Actualitate

Alegeri locale în condiții speciale. Ce măsuri trebuie asigurate și cum se va vota

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a solicitat tuturor primarilor să colecteze date și informații de la nivelul secțiilor de votare, necesare în vederea identificării de către autoritățile sanitare responsabile a unor măsuri de prevenire a răspândirii coronavirusului cu ocazia alegerilor locale din 27 septembrie.

Informațiile colectate de primari trebuie completate într-un fișier electronic până cel mai târziu în data de 7 august. Potrivit instrucțiunilor de completare a acestui fișier, primarii trebuie să aibă în vedere următoarele aspecte:

  • Cerințe legale minimale – Sediile secțiilor de votare trebuie să asigure setul de condiții minimale privind locațiile în care funcționează secțiile de votare, precum și dotarea minimală a acestora (ex.: asigurarea generatoarelor de curent și a surselor alternative de energie electrică; grupurile sanitare să fie igienizate și accesibile/să nu fie limitat accesul la acestea, luarea măsurilor necesare pentru asigurarea siguranței participanților la procesul electoral, precum și securitatea materialelor electorale).
  • Cerințe speciale în perioadă de pandemie – Este obligatorie asigurarea igienizării și dezinfectării spațiilor, asigurarea marcajelor pentru distanțarea fizică, punerea la dispoziția participanților la procesul electoral a facilităților existente la nivelul imobilelor în care sunt organizate secțiile de votare (grupuri sanitare accesibile, igienizate și dotate cu materialele necesare, aerisire, ventilare, etc.).

Pentru a evalua modalitatea de stabilire a fluxurilor astfel încât să poată fi asigurată distanțarea fizică, afluirea/defluirea participanților la procesul electoral, precum modalitățile de dezinfectare a acestora, informațiile solicitate de AEP au vizat: numărul cabinelor de votare, suprafața sălii de votare, dacă în imobil se află o secție de votare unică sau un centru de votare, exteriorul imobilului, suprafața zonei de acces, grupul sanitar, aerisirea/ventilația.

Cum se va vota: Alegătorii vor intra cu mască în secția de votare (cei care nu au mască de protecție vor primi la intrare), se vor dezinfecta pe mâini la intrare și vor da masca la o parte câteva secunde pentru a putea fi identificați pe baza actului de indentitate. Se vor lua măsuri de distanțare fizică pentru a nu exista aglomerații, astfel că numărul alegătorilor prezenți în același timp în secția de votare va fi limitat. Oamenilor nu li se va permite să stea la rând în interiorul secției, ci doar afară.

În 20 iulie au demarat acţiunile de strângere de semnături pentru candidaturi. Perioada de înregistrare a alianţelor electorale este 7-11 august, iar cea de depunere a candidaturilor este 7-18 august. Campania electorală va începe în 28 august şi se va încheia în 26 septembrie, ora 07.00. Scrutinul pentru alegerea primarilor, consilierilor locali, președintelui CJ și consilierilor județeni se desfășoară în 27 septembrie, între orele 07.00 – 21.00.

Alegerile locale vor costa 966.263.000 de lei, potrivit hotărârii adoptate de Guvern.

E prematur să discutăm despre o posibilă amânare a alegerilor. Vom face o evaluare epidemiologică a fiecărei activităţi în campania electorală. Se poate face campanie în spaţii deschise, pe media, online. Se pot organiza secţiile de votare şi procesul de votare, astfel încât să nu existe riscurile răspândirii virusului. Deocamdată, la acest număr de cazuri noi, nu se pune problema să amânăm alegerile locale”, a declarat premierul Ludovic Orban.

2 comentarii

  • Pandemia de COVID-19 a determinat amânarea alegerilor planificate pentru prima jumătate a anului 2020 în 56 de state, printre care Australia, Austria, Mali, Republica Dominicană, Elveţia și România. In același timp, alte 24 de țări printre care Franța, Germania, Coreea de Sud, Israel sau Irlanda, au decis organizarea alegerilor chiar si in conditii de pandemie, apeland la metode precum votul prin poștă pentru evitarea contaminarii provocate de COVID-19 , votul în prealabil ca posibilitate de evitare a aglomerației la secțiile de votare si votul prin internet, ca soluție pentru limitarea la maxim a contactelor directe între persoane.
    La noi, Guvernul a aprobat in luna iunie un proiect de lege privind stabilirea datei alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din acest an, respectiv data de 27 septembrie. Cu o lună înainte se va da startul campaniei electorale. Conform actului normativ devenit lege, urmează ca în ultima duminică a lunii septembrie să fie aleși primarii, consilierii locali, președintele CJ, consilierii județeni, indiferent de evolutia epidemiei de Covid-19. In aceste conditii , campania electorală va fi o fără adunări publice, fără mitinguri electorale și cu respectarea măsurilor de protecție împotriva COVID-19. De aceea se va organiza o campanie mai intensă în mediul online iar programele electorale vor putea fi popularizate prin mijloacele mass-media disponibile.
    Dacă pentru campania electorală în conditii speciale există solutii, problemele apar în organizarea secțiilor de votare, unde alegătorii trebuie să se prezinte personal, cu respectarea măsurilor de protecție împotriva COVID-19, ceea ce va prelungi durata exercitării votului. Aici suntem total descoperiti, deoarece nu avem alternative precum „votul prin corespondență”, „votul în prealabil” sau „votul online”, implementate deja în multe alte state. Chiar dacă până la alegerile locale timpul rămas este scurt, cel putin votul în prealabil ar putea fi avut în vedere, prin începerea votării cu 1-2 zile inainte de data stabilită, asa cum s-a mai procedat cu alte ocazii. In schimb, la alegerile generale, pentru care termenul lor constituţional este pe data de 6 decembrie, ar putea fi implementate toate cele trei alternative de vot.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS