La Hotel Metropolis Bistrița a început al XV-lea Seminar de Medicină și Teologie, cu tema ”Tendințe și politici demografice ale României într-o Europă unită”, organizat de Arhiepiscopia Ortodoxă a Vadului, Feleacului şi Clujului, Facultatea de Teologie Ortodoxă, UBB Cluj-Napoca, Asociaţia Medicală Română – Filiala Bistrița Societatea Română de Bioetică, Societatea Română de Pediatrie, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud prin Biblioteca Județeană „George Coșbuc”, Centrul Județean pentru Cultură, Spitalul Județean de Urgență Bistrița, Asociația „Alexandru Vaida-Voevod” și Colegiul Consilierilor Juridici Bistrița-Năsăud.
”Tema pe care ne-am fixat-o se referă la problemele de demografie ale României în Europa unită, criza refugiaților și speranța creștină. Vedem că în această Europă unită apar modificări de săiritualitate oarecum paradoxale, asistăm la ora actuală la o invazie de alte religii, care își impun nu numai lăcașuri de cult, ci și politica. Este într-adevăr suprinzător cum londonezii își aleg un primar de altă confesiune decât a lor. Sunt modificări pe care trebuie să le înțelegem și să le explicăm. Lumea trebuie să trăiască în comuniune, dar nu se poate decât înțelegându-ne valorile culturale. O altă discuție se referă la omul îmbunătățit sau augmentat. În toate domeniile de activitate se caută performanța și de multe ori, dacă până acum era dobândită după ani mulți de pregătire, acum se dorește un supraom, iar această îmbunătățire să se facă pe o perioadă scurtă. De aici apar probleme de doping în sport, și discutăm pânu unde poate merge această chestiune, de doping intelectual cu acumulări artificiale. Avem și problema de demografie în dezbatere, se vor prezenta lucrări foarte interesante despre evoluția demografică a județului nostru, vedem cu surprindere că migrațiile, așa cum a spus și vicepremierul Dâncu, nu sunt numai mișcări teritoriale, ci și de la sat la oraș, de la firme private la firme publice și invers. Sunt lucruri complexe care trebuie analizate”, a spus managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta.
Luni 9 mai au fost programate conferințele ”Tendințe în arta creștină europeană a secolului al XX-lea. Redescoperirea icoanei” (moderatori Marcel Muntean, Marcel Lupșe, Constantin Măruţoiu), ”Spiritualitatea actului medical” (moderatori Ioan Gherghina, Dan Perju-Dumbravă, Ștefan Iloaie), ”Îmbunătățirea ființei umane – omul augmentat” (moderatori Beatrice Ioan, Florian Purghel), ”Taina căsătoriei – aspecte etice și legislative” (moderatori Pavel Chirilă, Aurora Ciucă, Stelian Tofană), ”Influența factorilor medicali și spirituali asupra indicatorilor demografici” (moderatori Dan L. Dumitrașcu, Ion Copoeru, Vasile Cepoi, Nicolae Miu, Gabriel Gârdan, Silviu Morar).
Ziua de marți 10 mai debutează la ora 9.00 cu un Te Deum oficiat de PS Andrei Andreicuţ – Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolit al Clujului, Maramureşului şi Sălajului.
La 9.30 începe conferința ”Minoritate și migrație”, moderatori IPS Mitropolit Andrei, Ioan-Aurel Pop – rectorul UBB, Vasile Stanciu, Ioan Chirilă – președintele Senatului UBB.
După cuvântul de învățătură al Mitropolitului Andrei, vor vorbi Ioan-Aurel Pop (rectorul Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca) – ”Minorităţi şi majorităţi în Transilvania din Evul Mediu până în zilele noastre”, Felix Unger (președintele Academiei Europene de Știință și Artă, Salzburg) – ”Ethical values in medicine (Valorile etice în medicină)”, Ioan Chirilă (Fac. de Teologie Ortodoxă, UBB Cluj-Napoca) – ”Antropologia integrală: chestiunea genurilor și viața”, Manfred Wagner (Kirchenrat und Prälaturpfarrer i.R., Schönaich, Germania) – ”Promovarea unei abordări etice a afacerilor – ce ar putea oferi teologia?”, Nicolae Miu, Irina Pop (UMF „Iuliu Hațieganu”, Cluj-Napoca) – ”Percepția societății românești asupra factorilor demografici”, Vasile Astărăstoae (UMF „Gr. T. Popa”, Iași) – ”De la drepturile omului la drepturile pacientului”, dar și Gheorghe Borcean – președintele Colegiului Medicilor din România, care va trage ”Concluzii moral-creștine asupra ”îmbunătățirii umane”)
De la ora 12.45, va susține conferința ”Creștinism accesibil și creștinism iconic” academicianul Sorin Dumitrescu, pictor şi grafician discipol al părintelui Constantin Galeriu.
Seminarul se va încheia cu un micro-concert susținut de Corul de cameră ”Psalmodia Transylvanica”, dirijor pr. prof. Vasile Stanciu.
Aici programul complet al celui de-al XV-lea Seminar de Medicină și Teologie.
Interesant. Ma intriga insa surpinderea domnului Buta, un medic si intelectual exceptional foarte umblat pe care il erspect enorm. Londra este unul din cele mai cosmopolite locuri de pe planeta si nu este deloc surprinzator ca lumea nu voteaza be baze confesionale acolo. E ca si cum te-ai mira ca albii americani au votat un negru la presedintie sau ca romanii ortodocsi au votat un luteran la Cotroceni. Si e bine ca e asa, alternativa fiind marele razboi civil european pe care extremistii din ambele tabere si-l doresc. Ce pumn in gura mai bun extremismului musulman vrem decat demonstratia faptului ca cetatenii centrului financiar al europei au ales primar un musulman. Bravo Londra!
Bravo, desigur. Stai să vezi ce perfect o să funcționeze democrația când islamul o să aibă majoritatea electivă! Dacă vor face referendum pentru scoaterea în afara legii a minorităților sexuale, ce mijloc mai are democrația să se salveze? Cine va putea, legal, opri orice lege le trece lor prin cap?
Sistemul democratic e creat de grecii antici. La baza lui stă ideea de cetățenie, care se acordă strict nativ celor care dovedesc atașament pentru cetate. Când dai drept la vot celor care nu sunt atașați valorilor cetății și aceștia devin majoritari, s-a terminat. S-a mai întâmplat în istorie, când ”federații” au ajuns să domine politica imperiului roman și i-au schimbat, pentru totdeauna destinul.
Și, până una alta nu am văzut nici o demonstrație a cetățenilor islamici din occident împotriva islamizării și enclavizării pe criterii religioase! Atâta vreme cât aplauzi islamizarea Europei în numele democrației când ăștia își fac cartiere separate și impun legea sharia pe stradă, scuză-mă, ești orb.
Nu inteleg de unde ati dedus ca sustin islamizarea. Eventualfacand confuzia intre islamisti si musulmani. Raed Arafat e musulman dar nu e islamist. Nu vad unde e problema. Atata timp cat oficialul isi lasa religia acasa e ok (lucru pe care nu il putem spune despre oficialii nostri, care nu pot sa faca o iesire in public fara un sobor de preoti).
Orice fac astia, doar ce trebuie ….nu.