Economie

Înghesuială la plata impozitelor şi taxelor locale. Zilnic se încasează 85.000 de lei

Sute de bistriţeni au luat cu asalt în ultimele zile ghişeele Direcţiei Venituri a Primăriei Bistriţa să îşi plătească taxele şi impozitele aferente anului 2011, încasările din această perioadă ajungând la 85.000 de de lei zilnic, faţă de 50.000 de lei în zilele obişnuite din an.

Camelia Morar, şeful Serviciului Urmărire-Încasare din cadrul Direcţiei Venituri a Primăriei Bistriţa, a declarat, joi, că, la Bistriţa, au fost încasate taxele şi impozitele în cuantum de circa 85%.

„În ultima perioadă, am încasat, prin casierie, zilnic 85.000 de lei faţă de alte perioade din an în care media încasărilor zilnice prin casierie este de 50.000 de lei Sunt foarte multe persoane fizice şi juridice care vin zilele acestea să facă plăţi pentru ca să încheie anul fără datorii. În plus, mai avem un număr mare de cetăţeni care vin să achite taxele pentru impozitul auto întrucât vor să reuşească anul acesta să-şi înmatriculeze maşini şi să nu mai aibă de plătit alte taxe din 2012”, a declarat Camelia Morar.

Potrivit sursei citate, s-a creat aglomeraţie la ghişee şi pentru că mulţi datornici au venit să plătească speriaţi că, dacă nu fac acest lucru, începând de anul viitor nu vor mai putea primi ajutoare din partea statului.

„Au venit să plătească şi cei care aveau restanţe şi au aflat că, de anul viitor, nu vor mai putea primi ajutoare sociale, ajutoare de încălzire fără să aibă din partea noastră un certificat fiscal din care să reiasă că nu au datorii”, a mai spus Camelia Morar.

Direcţia Venituri a Primăriei Bistriţa lucrează joi până la ora 18.00, iar vineri până la ora 10.00. Cei care nu vor apuca să-şi plătească anul acesta taxele şi impozitele aferente lui 2011 vor putea să le achite, cu penalităţi şi majorări de întârziere, începând din 6 ianuarie 2012.

„Vor plăti penalităţile de rigoare, dar nu sunt sume de speriat”, a spus Morar.

Direcţia Venituri a Primăriei Bistriţa va lucra începând cu data de 3 ianuarie 2012, dar, în cele trei zile, va încasa numai taxe fără debit, cum ar fi taxele extrajudiciare şi amenzile de circulaţie.

Primăria Bistriţa şi-a propus să încaseze anul acesta 98,4 milioane de lei, dar autorităţile estimează că vor încasa cu 15 milioane de lei mai puţin.

Primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, a declarat că Primăria Bistriţa nu va reuşi, în 2011, să adune la bugetul local toţi banii prevăzuţi în proiectul de buget fiindcă Guvernul a luat de la administraţia locală încă 15 contribuabili mari care virează impozitele direct în bugetul de stat şi a redus cota din impozitul pe venit, alocată autorităţilor locale, şi luată de la ceilalţi contribuabili cu trei procente, de la 47 la 44%.

„Nu ar fi fost în administraţie un an de criză dacă onor Guvernul nu ne-ar fi luat, la sfârşitul anului trecut (2010 –n.r), 15 contribuabili mari şi dacă nu ar fi redus cota de impozit care revine Primăriei Bistriţa de la 47 la 44% pentru cei care au rămas. În aceste condiţii, noi nu realizăm bugetul. Am prevăzut la veniturile pe 2011 cât am realizat în 2010, tot un an de criză, dar fiindcă ni s-au luat bani, avem un minus de 15% şi se simte puternic acest lucru”, a declarat Ovidiu Creţu.

El a spus că 15% reprezintă un minus de 15 milioane de lei care afectează lucrările care se fac în municipiu.

„Sunt lucrări pe care nu am putut să le ducem până în capăt. Nu le plătim acum. De exemplu blocurile sociale », a declarat Ovidiu Creţu.

Cristiana Sabău

   

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.