Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Bistriţa-Năsăud oferă la această dată 270 de locuri de muncă vacante în judeţ: pentru persoanele cu studii superioare (de lungă şi scurtă durată) – 20, iar pentru persoanele cu studii medii şi profesionale – 250.
Potrivit AJOFM Bistrița-Năsăud, pentru persoanele cu studii superioare cele mai multe locuri de muncă vacante sunt disponibile în următoarele profesii: – contabil, – designer grafică, – inginer automatist, – inginer constructor, – inginer electric, inginer electrotehnic, – inginer mecanic, – inginer proiectant, – inginer producţie, – inspector de specialitate, medic veterinar, etc.
Meseriile în care sunt oferite cele mai multe locuri de muncă pentru persoanele cu studii medii şi profesionale sunt: – agent comercial, – agent de securitate, – agent vânzări, – ajutor bucătar, – ajutor ospătar, – ambalator manual, – barman-ospătar, – brutar, – bucătar, – casier, – conducător auto, – controlor calitate, depanator aparate electrocasnice, – dispecer centru de alarmă, – electrician, – excavatorist, – gestionar depozit, – instalator, – lăcătuş mecanic, – lucrător comercial, – magaziner, – manipulant mărfuri, – maşinist la maşini de asamblat, – mecanic auto, – mecanic întreţinere, – montator sisteme tâmplărie, – muncitor necalificat, – operator CNC, – operator producţie, – operator tehnic, – ospătar, – pavator, – planificator transport, – prelucrător prin aşchiere, – programator producţie, – reglor injecţie, – şef de schimb, – şofer autobuz, – şofer autocamion, – şofer de autoturisme şi camionete, – strungar universal, – sudor, – tâmplar universal, – tehnician auto, – tehnician calitate, – tehnician IT, – tinichigiu carosier, – vopsitor industrial, etc.
Informaţii suplimentare despre ofertele de muncă din judeţul Bistriţa-Năsăud pot fi obţinute de la sediul AJOFM şi la numărul de telefon 0263-236296.
În ceea ce priveşte oferta de muncă din Uniunea Europeană aflată pe portalul EURES România, angajatorii din Spaţiul Economic European oferă 211 locuri de muncă vacante, după cum urmează:
Austria – 5 locuri de muncă pentru: tehnician producţie;
Belgia – 14 locuri de muncă pentru: electrician; macaragiu; muncitor necalificat în agricultură; tehnician reţele de telecomunicaţii;
Danemarca – 21 locuri de muncă pentru: proiectant inginer mecanic; sudor;
Germania – 34 locuri de muncă pentru: fizioterapeut; lucrător în producţie procesare produse din carne; mecatronist; muncitor în producţie; sudor; tehnician electronist; tehnician în mecatronică auto; tehnician service;
Letonia – 30 locuri de muncă pentru: sudor;
Malta – 28 locuri de muncă pentru: bucătar; inginer automatizări; manager dezvoltare afacere; şofer taxi;
Norvegia – 3 locuri de muncă pentru: bucătar; supraveghetor fermă;
Spania – 66 locuri de muncă pentru: inginer specializat în domeniul feroviar; lucrător în agricultură; şofer autocamion;
Suedia – 10 locuri de muncă pentru: măcelar;
Toate informaţiile privind descrierea locului de muncă, cerinţele locului de muncă, limba străină, salariul oferit, durata contractului de muncă, modul de aplicare pentru fiecare ofertă, se pot obţine de pe portalul EURES România, la adresa: http://www.anofm.ro/eures.
401 persoane şi-au găsit un loc de muncă cu sprijinul AJOFM Bistriţa-Năsăud în primele două luni ale anului 2024
În primele două luni ale anului 2024, ca urmare a implementării Programului Naţional de Ocupare a Forţei de Muncă, prin intermediul AJOFM Bistriţa-Năsăud au fost încadrate în muncă 401 persoane, dintre care 213 femei.
Din totalul persoanelor ocupate până la data de referință, 212 au peste 45 de ani, 38 au vârsta cuprinsă între 35 și 45 de ani, 56 au între 25 și 35 de ani, iar 95 sunt tineri sub 25 de ani .
În funcţie de rezidenţă, din totalul persoanelor încadrate în muncă, 191 provin din mediul urban, iar 210 persoane sunt din mediul rural.
Din punctul de vedere al nivelului de pregătire al persoanelor pentru care s-a identificat un loc de muncă, cele mai multe persoane au studii liceale+postliceale (138), urmate de cele cu studii gimnaziale (118). Numărul celor cu studii profesionale este de 80, cei cu studii superioare sunt în număr de 53, iar cei cu studii primare sunt în număr de 12.
Din numărul total de persoane care au fost angajate prin intermediul AJOFM Bistriţa-Năsăud, 303 persoane fac parte din categoria celor greu sau foarte greu ocupabile. Încadrarea într-o categorie de ocupabilitate se realizează ca urmare a activităţii de profilare a persoanelor înregistrate în evidenţele noastre.
Pentru integrarea pe piaţa muncii, persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă înregistrate în baza de date a agenţiei teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă în a cărei rază au domiciliul sau reşedinţa beneficiază de pachete personalizate de măsuri active prevăzute de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, modificată şi completată.
Astfel, în primele două luni ale anului 2024, numărul persoanelor care au beneficiat de asistenţă pentru înregistrarea în evidenţă ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, în vederea asigurării protecţiei sociale privind acordarea indemnizaţiei de şomaj sau cuprinderea în măsuri active, a fost de 2.122 persoane.
De ce companiile, firmele și lanțurile de magazine, nu angajează și persoane cu dizabilități?