Actualitate Recomandări

Aflăm joi cât de ”potrivit pentru viață” este orașul Bistrița. Cu cine luptăm pentru titlul european

Bistriţa se numără printre cele şase oraşe europene finaliste în cadrul competiţiei Green Leaf 2022, menite să premieze acele comunităţi care promovează schimbul de cunoştinţe şi expertiză şi stimulează inovarea, precum şi cooperarea cu cetăţenii şi mediul de afaceri.

Orașul nostru a fost înscris în competiţie în luna octombrie a anului trecut, Comisia Europeană, prin intermediul secretariatului European Green Leaf, anunțând că se află printre finaliştii oraşelor cu o populaţie cuprinsă între 20.000 şi 100.000 de locuitori, alături de Elsinore – Danemarca, Gava – Spania, Treviso – Italia, Valongo – Portugalia şi Winterswijk – Ţările de Jos.

Finalistele au fost selectate pe baza angajamentului lor de a aborda provocările mediului urban şi de a se transforma în oraşe „potrivite pentru viaţă”.

Pentru decernarea “European Green Leaf Award” se vor lua în considerare șase criterii din domeniul mediului:

 • schimbarea climaterică și performanța energetică
 • calitatea aerului și zgomotul urban
 • mobilitatea urbană sustenabilă
 • natura, biodiversitatea și exploatarea sustenabilă a terenurilor
 • deșeuri și reciclare
 • apa

Câştigătorul competiţiei va fi anunţat în cadrul ceremoniei oficiale de decernare a premiilor ce va avea loc în 9 septembrie, la Lahti (Finlanda), oraş care deţine în prezent titlul de”capitală verde europeană”, şi va primi un premiu în valoare de 200.000 de euro, având ca destinaţie implementarea iniţiativelor şi a măsurilor de îmbunătăţire a sustenabilităţii mediului înconjurător al oraşelor. 

ACTUALIZARE

Competiția a fost câștigată de orașele Valongo din Portugalia și Winterswijk din Țările de Jos.

https://www.facebook.com/EuropeanGreenCapitalAward/posts/209593934544325

7 comentarii

 • Fără comentarii prea multe!
  Unele sunt angajamentele, altele realizările!
  Noi romanii ne angajam la multe, dar realizam mai puțin!
  Spunem una, facem alta, sau nimic!
  Constatare de o viața, dacă suntem sinceri cu noi.
  Și Occidentul s-a prins de asta, dar dacă putem păcăli, sa fim sănătoși!

 • Estia din UE si comisia lor ori sunt prosti ca s-au lasat dusi de nas cum ca Bistrita merita acest titlu ,ori nu au vazut orasul nostru numai pe calculator. Ca sa desemnezi un spatiu si sa-l alegi sa concureze trebuie sa ai un emisar sa faca o vizita in locul respectiv.
  Cu cei peste 1000 copaci defrisati in ultimii 12 ani cu batjocorirea spatiilor verzi care continua fara oprire Bistrita si administratia locala nu poate intra intr-un astfel de concurs.
  1. In aceasta primvara pe Aleea Salciilor din nou au fost batjocorite salciile plangatoare.
  2. In curtea Palatului Copiilor s-au taiat un molid argintiu sanatos si cinci tuja si in locul lor s-a turnat asfalt,
  3. Acum trei zile pe str. Sucevei s-au macelarit doua salcii plangatoare foarte frumoase doi nuci si trei otetari tineri ca sa se amenajeze loc de joaca pt. copii cu borduri, pista de tartan si alte sintetice.Era singurul spatiu verde intre blocurile cenusii.
  4. Mergeti si vedeti ce amenajare haotica s-a facut pe paraul Castailor de la Kauffland in sus pe aleia Salciilor si cum arata fundul paraului de groaznic.
  5. Am fost acum 10 zile cu o doamna de la primarie si cu viceprefectul Decsei pe malurile Bistritei si am vazut grozavia deseurilor din constructii aruncate pe maluri in zona Aerodrom-Cocos.
  Oare comisia respectiva le stie astea ?
  Stie ca o capitala de judet ca Bistrita inca nu are un cadastru VERDE serios si ca cel anulat avea in loc de spatii verzi trecut in acte Cimitirul Ortodox in timp ce adevaratul spatiu verde amenajat din Piata Centrala trebuia desfintat prin mineralizare ?
  Stie comisia ca fosta administratie dorea sa sparga parcul din Eminescu sa faca o parcare subterana ?
  Noroc cu bistritenii vigilenti care s-a impotrivit.
  NU , NU ,acest oras nu merita inca nici un premiu pt. asa ceva. Mai e de lucru si noua administratie inca nu doreste o abordare civilizata de a proteja cu adevarat sanatatea noastra si a mediului inconjurator.

  • Aveți posibilitatea de a trimite poze cu problemele semnalate de dumneavoastră direct secretariatului European Green Leaf?

 • Trebuie doar o tură pe centură ca să vadă pietrișul din intersecții, una pe lângă containerele de gunoi și una pe bulevardul Decebal ( cel mai urât bulevard dintr-un oraș din România) și sigur va câștiga.

 • La cometariul lui Marius Balan:
  Ultimul punct de pe lista este:
  Apa !!!!!!!!
  Ce calitate are apa Bistritei ???
  INDUSTRIALA !!!
  Despre ce vorbim aici ?
  Cu parere de rau scriu asta !

 • Aveti dreptate RADU CRISAN. Referitor la starea raului sa stiti ca am reusit sa scot din birou pe domnul Prefect si subprefect si am mers la cascada sa le arat grozaviile. Deocamdata dansii tac si nu au intreprins nimic. Baiurile sunt cunoscute si eu cu Cristian Tetcu suntem singurii cetateni ai municipiului care ne stricam zilele, banii si benzina sa umblam pe coclauri. In rest nimeni nu este interesat de nimic.

 • Mobilitate urbană sustenabilă ha, ha.

  Bistrița nu are nici măcar o singură centură prin afara intravilanului atunci despre ce oraş ” potrivit pentru viață ” şi despe ce mobilitate urbană putem vorbi dacă Bistrița nu are nici măcar lucrurile de esențiale pentru un oraş !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.