Actualitate Recomandări

Cum a ajuns Tăşuleasa Social pe zeci de pânze. Molidul rupt de vijelie, pe una dintre ele (FOTO)

S-au trezit în  zori de zi, au luat şevaletul şi s-au apucat de pictat cerul, în toate culorile lui, căpiţele de fân, brazii, clădirile şi orice peisaj care i-a fascinat.  Studenţii Academiei de Pictură “Stati Art” din Chișinău au reuşit astfel să imortalizeze Tăşuleasa Social şi locurile mirifice din jurul ei în picturi pe care le-au expus la Complexul Muzeal şi la Casa Argintarului, unde le puteţi admira şi chiar cumpăra.

„Pentru prima dată am pictat în munţi, am văzut cum poate să ningă primăvara. Am avut norocul, până acum, să vizitez de trei ori Tăşuleasa Social. Oamenii sunt foarte bravi, primitori, condiţiile pentru noi au fost extraordinare. Prima dată am învăţat denumirea de molid şi de alte specii, chiar am fost într-o mică excursie. Mi-au prezentat proiectul lor”, a declarat un student.

„Eu particip pentru prima oară la această tabără. E senzaţional, foarte frumos. Am fost în mai multe zone din România, dar aici îmi place cel mai mult: oamenii, peisajul, atmosfera, munţii, gardurile, toate îmi plac. Locurile acestea sunt senzaţionale. România este foarte aproape de inima mea”, a spus altă fată.

„Îmi plac foarte multe locurile, peisajul, panoramele. Oamenii sunt foarte buni. E totul minunat”, a kai adăugat o studentă.

Nicoleta Stati, fondatorul Academiei de Pictură „Stati Art” din Chişinău, a participat alături de profesori şi studenţi la vernisajul de la Complexul Muzeal Bistriţa.

„Suntem încântaţi de locurile pitoreşti de la Tăşuleasa. Am reuşit să adunăm o colecţie de peisaje pe care le-am adus şi la Bistriţa ca oamenii să se bucure de ele. Şi noi ne-am bucurat că le-am putut realiza. La Tăşuleasa am fost primiţi cu cea mai mare căldură şi aş vrea să îi mulţumesc domnului Alin Uşeriu pentru asta. Asociaţia domnei sale luptă direct pentru natură, noi luptăm pentru natură indirect, în sensul că încercăm să o imortalizăm în tablourile noastre. Chiar recent fusese aici o furtună aici, iar un molid foarte însemnat pentru familia domnului Uşeriu a căzut la pământ, dar la noi a rămas pe pânze. Cred că participăm indirect la proiectele Tăşuleasa Social şi ne doare sufletul pentru natură şi ţinem foarte mult la proiectele domnului Uşeriu”, a declarat Nicoleta Stati.

Tinerii basarabeni au ajuns la Tăşuleasa Social în urma unei solicitări din partea Casei Regale a României care sa-a adresat organizaţiei conduse de Alin Uhlmann Uşeriu pentru o şcoală de creaţie.

„Principele Nicolae a fost voluntar la Tăşuleasa, iar noi, de fiecare dată când am avut o solicitare din partea Casei Regale, am spus DA. În aproape toate proiectele noastre, pe de altă parte, Chişinăul e asimilat oricărui alt oraş din România. Ne-am bucurat că au venit. Au început să facă ceea ce noi nu am mai văzut la Tăşuleasa Social. S-au trezit la 5 dimineaţa, au mers pe ploaie, pe ninsoare. Vin entuziasmaţi că se schimbă cerul, că e zăpadă. Eu întotdeauna sper, la fiecare proiect, că va fi vreme bună, oamenii aceştia s-au bucurat de orice fel de vreme. Niciodată Tăşuleasa nu a fost pe atât de multe pânze şi un lucru pe care aş vrea să îl subliniez este acela că au o disciplină enormă în ce priveşte munca lor. Am organizat această expoziţie fiindcă am vrut să nu ne bucurăm doar noi de aceste lucrări minunate. Ne-am dorit ca şi oamenii din Bistriţa să vadă ce au pictat ei. Noi sperăm ca acest proiect să continue. Cât există Tăşuleasa Social noi întotdeauna îi vom primi. E foarte important ca fiecare dintre noi să facă ceva pentru această reevaluare a relaţiei între Republica Moldova şi România. Cred că stă în puterea noastră să facem împreună ceva”, a spus Alin Uhlmann Uşeriu.

Asociația Tășuleasa Social a găzduit doi ani la rând Tabăra de creație “Natura și arta” organizată de Liceul Academic de Arte Plastice “Igor Vieru” și Academia de Pictură “Stati Art” din Chișinău, Republica Moldova. Aceste tabere urmăresc dezvoltarea aptitudinilor artistice a elevilor și studenților, studiul avansat al picturii în aer liber cu accent pus pe peisaj, natură plein-air. Proiectul a oferit posibilitatea de extindere a relațiilor culturale, sociale și de cooperare dintre instituțiile preuniversitare și universitare de învățământ artistic din Republică Moldova și Asociația Tășuleasa Social care pune în prim-plan educarea tinerilor prin implicarea acestora în activități artistice/culturale și în probleme sociale și de mediu.

Anul acesta în cadrul celei a 3-a ediții a Taberei “Natura și Arta” a avut loc expoziția de pictură cu aceeași temă a lucrărilor realizate în timpul acestor tabere, la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud. Ea va fi deschisă până în luna decembrie, fiind, în opinia managerului muzeului, Alexandru Gavrilaş, un mod de a sărbători Marea Unirea de la 1918, de al cărei centenar ne apropiem.

La vernisajul de miercuri seara a participat un public numeros. Despre lucrări a vorbit istoricul de artă Vasile Duda şi profesori ai academiei din Chişinău. Unii participanţi s-au bucurat să admire peisajele cunoscute din Munţii Bârgăului, iar alţii chiar să le descopere.

3 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS