Politică

Alegerile parlamentare, pe liste ca în 2004, a decis Comisia de Cod electoral

După ce săptămânile trecute Comisia de Cod electoral a luat hotărâri privind alegerea preşedinţilor de Consilii Judeţene, primarilor, consilierilor locali şi judeţeni, a venit şi rândul sistemului de vot pentru deputaţi şi senatori. Comisia a votat revenirea la votul pe liste în ceea ce priveşte alegerile parlamentare.

Decizia a fost luată cu unanimitate de voturi.

Membrii Comisiei de Cod electoral au eliminat criteriul teritorial existent în acest moment în Legea partidelor politice, ulterior adoptând şi posibilitatea ca un partid să poată fi înfiinţat doar de trei membri.

Reamintim că membrii Comisiei de Cod electoral, din care face parte şi copreşedintele PNL Bistriţa-Năsăud, deputatul Ioan Oltean, au decis, de principiu, ca preşedinţii Consiliilor Judeţene să fie aleşi pe liste, apoi prin vot indirect, dintre membrii consiliilor şi de către aceştia, sistem de alegeri care a mai fost folosit până în 2008.

comisia a votat principiul potrivit căruia primarii urmează a fi aleşi prin vot direct, într-un singur tur de scrutin, iar consilierii locali şi judeţeni vor fi aleşi prin vot pe liste. Membrii Comisiei au decis menţinerea pragului de 5% la alegerile locale pentru alegerea consilierilor locali şi judeţeni.

De asemenea, Comisia a decis ca, în cazul candidaţilor independenţi la o funcţie de consilier local sau judeţean, atribuirea mandatului să se realizeze doar dacă aceştia obţin un număr de voturi cel puţin egal cu coeficientul electoral calculat pentru un mandat de consilier.

Comisia parlamentară de elaborare a legilor electorale a mai decis să adopte principiul potrvit căruia numărul parlamentarilor care vor fi aleşi în viitoarea legislatură să fie unul fix, dar mai mic decât cel din actuala legislatură. Totodată, membrii comisiei au mai stabilit ca sistemul electoral să fie acelaşi pentru alegerile celor două Camere. Membrii Comisiei au mai căzut de acord şi asupra duratei campaniei electorale, care va fi de 30 de zile, dar şi asupra pragului electoral, care se va menţine la 5%.

S-a mai hotărât ca membrii Comisiei să se împartă în trei subcomisii care vor lucra separat, astfel: o subcomisie se va ocupa de Legea partidelor şi Legea finanţării partidelor şi a campaniilor, a doua subcomisie se va ocupa de Legea alegerilor locale, iar a treia se va ocupa de Legea alegerilor parlamentare. Cele trei subcomisii au termen până pe 1 martie pentru elaborarea proiectelor de modificare a legilor de care se ocupă, astfel încât între 7 şi 15 martie acestea să fie dezbătute şi votate în Comisia de Cod electoral, iar până la finalul lunii martie proiectele să plece la Senat pentru dezbatere şi vot.

2 comentarii

  • Ne ocupam,zilnic,de „sutienele lui Udrea” si alte stiri de scandal si nu suntem atenti la schimbarea „pe sustache” a Codului Electoral.Parlamentarii au ajuns sa-si voteze legi care sa-i mentina in functii pana la pensie.Unde sunt societatea civila si aparatorii democratiei?Pana acum am avut macar,satisfactia de a da cu ştampila pe buletinul de vot pt o persoana sau alta.Acum vor fi trecuti pe liste pe locurile eligibile toti penalii,in functie de cotizatia la bastan.Halal democratie!

    • asa o sa-si puna la inaintare pe lista cativa cu imaginea imaculata si printre ei 2-3 din vechea garda care sa-i conduca

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.