşbuc, momentul din scenariul „Coşbuc -150 de ani de la naştere”, a refuzat iniţial să discute cu Timp Online despre acest subiect sensibil, motivând că nu e momentul, dar a făcut totuşi unele precizări.

„Lăsaţi acuma, lăsaţi. Problema e veche, nu-i de acum. Eu sunt de trei ani şi jumătate aici. Asta (tabloul -n.r.) e din preot-iuliu-morariu2006, eu am venit în 2012. Am avut mai multe discuţii cu dânsul (cu Pavel Sângeorzan -n.r.), dar ţine foarte mult să rămână tabloul unde e. Nu l-a pus de capul lui. Cu părintele dinainte (David Semeread -n.r.) şi cu consiliul parohial au făcut un act prin care el se obliga să facă casa parohială, iar ei s-au obligat să facă gestul acesta”, a spus preotul.

De altfel, sub tabloul care îl întruchipează pe omul de afaceri scrie negru pe alb: „Acesta este Pavel Sângeorzan, prim curator al bisericii care, în anul 2006, a construit şi donat bisericii, casa parohială, preot fiind Semeread David”.

pavel-sangeorzan-icoana-1 pavel-sangeorzan-icoana-3 biserica-din-cosbuc pavel-sangeorzan-icoana-4

Aşadar, de dragul unei case în care să locuiască preotul cu familia lui, comunitatea din Coşbuc a acceptat să-l includă pe Pavel Sângeorzan printre „sfinţii” demni de pus în icoană, aşa cum s-a mai întâmplat şi la 1900 cu Tănase Iacob, enoriaş al parohiei, care a donat 6000 de coroane însă pentru ridicarea bisericii. Protopopiatul Năsăud a trecut iniţial pe pagina sa web şi menţiunea că omul de afaceri Pavel Sângeorzan a avut o contribuţie financiară importantă, de aceea s-a permis amplasarea unui tablou cu el în biserică, dar ulterior a şters, asta şi după ce a intervenit IPS Andrei, mitropolitul Clujului, care i-a trimis o scrisoare lui Pavel Sângeorzan cu rugămintea să accepte mutarea tabloului în casa parohială pe care, de altfel, a şi ridicat-o. Omul de afaceri nici măcar nu a vrut să audă.

Aflat într-un continuu conflict cu fostul primar PSD Anghel Niculae, în 2014, Pavel Sângeorzan a mutat sediul social al firmei SC Sălăuţa din comuna Coşbuc în comuna vecină Telciu ca să nu mai contribuie cu bani la bugetul administraţiei Niculae.  Firma sa a avut în 2015, o cifră de afaceri de circa 8,5 milioane de lei şi un profit de 237.000 de lei, potrivit ANAF.

Acum, că un fost angajat al său, Ioan Pavelea (PNL), a devenit primar în comuna Coşbuc, Pavel Sângeorazn a reapărut în carne şi oase pe uliţele satului. Îmbrăcat în costum popular, el a ţinut neapărat să danseze pe scenă cu toate fetele frumoase care au participat la Nunta Zamfirei – pusă în scenă cu prilejul a 150 de ani de la naşterea lui George Coşbuc –  în public aflându-se vicepremierul Vasile Dâncu, autorităţi judeţene şi locale, numeroşi parlamentari.

pavel-sangeorzan-dans-1 pavel-sangeorzan-dans-2 pavel-sangeorzan-dans-3 pavel-sangeorzan-dans-4

27 comentarii

 • Nimic nou sub soare. Prin anii 2000, Octav Cosmâncã fost ministru al Administratiei, a contribuit la ridicarea bisericii in comuna sa din judetul Botosani. La inaugurarea bisericii din satul Talpa au participat toti activistii de partid si de stat, toti liber cugetatorii, admirand cu nesat icoana ctitorului ei. Animat de gestul evlavios al lui Octav Cozmanca, poetul Mircea Dinescu a si scris atunci „Blestemul de a fi pamfletar”:

  Tarã de doftori si de prosti cu stemã
  azi te iubesc cumplit, ca pe-o exemã
  ce-mi supureazã în bocanc continuu.
  Hai, bagã-ti pompa-n mine si fã-ti plinu’…
  Cei ce te-au dus pe inimã ca-n targã,
  pe toti i-ai condamnat ani grei de zarcã,
  pe toti i-ai mãcinat si le-ai spart osu’
  pãstrînd din morti, ca probã, pe Coposu.
  Te joci si-acuma în nisip cu ciurul
  si unde dai de aur întorci curul
  si unde dai de oase scuipi morminte.
  O, tarã fãrã tinere de minte!
  Ca sã uitãm de hainele vãrgate,
  ti-ai resapat bisericile toate
  si i-ai vopsit în miercurea cenusii
  pe activisti, ca sfinti, în stînga usii.
  Treizeci de ani molozul Sfintei Vineri
  l-au dus pe tãlpi buldozeristii tineri
  în sat la ei si-acum, bolnavi de brîncã,
  se-nchinã în pronaos la Cosmâncã

  Si asta nu e totul. In ultimii 20 de ani, in Romania s-au construit foarte multe biserici. Acestea au fost ridicate din bani proveniti din donatiile credinciosilor, din banii statului sau din sponsorizarile oamenilor de afaceri.
  Persoana care construieste o biserica sau o manastire pe cheltuiala proprie se numeste ctitor. De obicei, acest ctitor este pictat pe peretii bisericii. Daca cu secole in urma, domnitorii era pictati pe peretii bisericilor, astazi observam pictati diversi oameni de afaceri sau politicieni locali.
  Vezi: http://atlas-geografic.net/cele-mai-neobisnuite-picturi-din-bisericile-romanesti/

  • 1. Nu doar ctitorii bisericii sunt pictati in pronaos, ci si binefacatorii. Dimitrie Cantemir e pictat in capela patriarhiei ecumenice fara sa fi construit biserica, doar pentru ca a donat terenul grecilor;
   2. Pictarea nu inseamna icoana. La Voronet e pictat dracu pe pereti. In Cina cea de Taina sunt reprezentate, pe altar, unspe icoane si o imagine artistică: icoanele sunt ale apostolilor si imaginea a lui Iuda. Icoana e una, reprezentarea artistica a diverselor personaje a alta. Hai sa nu exageram;
   3. Sigur ca Sangeorzan sufera de orgoliu. In locul lui luam tabloul si-l mutam in podul bisericii, cat mai ascuns. Dar orgoliul omului nu inseamna vina preotului. Preotul a judecat dumnezeieste: decat un scandal in comunitate, mai bine portretul ala pe-un perete. Sa se roage la Dzeu sa-i dea lui Sangeorzan gand crestinesc.
   Nu stiu de ce stricati cosbucenilor sarbatoarea cu false subiecte prost tratate. Mai bine ati scrie sau l-ati ruga pe preot sa scrie despre hramul bisericii din Cosbuc. Am auzit ca e singura biserica cu hramul sfintei din Moldova din tot judetul.

 • Nu e momentul. Dupa a doua venire o sa vedem ce se intampla. Pana atunci curiosii sa-si puna pofta curiozitatii in cui, ca ORTODOXIA stie ce face. Adica este in regres continuu cu buna stiinta.

 • Ăștia toată viata lor au avut un principiu:,,sfânta spagulita „și in mintea lor cred că și pe D-zeu poti sa-l mituiesti.Cum se zice,prostul dacă nu-i fudul nu-i prost destul.Cea mai infecta combinatie,popii,politicienii și prostii.
  PĂREREA MEA !

 • Nu cred că tabloul este al domnului Pavel Sângeorzan. Cel din tablou e mult prea alb la piele față de cum arată în poze domnul Pavel Sângeorzan…

  • Ma Vali tu ne tat spui ca esti unu din aia 7.400. 000, da io am o dilema, ii fi din „mortii lui Dragnea”, sau din morti raposatului Bodiu din Rebrisoara, nu de alta da am aflat ca si io si soramaea am vot atunci, numa ca noi eram in Barcelona la lucru si n-am votat! No amu io ore-s si io din aia 7.400.000 ori ba?

  • O întrebare foarte bună pe care ar trebui să și-o pună fiecare dintre noi sau, cel puțin, măcar cei care au fost prezenți la acel referendum. Dar această întrebare trebuie gândită nu în termeni de pro sau anti-băsescu, pro sau anti-usl, ci trebuie gândită și conștientizată în termenii reali mergând la esența a ceea ce reprezintă acel moment de cotitură pentru Națiunea Română. Mai concret, ne deșteptăm (așa cum în mod genial ne îndeamnă Andrei Mureșanu în minunatul nostru Imn) sau îi lăsăm în continuare să-și bată joc de viețile noastre, de viitorul nostru, de voturile noastre pe cei care ne vor și sufletul dar care nu dau nici 2 bani pe noi și ne tratează cu un dispreț total?!?, e foarte simplu… În altă ordine de idei, infractorul Dragnea, cu câteva voturi, pe care cel mai probabil că, neputându-se abține, le-a furat, nu are cum, sub nici o formă, să anuleze spiritul pe care peste 7.400.000 de frați de-ai mei l-au exprimat, acela de DEMNITATE, în primul rând și mai apoi de LIBERTATE, adică dorința de a ne hotărî propriul destin, ca o națiune demnă și puternică… Ca să nu mai vorbim de faptul că n-avem de unde ști în ce parte s-au dus cele 2 voturi de care amintiți, devreme ce la Bistrița-Năsăud locul lui Liviu Dragnea este sau era la vremea aceea ocupat de alt magician al buletinelor de vot, care chiar dacă se află în tabere diferite d.p.d.v. politic sunt exact la fel în spirit și mentalitate. Produse expirate de care, din păcate, nu ne mai putem scăpa…

  • Domnule cosbucean si domnu anonim eu cred ca voi sunteti sustinatorii … pavel sangeorzan pt ca atata il mai pupai !!!Pai cum domnule sa iti pui tabloul in biserica??Pai cine esti tu??Voi stiti ca pt ca a facut casa parohiala iau dat loc de mormamt in curtea biserici…si pe deasupra ca domnul cosbucean a vb de partidele politice…pai sa lasat pavel pana ce nu lau facut pe domnu anghel sa renunte la candidatura si cate a mai facut omul asta in satul nostru…rusine !!!!

 • Buna ziua.Acest specimen …..A ridicat casa parohiala ca sa nu plateasca impozite si.alte trebuirisi pe deasupra are si loc de inmormantare in curtea biserici…rusine sa va fiu cei care il tot pupati…

 • De ce oare nu poate cineva sa scrie un articol fără sa fie dirijat de vreun partid??jurnaliști muritori de foame!!!într-adevăr problema icoanei este penibila si are un singur răspuns:avarul preot dinainte și mai mare avarul preot actual care săracul nu încape nici măcar în actuala casa parohială pt care ne rugam la prefericitul Pavel și deja și-a mai cumpărat o casa din banii oamenilor.De ce nu acuza nimeni biserica pt ca permite icoana acolo????Poate si tu sa ai banii lu Pavel ti.arfi trebuit icoana si poate fiecaruia dintre noi.Omul a incercat .Biserica fiind o curva care sevinde pt orice ban in plus sau ma rog ,oamenii care o conduc, a acceptat.pt asta nu înțeleg de ce trebuie sa zici in articol ca Pavel și-a pus primar și sa accentuezi faptul ca fata primarului a fost aleasa Zamfira ? primarul a fost ales de voturile oamenilor iar fata lui era cea mai potrivita pt acel rol fiind aleasa de cineva care nu se vinde ca voi jurnaliștii pt un ban în plus.

 • Ce privire are domnul!Spune totul despre personaj.Astia ingenuncheaza dreptatea in sat ,in tara .Ce bine ar fi daca ar fi mai discreti.Repulsia ar fi mai atenuata.

 • Dute bateti coasa domnule cosbucean . Re strigator la cer ca toti pacatosi sa fie pictati in biserici, e un sfanr si nu stim noi? Cate mandre a avut si cate a mai facut si apare pictat in biserica , rusine, rudine, fusine. Lasa domnule jurnalisti in pace , poate sunt muritori de foame ca muncesc pe un salariu de mizerie dar asa nu e vin lor ci a celor ca si pavel, . Rusineeeeeee.

 • Bă fraților sunt oameni din cosbuc de știți atâtea lucruri ,ce va interesează soarta cosbucenilor vedeți-vă de treburile voastre.
  Au mai fost măscărici ca voi si înainte de alegeri .
  Pa voi va interesează soarta comunei cosbuc si țara geme de prostie , sunteți curioși de tabloul lui pavel din biserica .
  Asta e gândirea romanului se uita peste gardul vecinului sa vadă ce ii mânca capra si moare de foame dar in ograda lui nu se uita

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS