Social

Cum a ajuns, în sfârşit, lumina la Ciosa şi Leşu, fără ajutor de la stat sau de la furnizorii de electricitate

????????????????????????????????????

A ajuns curentul electric şi în casele din Ciosa şi Leşu, dar nu datorită vreunui program guvernamental sau furnizorilor de electricitate, ci graţie unor voluntari inimoşi. Asociaţia „Free Mioriţa”, cea care derulează din 2014 proiectul „Lumină pentru România” a ajuns şi în Bistriţa-Năsăud. La începutul acestei luni, voluntarii au montat panouri solare pe mai multe case fără electricitate.

Camelia Reich, Constantin Tövisi, Irina Chiriac, Iulian Angheluță, Mihai Reich, Mircea Gherman și Oana Dobrinoiu au adus lumină în casele unor oameni care au trăit, până acum, la lumina lumânării. Acțiunea a fost realizată cu suportul financiar al Fundației Fan Courier și Electric Castle/NN.

Campania „Lumină pentru România” şi-a propus să ducă lumina în casele celor care nu au curent electric, fie că este vorba de copii care învață în școli la lumina soarelui sau a lămpilor cu motorină sau de oameni care trebuie să meargă mulți kilometri pentru a-și încărca telefonul mobil.

„Multe familii au copii, al căror prezent nu este prea luminos. Putem să le dăm o șansă pentru viitor. Și lor și nouă. Sunt copii care merg pe jos kilometri întregi, prin noroaie sau prin păduri, pentru a ajunge la o școală neracordată la rețeaua de electricitate. Acasă, își fac lecțiile la lumina lumânării. Când Statul nu poate…putem noi. Uitați de autorități, locale sau centrale, care fie nu au bani fie pur și simplu nu sunt interesate de ei, acești oameni merită o șansă. Unii poate nu sunt la prima, și nu trebuie să îi judecăm. Merită să îi ajutăm, așa cum am făcut la Ursici, Ineleț, Cruhla și Poieni, Dobraia, Holbav… Am dotat cu calculatoare și lumină 6 școli și 34 de gospodării din 10 județe. Un calculator și un bec pentru copii. Pentru noi, cei care le avem, nu e mare lucru. Dar pentru ei, poate fi totul”, au scris voluntarii pe site-ul organizaţiei.

Conform datelor de la Recensământul Populației și Locuințelor din 2011, în România sunt peste 100.000 locuințe fără electricitate. Oricinhe are informaţii despre bezna în care trăiesc zeci de mii de oameni și copii pot transmite informaţii pe www.freemiorita.ro sau fb.com/FreeMiorita sau la email la iulian@freemiorita.ro cu toate informațiile.

Cei care vor să ajute pot redirecționa cei 2% din impozitul pe venit către Free Miorița sau dona în contul Asociației Free Miorița RO71 BACX 0000 0009 4246 2000 deschis la UniCredit Bank Sucursala Rosetti București. Cod de Identificare Fiscală 29953226.

Sursa foto: Free Mioriţa 

12 comentarii

 • Diplome pentru oamenii ăștia? Cetățeni de onoare? Premii? Direcționări de fonduri? Cruci transilvane?

  Țară de nemernici ce suntem!

  • calmeaza-te paparudã ..oamenii n-au nevoie de diplome/premii
   iar cand spui „tara de nemernici” ii incluzi si pe ei
   vorbeste in numele tau

  • Există mai multe țări p-aici.

   Țara de nemernici s-a suprapus și a sufocat țara oamenilor de bine. Țara de nemernici e cea vizibilă.

   Știu că ai priceput din prima.

 • Bravo lor. Ar tb sa luam exemplu si sa ii ajutam si noi. Oare ce spun autoritățile acum?sper sa nu ii sancționeze pentru fapta buna făcută.

 • Aceştia sunt cei care într-adevăr pot fi numiți OAMENI!!! Bine zic acele versuri, ,,A fi domn e o întâmplare/A fi OM e lucru mare”…

 • Bravoooo,Romania Paralela,in care am ales si eu sa traiesc!Cu pasi mici,ce-i drept,dar nu trece nici o zi fara sa facem cate ceva,pentru un semen al nostru!Ei o fac la alt nivel ,foarte desteapta si eficienta solutia!Felicitari si tie si sugestia de-a creea un sir de articole despre aceasta Romanie paralela,care creste frumos si sanatos!
  Fara varsta si fara culoare politica,sane fie clar!A,da ,cu politica bunului simt!

  • -certificat de urbanism;
   -modificare proiect casă;
   -aviz pompieri;
   -aviz NATO (divizia antiaeriană);
   -taxă arhitect (se plătește la primărie);
   -studiu geodezic;
   -accept la notar din partea vecinilor;

   -etc.

  • nu e nevoie de autorizare in lipsa celor de la renel/electrica furnizare ..
   doar daca vrei sa-i faci de râs
   felicitari fancourier/ec/nn/freemiorita!

  • -aviz de la Bulentrica (nu cred că primeau că prin 2050 aveau de gând să întindă şi ei nişte droade pe acolo)
   -impozit pe curentul produs şi consumat în cadrul gospodăriei (ca la ouă…)
   -taxa de lux (că doar dacă ai bec în casă, e un lux…)
   -etc…( te miri ce taxe ar mai putea apărea, că unii au atâta imaginație că dă pe-afară…)

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS