Am participat aseară la „Bistriţa Business”, un eveniment în care politicul s-a amestecat printre oamenii de afaceri. Chiar dacă nu aş fi cunoscut pe nimeni în sală, aş fi putut împărţi în două masa de participanţi doar uitându-mă la feţele lor şi studiind atent reacţiile.
Pe de-o parte, lumea politico-bugetară a fost foarte dornică să fie văzută în primele rânduri. După o perioadă în care s-au prefăcut interesaţi, cei din politică s-au cam plictisit. Unii au ieşit la o discuţie pe hol, alţii au stat pe scaune, dar au vorbit fără jenă la telefoane, deşi speakerul era la un metru de ei şi vizibil deranjat. Într-o totală lipsă de respect pentru omul din faţa lor care, fie a venit de la sute de kilometri, fie s-a pregătit să ţină un discurs coerent de 15 minute pe o anumită temă, politicienii noştri cu funcţii sau fără funcţii, specialişti în bătut câmpii, şefi sau foşti şefi care vor să devină iar şefi, au arătat fără voia lor probabil faţa hidoasă a autosuficientului personaj politic din provincie. E omul care nu a realizat prea multe în viaţă, aşa că a avut nevoie de o scară pe care să urce: politica. S-a prins vitejeşte de ea, a urcat cu metodele specifice de gudurat pe lângă vreun şef mai mare, de sabotat omul pe lângă care s-a gudurat, fără vreo pregătire, fără vreo strategie. A ajuns în vârf, nu ştie nici el exact de ce şi pentru ce merite, aşa că luptă să rămână, vârful fiind locul în care primeşti bani fără să munceşti, adică raiul oricărui politician. El manevrează banii, nu îi produce, de ce ar fi interesat să afle cât trudesc alţii pentru ei? Nu au decât să o facă. Până la urmă, tot la mâna politicului ajung. Chiar şi grozava afacere a domnului Viciu s-a poticnit de un aviz care nu i-a fost dat timp de 9 luni, cum mi-a fost dat să aflu tot aseară.
De cealată parte, s-au situat antreprenorii mai mari sau mai mici. Cei mari, care au dobândit succesul după multe încercări, au vorbit despre ele ca despre nişte momente din care au avut numai de învăţat. Au ajuns în etapa în care pot dărui din experienţa lor şi o fac într-un mod excepţional de fiecare dată când li se dă ocazia. Cei mici au ascultat interesaţi să afle măcar un secret al succesului. Eu, de exemplu, de la Emanoil Viciu am învăţat că pasiunea nu dispare odată cu vârsta, doar trebuie să descoperi acele lucruri care te ţin în priză, să fii creativ şi inventiv. De la Ioan Repede am aflat că viziunea şi obiectivele pe care ţi le stabileşti sunt ca un drum cu indicatoare precise care te duce la destinaţie. Faptul că prima strategie a Rombat e redactată la maşina de scris în anii 90 spune ceva despre istoria succesului acestei companii. Clement Ivănescu de la RAAL a vorbit despre cea mai importantă valoare a unei companii: oamenii, acei oameni care nu pleacă nici dacă li se oferă de zece ori mai mulţi bani de pildă. De la toţi aceşti manageri de succes din oraşul nostru, pe care rareori avem ocazia să-i auzim vorbind despre ce fac ei, am aflat că drumul în business nu e uşor, dar că atunci când eşti dispus să înveţi, când ai curaj, când investeşti în oameni, când accepţi să te îmbogăţeşti mai puţin, are finalitate şi îţi aduce satisfacţii.
Am aflat lucruri foarte interesante despre companiile lor, despre ei, despre istoria acestui oraş până la urmă. I-am văzut uitându-se la ceas ca nu cumva să depăşească timpul alocat discursului, studiind reacţiile publicului pentru că viaţa companiilor pe care le conduc depinde de piaţă, de public. Toţi au luat decizii grele, probabil că şi le-au pus ei înşişi la îndoială de multe ori simţind grea pe umerii lor povara plăţii a sute şi mii de salarii. Epuizaţi după o zi grea de muncă şi adesea după o viaţă ca o cursă contra cronomentru, s-au ascultat unii pe alţii până la ceasurile târzii ale serii, ascunzându-şi oboseala. Şi-au arătat unii altora respect în timp ce sala se golea de oameni dezinteresaţi de orice altceva decât de ascensiunea lor politică. Am mai rămas câţiva până la capăt, deşi ni s-a părut tuturor că nu vom da de el, şi acei câţiva cred că eram singurii cu adevărat interesaţi de business.
Mulţi ani, ca jurnalişti am fost învăţaţi să ne uităm spre zona de business ca spre una care face evaziune şi bani pe căi necinstite. Apoi, firmele de PR ne-au asaltat cu comunicate pline de laude deşănţate şi am refuzat să le publicăm, atrăgând mânia lor pe motiv că nu vrem să scriem”de bine”, doar „de rău” de mediul privat de la care ele încasau bani foarte mulţi vânzându-le iluzia managerilor că astfel de „împrietenesc” cu presa. Eu cred că şi etapa aceasta a apus. Aşa cum bine spunea draga mea prietenă Liviana Tane, un jurnalist cu ani mulţi de televiziune în spate care a vorbit aseară despre „Presă – business – public”, a venit vremea onestităţii în care scriem despre lucrurile în care fiecare dintre noi credem şi care pot fi de folos cititorului- ascultătorului- privitorului nostru. Dacă mai există presă care scrie „de bine” doar pe bani e vina celor care o plătesc. Orice stopare a finanţării ar duce la dispariţia acestei pseudocategorii de pretinşi jurnalişti.
Eu cred cu toată fiinţa mea că misiunea noastră, de jurnalişti, este aceea de a ne inspira publicul, în timp ce misiunea oamenilor de afaceri este aceea de a-l convinge că produsul lor este bun, indiferent care este acela. Şi unii, şi alţii avem nevoie de un public educat, avizat, care să facă deosebirea între bine şi rău, în timp ce politicul are nevoie de un public inept care să-i mai deschidă încă o dată calea spre borcanul cu miere.
Când oamenii de afaceri oneşti şi vizionari vor înţelege lucrul acesta vor vedea în presa de calitate un parter de drum lung în misiunea deloc uşoară a amândurora de a schimba lumea de azi în una măcar puţin mai bună în care impostorii ar trebui să se simtă inconfortabil.
Cristiana Sabău
Clement Ivănescu vorbeste si el copiind-ul pe seful mare de la RAAL, cel putin cand vorbeste de oamenii care nu pleaca de acolo!
L-as intreba pe dl Ivanescu – de ce nu pleaca cineva din RAAL daca i se ofera de 10 ori mai mult?
Nu o sa astept sa-mi raspunda dansul… o sa-i dau eu cateva variantele:
– cine a avut de plecat a plecat!
– pentru ca cine lucreaza in RAAL, nu a primit o oferta de 10 ori mai mare
– cine a primit o asemenea oferta a plecat…. nu a facut fata… si s-a intors
– e legat de firma prin casa din Lempes si prin cumetrii – daca pleaca o sa-i mearga rau nasului, finului, etc…
– Ivanescu stie foarte bine cum e cu plecatul pe bani de 10 ori mai multi la SOV
Nu as vrea sa spun ca cei de acolo sunt destul de limitati, pentru ca i-as supara pe foarte multi, dar… trebuie si ei sa recunoasca pe „barba” cui traisesc si cresc… am pomenit mai sus de el – este omul care daca moare… moare si Raal-ul.
… despre politicieni… nu merita sa vorbim… fiecare cu crucea lui!!!!
Oare intreprinzatorii care isi fac afacerile pe banii bugetari sunt la fel cu aia care cersesc contracte de publicitate de la oameni politici?
Sa vina Guvernul la ROMBAT sa isi tina sedintele dupa ce viziteaza procesul de productie.
tip mebo=furtul sefilor folosind prostia angajatilor–atat pentru rombat, teraplast cat si radiatoare?????? NU DISCUTAM DESPRE MANAGERIATUL ACESTORA ci cum au ajuns astia sa aiba majoritate la un moment dat. Prima etapa a fost depunerea cupoanelor. A doua MARIREA DE CAPITAL doar de ei pentru ca angajatii au fost speriati. APORTUL LOR A fost GARANTAT CU ACTIVELE ANGAJATILOR…. si ultima etapa a fost VANZAREA AFACERII.
Acum astia vin si ne dau lectii manageriale???? De ce nu ne spune cum au furat? La viciu dai 2 lei sa vedem de stie sa faca SINGUR 4 lei?
Afacerea de la cluj e pentru fiica-sa…el nici nu stie ce e ala design!
Sunt perfect de acord cu ce spui tu în privința modului de privatizare! Au furat statul…prostindu-i pe alții! Perfect de acord! Aaveau bani și erau în funcții de conducere atunci și si-au folosit avantajele astea!
Dar… toată stima pentru ei, ca au reușit sa clădească niște afaceri de succes! Sa creeze locuri de munca!!! Puteau liniștit sa vând la fier vechi pe ce au pus mana, își făceau lor niște bani și distrugeau zona!!!
conform „dex” afacere de succes e cand o gandesti si o faci de la zero!
si dolha are o afacere de succes…..e deputat!!!
atat de”putut” el
zoroo!!!!…nu puteau vinde ca asta a fost conditie de privatizare prin meboo!….mai stii cand veneau oamenii speriati de la servici ca daca nu aduc bani de acasa pierd locul de munca?….asta era scopul de intimidare pentru a nu participa la marirea de capital…..o alta intimidare a fost sa le vanda actiunile la preturi bune….. restul e placere!!!!
Excelenta radiografie a evenimentului.
Multumim frumos Doamna Cristiana
Doamna Sabau aratati-mi un singur jurnalist in judetul nostru care a facut o facultate de jurnalism adevarata , nu din astea la distanta gen Spiru Haret . Asta e calitatea jurnalistilor , asta e calitatea oamenilor politici , asta e calitatea bugetarilor si asta e si calitatea oamenilor de afaceri (care in proportie de 90% supravietuiesc din combinatii cu TVA-uri , munca la negru , si alte tipuri de evaziune fiscala ) . Extrapoland , asta e calitatea societatiii romanesti . De aia traim atat de rau intr-o tara atat de bogata ( ca har Domnului avem toata gama de resurse -nevalorificate din pacate ) . Cu doua flori nu se face primavara . Domnii Viciu si Repede ( toata stima pentru ei ) au valorificat conjunctura si oportunitatea ca erau „la butoane” in 1990 cand cu privatizarile MEBO .
Nu ţin evidenţa diplomelor pe care le deţin alţii. În ce mă priveşte vă pot spune că nu am absolvit Facultatea de Jurnalism şi nu am niciun regret legat de asta. Jurnaliştii pe care îi citesc şi urmăresc de ani întregi sunt fie ingineri, fie economişti â, fie fizicieni, orice altceva decât jurnalişti cu diplomă. Eu cred că pentru această meserie nu ai nevoie de calităţi pe care să ţi le formezi într-o şcoală superioară de profil, ai doar nevoie de studii superioare făcute serios şi la timp. Trebuie să fii curios, căutător de adevăr şi de dreptate, oarecum revoltat instinctiv. Ai nevoie doar să ştii foarte bine măcar limba română ca să poţi comunica şi să vrei să munceşti, să fii atent la ce fac alţii mai buni ca tine şi să vrei să te autodepăşeşti. Mai precis să vrei să înveţi, să fii creativ, să nu crezi că le ştii pe toate. Când înţelegi ca jurnalist, dar mai ales ca om, că poţi învăţa de la oricine eşti pe calea cea bună. Dacă eşti un autosuficient – cum sunt majoritatea oamenilor, din păcate – nu numai că nu înveţi nimic nou, dar uiţi şi ce ştiai.
Sunt de acord cu dumneavoastra doamna Sabau doar pe jumatate . Apropo , v-ati lasa operata de un chirurg care nu a absolvit facultatea de medicina ?… dar e curios , cautator de adevar si de dreptate ,oarecum revoltat instinctiv ,vrea sa se autodepaseasca , sa invete si sa fie creativ si e foarte atent la ce fac alti chirurgi mai buni decat el . Le are pe toate chirurgul asta , ii lipseste doar ” un mic amanunt ” – nu e PROFESIONIST . De asta duce lipsa Romania stimata doamna , de profesionisti . De aia suntem in coada Europei si ramanem tot mai mult in urma de la an la an . Dar oricum nu conteaza .Eclesiastul ne invata in vechiul Testament ca viata e DESERTACIUNE si a fost rege in Israel , deci chiar stia ce spune . Capitalismul ne invata doar despre bani si e categoric anticrestin devreme ce incalca porunca lui Iisus : „Nu adunati averi pe pamant pentru ca vi le mananca moliile si vi le fura hotii … „
Capitalismul asta anticrestin e nefunctional de aia toti sunt datori vanduti . Cea mai mare putere economica mondiala , SUA , are datoria publica de 15.000 de miliarde de dolari , exact de 105 ori PIB-ul Romaniei . Deci fix cat produce tara noastra in 105 anisori e datoria capitalismului AMERICAN . Norocul lor e ca au tiparnita de dolari la ei in ograda , altfel s-ar incheia maine capitolul numit CAPITALIASM .
Nu ştiu dacă e potrivită comparaţia între un chirurg şi un jurnalist. Este însă nevoie de ceva în această profesie liberală, de un filtru. Avocat nu poţi fi dacă nu dai un examen şi nu eşti acceptat într-un barou, dar oricine în ţara aceasta se poate autointitula jurnalist. Nu îl întreabă nimeni ce îl recomandă pentru profesie, care sunt mentorii lui care să-i semneze măcar o scrisoare de recomandare, care sunt isprăvile personale care îi dau dreptul să se alinieze lângă alţii ca el care îşi fac meseria cu onestitate şi corectitudine. Dacă dumneavoastră vreţi dea cum să vă recomandaţi jurnalist, nu vă împiedică nimeni, nu vă cere nimeni diplomă, nici CV. Aceasta este explicaţia pentru care e invadată profesia de tot soiul de neaveniţi. Nu există nicio reglementare care să-i oprească pe impostori.
Jurnalistul trebuie sa aiba un rol dublu . Acela de informare si acela de educare . Cel care-i citeste articolul trebuie sa si invete ceva din acel articol nu numai sa afle o stire . E clar ca asta presupune ca jurnalistul , sa fie el educat , in primul rand . Educatia e un fenomen foarte complex care incepe la gradinita , cu cei 7 ani de acasa , se continua in scoala , pana la cel mai inalt nivel , si se termina cand pui mainile pe piept . Din pacate aceasta educatie lipseste la noi , in toate domeniile . La televizor spre exemplu , se promoveaza numai scandaluri , parveniti , ipocriti , tarfe si rromi pentru ca la un popor needucat astea fac rating . Viitorul nu suna bine deloc . In tarile civilizate nu vezi in presa ce vezi la noi . Acolo se promoveaza cu totul altceva .
Jurnalistul nu e nici mamă, nici tată, nici profesor. Sunt de acord că nu trebuie să se prostitueze, dar nici nu îi puteţi atribui un rol educativ esenţial în societate. De educaţie să se ocupe exact cei direct responsabili, adică părinţii în primul rând. Nu am văzut copil bine educat într-o familie care să fie pervertit într-un asemenea hal de presă încât să devină un needucat, dar am văzut foarte mulţi părinţi care nu depun niciun efort să-şi educe copiii. Preferă să înjure presa în timp ce toată familia se uită la emisiuni pentru tâmpiţi.
In presa locala, am o stima deosebita fata de jurnalisti gen CRISTIANA SABAU. Din pacate nu sunt multi. Cei care au fost lipsiti de o educatie aleasa din anumite motive, cei care nu au primit nici macar cei 7 ani de acasa, citind o presa bine articulata de un ziarist profesionist, neinfluentat de nimeni, poate sa-si completeze lipsurile. TIMP ONLINE ,ofera aceasta posibilitate. FELICITARI !!!