Social

Albia Someșului Mare, groapa de gunoi a localnicilor din Rodna

Râul Someșul Mare nu este poluat doar de reziduuri miniere din fosta exploatare Rodna, ci și de localnici. Biologul Claudiu Iușan de la Administrația Parcului Național Munții Rodnei a postat pe Facebook o fotografie revoltătoare.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2565549446846324&set=a.1125706804163936&type=3&theater

Din păcate, toate aceste deșeuri vor porni la vale la prima ploaie și vor fi duse până departe fiindcă Someșul este al cincilea râu ca marime și debit din țara noastră cu o lungime de peste 465 km, dintre care 376 km sunt pe teritoriul României.

Bazinul hidrografic se formează prin unirea pe teritoriul comunei Mica, la circa 4 km în amonte de municipiul Dej, a râului Someșul Mare cu Someșul Mic (format prin confluența Someșului Rece cu Someșul Cald) și care are izvorul în Munții Apuseni, în timp ce Someșul Mare izvorăște din Munții Rodnei. Someșul se varsă în Tisa pe teritoriul Ungariei. 

Râul Someș drenează un bazin hidrografic de 15.740 km², cuprinzând 403 cursuri de apă cu o lungime totală de 5.528 km, adică 7% din lungimea totală pe țară. Afluenții cu aport hidrologic semnificativ sunt: Șieul, Someșul Mic, Almaș și Lăpuș. Pentru prevenirea inundațiilor, râul Someș este îndiguit în cursul inferior. În primăvara anului 1970, din cauza ploilor abundente, râul Someș a inundat o parte a municipiului Satu Mare și câmpia înconjurătoare. Debitul Someșului a depășit atunci 3300 m³/s față de media multianuală de 120 m³/s.

12 comentarii

 • Ieri la intrarea la Valea Mariei la pod, linga Somesul Mare, dupa Valea Mare de exemplu a fost si probabil va fi pentru mult timp de admirat o gramada de fosti pereti izolati cu polistiren, amestecat cu rigips si tapet albastru.

  Mult timp eram de parere ca la sate exista ceva de genul bunul simt.
  Dar cred ca m-am inselat. Exista mai degraba o lasitate enorma si neputinta de administratii locale care sint preocupati de alegeri si sa se tine de scaune bine platite.

  Frumos. Asemenea exemple gasesti peste tot si pana in virful muntelor unde turisti isi lasa PET-uri sau faimose conserve de carne.

  • Dl. Walter Born trebuia să faceți câteva fotografii și să le trimiteți la Garda de Mediu.
   E-mail: cjbistrita @ gnm.ro

 • Cine crede ca in Romania exista ca la carte vreo arie protejata se insala amarnic. Am vizitat de-a lungul anilor o gramada de asa zise ARII PROTEJATE. Sunt satul pe urma ca in toti anii de voluntariat am strans cantitati insemnate de gunoaie cu amicii, cu elevii cu pescarii de la asociatii. Din pacate singura vina este a autoritatilor locale si nationale care prin indiferenta lor , prin prostia lor nu sunt capabili sa lichideze aceste fenomene. Institutiile de MEDIU sunt doar de decor si singura lor scuza este faptul ca sunt putini si nedotati. Politicul nu doreste indreptarea situatiei. Primarii de frica pierderii electoratului nu intervin pecuniar si nu obliga pe cei cu indemnizatii sociale sa iasa la munca. Acestia sunt tinuti doar ca o masa inerta de consumatori de bani publici care au menirea sa aduca voturi .Situatia va persista si atata timp cat in Parlamentul PENAL nu isi fac prezenta VERZII Romaniei nu vom avea nici un rezultat. Trebuie oameni cu determinare care sa initieze legi dure si sa-i dea afara de cate ori trebuie pe totri impostorii din institutii si administratiile romanesti sa fie luate in colimator.

 • În plus, Râul Someș împarte județul Bistrița-Năsăud exact în două, de la est la vest, respectiv de la Rodna la Beclean. Acest lucru înseamnă atât echilibru, cât și un traseu perfect amplasat în teritoriu. Râul Someș este cel mai important ecosistem al județului, chiar mai important decât Parcul Național MR. Și când zic asta știu foarte bine ce spun: Râul Someș înseamnă viața. Ce aveți cu el, nenorociților? Gândiți-vă, ce-ar face alte țări dacă ar avea un asemenea râu care le-ar uda pământul, oamenilor fără minte. Neoamenilor.

 • Un tânăr al acestor locuri, ajuns la un moment dat cea mai înaltă expresie a literelor române, a scris „Oameni de pe Someș”. Țara era reîntregită, locuitorii erau plini de speranță în viitorul nației. Ardelenii se reîntorceau din America și din alte ținuturi, acasă. Lucrurile păreau pe deplin așezate. Liviu Rebreanu îi spunea în acele vremuri faine la Maieru, călăuzei Alexandru Flămând: „St! Doarme apa. Să n-o trezim, Alexandre. Doarme apa!” (Cf. Formula As – nr. 416/2000). Era vorba de Râul Someș, cu apa lui limpede și era vorba de o țară frumoasă, normală, europeană. Ce s-a întâmplat oare cu ea? Ce s-a întâmplat cu o mare parte dintre locuitorii ei? Ce s-a întâmplat cu toate instituțiile ei?

  • Mulțumesc, Adrian! Multă lume de pe Someș se întreabă ce a vrut să spună Liviu Rebreanu: „Să n-o trezim, Alexandre. Doarme, apa!” Păi numai pentru o asemenea formulare – când îți vine de la Liviu Rebreanu -, poți să faci un parcurs ghidat prin zonă. Dar de ce printre gunoaie, Adrian? Cu ce am greșit noi ca nație? Cine ne-a blestemat așa de rău?

 • Toti sunt vinovati,incepand cu fiecare cetatean needucat si nesimtit,pana la autoritatile cu responsabilitati in domeniu,pentru care sunt platiti o gramada de incompetenti!
  Problema este ca situatia se depreciaza pe zi ce trece,lucrurile sunt evidente si din pacate cred ca acesta e nivelul la care a ajuns majoritatea populatiei ,ca urmare a liderilor de la toate nivelele ,care sunt exemple negative in viata zilnica a cetatenilor!
  Toate arata la fel de murdar si gri: strazile,apele, cimitirele, etc., peste tot pe unde trec acest tip de „oameni”!
  Educatia si aplicarea legilor ,singura solutie ,dar dureaza ! Ramane speranta!

 • Mizeriile pe care le lasă rodnenii după ei nu le-au lăsat nici măcar năvălirile tătarilor de pe Valea Someșului. Gândiți-vă că toate acestea au nevoie de câteva sute de ani ca să se descompună, ca să li se piardă urma, ceea ce nu era cazul cu năvălirile repetate. E drept, elevii locului igienizează malurile demonstrativ. Dar primarilor nu le pasă. Unii preoți fac la fel. Primarilor nu le pasă. Pescarii fac la fel. Primarilor nu le pasă. Voluntarii străini fac uneori la fel. Primarilor nu le pasă. Asta până când revolta va fi una extremă: Un ofițer de artilerie de la Bistrița va face ca Napoleon. Va pune tunurile pe primării pentru a-i scoate pe solgăbirăi din buncărele lor. – Ieșiți domnilor primari, c-avem puțină treabă. Trebuie să vă mai curățiți și dumneavoastră râurile. Foc!

 • Iar oamenii sunt vinovați şi nu instiuțiile, administrațiile locale care ar fi trebuit să educe corespunzător , să ofere condiții necesare colectării şi tratării reziduurilor. Cum se face că în mare parte aceiaşi oameni teleportați peste granițe învață destul de repede reciclajul, colectarea selectivă… e de gândit până unde e responsabilitatea individuală şi până unde e incompetența administrativă.

 • Tot legat de o problema de mediu, prezentata intr-un comunicat al PSD, vreau sa vorbesc.
  Este vorba de procesul Gabriel Resources Canada (Gold Corporation ) vs Romania legat de Rosia Montana.
  Sa nu uite cei din PSD ,ca zona Rosia Montana a fost propusa la UNESCO ca arie protejata, avand sanse mari sa obtina aceasta titulatura , asta pana cand d-na Dancila a retras in acest an dosarul pe sustache fara o consultare publica.
  Daca devenea arie protejata UNESCO, Rosia Montana, acesst proces de care vb cei din PSD nu ar fi avut loc.
  Si daca e pana acolo de acest proces se stie de o lunga perioada de timp , iar pregatirea unui astfel de proces nu nu se face cu 2 luni inainte de a avea loc, iar mandatarea martorilor se putea face de mult timp.
  Si de vom pierde acest proces , vina este a celor care au semnat contractul , nu a celor care incerca sa repare ce au stricat ei.
  Iar de miliardele de euro cu care suntem deja datori , contractate de cand PSD-ul guverneaza tara , nu ne spun nimic
  .Aici lucrurile sunt clare , bani trebuie platiti , dar cei de la PSD ne sperie cu o posibila datorie.
  Un alt aspect, nu Iohanis a dat jos guvernul Dancila ci parlamentul Romaniei, un rol important avand-ul fosti aliati UDMR si ALDE, fara ei nu trecea motiunea.
  Doar nu au uitat psd-isti mistocareala ieftina de la toate motiunile de cenzura care au fost fara succes.
  Sa uitam ca 2 guverne PSD , au fost date jos de aceeasi parlamentari care le-au si ales , adica PSD.
  Iohanis acceptand 3 propuneri din 4 ,de prim ministri.Atunci era bun?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS