În situaţia în care însă, după acest termen, nu a fost îndeplinită obligaţia de plată, dreptul la ajutorul social încetează prin dispoziţia primarului ori, după caz, prin decizie a directorului executiv al agenţiei teritoriale.
Procedura a fost reglementată de Guvern prin ordonanţă de urgenţă intrată în vigoare la începutul acestui an.
Actul normativ stabileşte că, începând cu anul 2012, pentru menţinerea dreptului la ajutorul social, familiile beneficiare au obligaţia să îşi achite obligaţiile legale faţă de bugetul local pentru bunurile pe care le deţin în proprietate.
Îndeplinirea acestei obligaţii va fi verificată anual, până la data de 31 ianuarie a fiecărui an, pentru obligaţiile de plată către bugetul local aferente anului anterior. În situaţia în care, până la data de 31 ianuarie a fiecărui an, primarul constată că nu a fost efectuată plata, acesta suspendă, prin dispoziţie, dreptul la ajutorul social pe o perioadă de cinci luni, începând cu drepturile aferente lunii februarie.
„Pentru verificarea îndeplinirii obligaţiei, agenţiile pentru plăţi şi inspecţie socială judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti transmit primăriilor, până la data de 15 ianuarie a fiecărui an, tabelul centralizator cuprinzând beneficiarii drepturilor. Pe baza tabelului centralizator, primarii verifică dacă beneficiarii au achitat pentru anul anterior obligaţiile de plată către bugetul local şi întocmesc situaţia centralizatoare cu persoanele care nu au respectat această condiţie, pe care o transmit agenţiilor teritoriale până la data de 31 ianuarie a fiecărui an”, se arată în ordonanţă.
Achitarea obligaţiilor legale faţă de bugetul local în această perioadă de cinci luni atrage reluarea, prin dispoziţia primarului, a dreptului la ajutorul social, începând cu luna următoare celei în care s-a achitat obligaţia, inclusiv pentru drepturile cuvenite în perioada suspendării.
În situaţia în care însă, după acest termen, nu a fost îndeplinită obligaţia de plată, dreptul la ajutorul social încetează prin dispoziţia primarului, informează Mediafax.
Guvernul arată că soluţia de suspendare pentru o perioadă de cinci luni a acordării beneficiului de asistenţă socială a fost preferată „pentru a nu se proceda direct la încetarea acordării drepului respectiv”.
„Obligaţia legală de achitare a taxelor şi impozitelor locale este necesar a fi îndeplinită de fiecare cetăţean, indiferent de situaţia socio-economică a acestuia. Neachitarea acestor taxe şi impozite locale poate conduce la pierderea bunului deţinut, în special referindu-ne la locuinţe. Pierderea locuinţei ar conduce la agravarea problemelor sociale şi implicit la un efort mai mare din partea statului de a combate sărăcia şi marginalizarea socială. În plus, această constrângere conduce la responsabilizarea beneficiarului măsurii de asistenţă socială şi utilizarea sumelor acordate cu titlu de beneficii de asistenţă socială, direcţionat, în scopul menţinerii locuinţei”, este opinia Guvernului.
Executivul arată totodată că, prin preluarea plăţii de către Ministerul Muncii a acestor drepturi, autorităţile locale nu mai aveau au pârghiile legale necesare pentru colectarea impozitelor şi taxelor locale şi asigurarea de venituri cu care ar fi putut dezvolta, la nivel comunitar, măsuri de îmbunătăţire a vieţii cetăţenilor.
„Perioada de cinci luni este dimensionată pentru a permite beneficiarului să îşi achite obligaţiile faţă de bugetele locale. Dacă aceste obligaţii sunt îndeplinite, drepturile aferente perioadei de suspendare vor fi acordate beneficiarilor, în cuantumul stabilit prin dispoziţie a primarului sau, după caz, prin decizie a directorului executiv al agenţiei pentru plăţi şi inspecţie socială”, mai arată Guvernul.
Potrivit Cabinetului, aceste reglementări au fost incluse la propunerea autorităţilor administraţiei publice locale, ca măsură prin care să se evite crearea unor dezechilibre la nivelul bugetelor locale, datorate neplăţii de către cetăţeni a obligaţiilor faţă de aceste bugete, mai ales în condiţiile în care aceste persoane beneficiază de diferite forme de sprijin sub forma beneficiilor sociale.
Sunt extrem de curios daca domnul primar al Bistritei va avea suficient sange in instalatie pentru a-si taia craca de sub picioare punand in aplicare o astfel de ordonanta. Spun asta, deoarece, in ultimul timp, pe banii celor ce isi platesc constiincios taxele locale,domnul primar al Bistritei aloca sume de bani pentru a facilita darea in folosinta a locuintelor sociale finalizate anul trecut in cartierul Subcetate, bani moca ce sunt acordati pentru toate deschiderile de utilitati ( gaz, apa, electricitate), pentru ca onor persoanele alese pe spranceana cu o sitatie sociala deficitara sa isi poata transfera familiile intr- un confort de care marea masa a bistritenilor nu beneficiaza fara sa plateasca. E bine de stiut ca de ceva vreme, noi bistritenii platim gazul folosit pentru ca centralele individuale de apartament sa incalzeasca aceste apartamente, pentru ca in momentul in care vor sosi beneficiarii acestora sa nu fie nevoiti a simti discomfortul umezelii si frigului aspru din aceasta iarna.
Iata de ce, pe banii bistritenilor ce nu sunt informati cum sunt acestia cheltuiti, la alegerile ce urmeaza in acest an, onor domn primar isi poate asigura vreo cateva sute de voturi din partea acestor „fericiti” ai sortii, ce invatati doar sa primeasca, cu siguranta nu prea cred ca isi vor achita obligatiile ce le revin fata de comunitatea bistriteana, ci vor voi sa o paraziteze in continuare pe considerentul ca acestei comunitati ii revine obligatia de a fi intelegatoare, toleranta si sa plateasca fara sa se intrebe de ce si pentru cine! Iar, in numele misiei social democrate, domnul primar isi vara mana in buzunarul bistritenilor furand indirect niste voturi ce pot cantari greu in favoarea sa.