Recomandări Social

Afacerea de familie cu rădăcini în Dobric. Cum a ajuns Anuța să vândă tot din cămara ei (FOTO)

Hărnicia unei femei văduve din Dobric a fost motorul unei mici afaceri de familie ale cărei baze au fost puse acum patru ani. La inițiativa copiilor uimiți de cantitatea de conserve din cămară, s-a născut brandul local ”Cămara Anuței” cu care se mândesc acum Irina și Rareș Bertescu, deveniți un fel de directori de marketing pentru mama Irinei.

”Mama mea are 66 de ani și e din Dobric, e văduvă de 17 ani. Noi suntem patru frați și pune conserve pentru toți, chiar și pentru cei plecați în Spania. Acum patru ani, soțul meu a rămas uimit să vadă câte murături a pus mama și i-a zis că le aduce la Toamna Bistrițeană. Mama nici nu a vrut să audă, dar el nu s-a lăsat. Mă duc la Toamna Bistrițeană și dacă facem un milion! Nu am făcut un milion, ci 50. Și de atunci am început și vindem. Ieri am vândut 300 de borcane de zacuscă de acasă. Mama are rețeta ei. Folosește doar două tipuri de ulei, sterilizează borcanele, le dă în pături, așa face ea în fiecare an. Avem clienți fideli din Primărie, din Spital, de peste tot. Am trimis în Germania, în Franța, peste tot am trimis. Chiar ieri am trimis 88 de borcane de zacuscă în străinătate. Am dat borcanul și cu 12 lei, și cu 13, și cu 15 lei, cât am putut negocia. Oamenii spun că e cea mai bună zacuscă pe care au mâncat-o până acum. Că nu le vine înapoi, că pot mânca un borcan întreg. Sunt legume din grădină de la noi. Numai borcanele sunt cumpărate, oțetul și zahărul. Restul tot e din grădină de la noi. Strugurii i-am cules din grădină”, a spus Irina Bertescu.

Irina este asistent medical la Spitalul Județean de Urgență din Bistrița. Lucrează la secția de anatomie patologică de luni până vineri. În week-end, împreună cu soțul ei Rareș, care lucrează la Primăria Bistrița, merg la Dobric unde își ajută mama la pus conserve pe iarnă: ”Pe mama o cheamă Anuța și noi ne-am gândit să dăm nume produselor Cămara Anuței. Am pictat și borcanele, mama le-a croșetat niște căciulițe. În fiecare an facem câte ceva nou. În week-end, facem de toate. Coacem ardeii. Plăcerea mamei e să facă multe borcane cu multe sortimente. Dacă vine medicul de familie, să-i pună trei borcane, dacă vine un prieten din Austria îi trimite niște borcane. Din vorbă în vorbă lumea află și comandă, iar acum, din 600 de borcane de zacuscă mai avem vreo 100”, ne-a spus Irina Bertescu.

”De patru ani ne ocupăm de chestia asta, mai ales mama soției. dacă nu i-ar plăcea nu cred că ar mai face. Și nouă ne place să ne implicăm fiindcă am văzut că au succes, că se cumpără. În fiecare an, venim cu must la Toamna Bistrițeană. Aducem un teasc și zdrobim aici strugurii. Am avut mult succes cu asta. Nu pot spune că acesta e un hobby fiindcă nu am mai mers nicăieri altundeva decât la acest târg, la Toamna Bistrițeană. Nici nu vrem să facem o activitate industrială. Am rugați de cineva să producem mai mult și să distribuim într-un magazin, dar nu avem cum pentru că produsele nu sunt de aceeași calitate ca toamna. Dacă ajungi să cumperi produse din altă parte și să nu le mai folosești pe cele pe care le ai tu, acelea nu mai sunt murături. Eu, unul, nu le mai numesc așa. Murăturile se puneau cu ce aveai în grădină, legume pe care să le poți conserva și să poți mânca ceva foarte sănătos. Știi că tu ai făcut munca respectivă, le-ai plantat, le-ai căpălit. Noi am și dat un nume produselor noastre, am insistat pentru prezentare pentru că nu îi poți lua omului banii și să-i dai un borcan murdar dintr-o ladă. Respect trebuie să fie de ambele părți”, ne-a spus și Rareș Bertescu.

Pe Anuța cu tot cu cămara ei o găsiți și azi la Festivalul Toamna Bistrițeană în Heidenfeld cu ultimele borcane de zacuscă din producția 2019.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS