Actualitate

Afacerile cu ştampile, în pragul falimentului

Obligativitatea ştampilei pentru firme va fi eliminată, România fiind depăşită la acest capitol şi de Republica Moldova, care a implementat deja măsura. Prezent la Bistriţa, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a anunţat când va fi modificată legislaţia în domeniu.

„Acea şampilă pe care am anunţat că o vom elimina din documentele care, din păcate, sunt foarte multe ca număr şi creează o barieră birocratică între mediul privat şi administraţia fiscală va dispărea. Sper ca săptămâna viitoare, în Guvern, să fie o ordonanţă care să o elimine nu doar din administraţia fiscală, ci şi din tot ce înseamnă administraţia publică în relaţia cu contribuabilii. E un exemplu mic, dar unul care contează fiindcă ştim foarte bine că e o rămăşiţă a sistemului de dinainte de 1989. Nicăieri în Europa acest lucru nu se mai întâmplă. Nici în România nu există o bază legală pentru utilizarea ştampilei. Probabil vor fi supăraţi cei care produc aceste ştampile, dar asta e”, a spus ministrul Finanţelor Publice.

Eugen Teodorovici a făcut şi unele aprecieri legate de noul Cod Fiscal: „Sunt măsuri extrem de utile: de la renunţarea la unele taxe sau micşorarea unora dintre ele. Ştim foarte bine că s-a eliminat taxa pe stâlp, supraacciza, impozitul pe dividende scade de la 16% la 5%, TVA la 19%”.

Codul Fiscal are un impact de circa 15,5 miliarde de lei. Este o sumă foarte mare pe care statul a decis să o lase în economie, în companiile private, la cetăţean. E un efort pe care statul îl face, dar există convingerea că, având un partener în economie mai puternic cu această sumă, statul poate să vină alături de el şi să facă investiţii publice. Şi aici pot spune că următorul obiectiv extrem de important este ca, pe lângă Codul Fiscal, care va stimula foarte mult consumul, să venim cu partea de investiţii, care va crea acel efect în economie pe care cu toţii ni-l dorim. E un Cod Fiscal al cărui impact se poate regăsi anul viitor în bugetul de stat cu respectarea angajamentelor asumate în Pactul Fiscal. Sunt multe voci care spun că nu e sustenabil, dar eu sunt convins că o astfel de abordare este exact ceea ce România are nevoie în acest moment. Pe fondul consultării fiscale din ultimii ani, este momentul ca România să aplice o astfel de relaxare fiscală pentru a-şi consolida creşterea economică”, a spus Eugen Teodorovici.

Ministrul a subliniat că, în paralel, se vor stimula investiţiile, iar cu cele două elemente coroborate, „România îşi poate consolida partea de creştere economică”.

1 comentariu

  • Timpul va dovedi ca modificarea codului fiscal a fost o decizia care va avea un impact pozitiv asupra economiei din Romania si asupra vietii tuturor cetatenilor. Problema este ca peste cel mult un an, vin astialalti la guvernare si se apuca iarasi de taiat salarii, de crescut taxe si de dat oameni afara. Sa ne fereasca Dumnezeu!!!!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS