Economie

Află cu ce scumpiri am început anul acesta!

Încă de la începutul anului 2012, scoatem din buzunare mai mulţi bani pentru utilităţi, carburanţi, cafea, ţigări şi alcool. Şoferii vor plăti mai mult pentru poliţele RCA şi amenzi.

Anul 2012 nu va veni cu majorări de taxe sau impozite, însă accizele la motorină au crescut de la 1 ianuarie cu 4,4%, după ce Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă în acest sens.  Gheorghe Ialomiţianu a arătat că măsura este obligatorie, pentru că, potrivit calendarului stabilit cu Uniunea Europeană în urmă cu şapte ani, în 2013 accizele trebuie să ajungă la nivelul minim din Uniune.

Preţul motorinei  creşte astfel cu nouă bani, iar preţul benzinei, produs la care accizele nu au fost majorate, creşte cu doi bani numai din majorarea cursului la care vor fi calculate accizele.

Majorarea preţurilor combustibililor va determina o creştere în lanţ a tarifelor celorlalte produse, estimată de ministerul finanţelor la 2%, întrucât valoarea carburanţilor influenţează direct evoluţia preţurilor tuturor bunurilor de larg consum.

Din cauza deprecierii leului în raport cu euro, şi preţul celorlalte produse accizabile, printre care ţigările şi băuturile alcoolice, va înregistra creşteri.

În 2012 vor fi menţinute şi accizele pentru cafea, deşi eliminarea lor era programată încă din 2010.

2012 aduce coplata în sistemul medical.

Tot din 2012 se introduce şi coplata în sistemul sanitar de stat.

Astfel, fiecare vizită la medicul de familie va costa cinci lei, consultaţia la medicul specialist din ambulatoriu va fi de zece lei, iar pentru o săptămână de spitalizare oamenii trebuie să plătească 100 lei.

Suma maximă plătită, în total, în decursul unui an, nu trebuie să depăşească salariul minim lunar net.

Pensionarii cu venituri de cel mult 700 de lei pe lună, copiii de până la 18 ani, tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 26 de ani care nu au surse de venit, dar şi bolnavii incluşi în programele naţionale de sănătate nu vor plăti pentru vizitele la medici.

Naşterile şi urgenţele vor fi gratuite.

Tarife majorate la gaze şi energie electrică

Preţul gazelor creşte cu 5% de la 1 ianuarie 2012, însă majorarea se va aplica numai consumatorilor industriali, potrivit unei decizii a Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE). Companiile din domeniul alimentar au anunţat că impactul asupra tarifelor bunurilor de larg consum va fi nesemnificativ, iar brutarii au declarat că nu vor scumpi pâinea. ANRE a anunţat şi o posibilă creştere a preţului energiei electrice cu 2,5% în 2012, odată cu aplicarea Ordonanţei privind alocarea certificatelor verzi pentru producţia de energie electrică. O posibilă creştere a preţurilor, cu până la 10%, se prognozează şi pe segmentul produselor din carne procesată.

Preşedintele Romalimenta, Sorin Minea, estimează că tarifele procesatorilor de carne vor urca încă din primele luni ale anului 2012.

Potrivit lui Sorin Minea, agenţii economici caută să amortizeze majorarea cheltuielilor cu procesarea, survenite în 2011, pe fondul majorării preţurilor la energie electrică şi gaze naturale, în contextul în care procesatorii de carne nu au scumpit produsele cu mai mult de 2% până acum.

Şoferii scot mai mulţi bani din buzunar pentru poliţele RCA şi amenzi

Preţul poliţelor RCA va creşte cu cel puţin 5% în 2012, din cauza daunelor plătite de asiguratori în 2011, a dublării acoperirii acestor poliţe, dar şi a devalorizării leului faţă de euro. Creşterea poliţielor de răspundere civilă auto vine şi ca o reacţie la scăderile de preţuri mai mari de 20%, reduceri care au avut loc pe piaţa de profil la începutul acestui an. Asiguratorii estimează că prima medie plătită de conducătorii auto pentru o asigurare RCA  va fi, în primul semestru al anului viitor, de aproximativ 500 lei, cu 28 de lei mai scumpă faţă de cea din 2011.

Odată cu majorarea salariului minim pe economie la 700 de lei şi punctul de amendă va creşte de la 67 de lei la 70 de lei. Pentru trecerea pe roşu amenda va fi de 370 de lei iar pentru şoferii prinşi beţi la volan, aproape 1.500 de lei.

Scumpirile în lanţ anunţate pentru anul 2012 ar putea depăşi ţinta de inflaţie preconizată de BNR, de 3%.

 

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.