Timp de gândire

Aleluia!

Slavă Domnului că măcar de la bugetul de stat nu se mai dau bani pentru construcţia şi modernizarea bisericilor. Avem destule clădiri goale, ca să nu le spun piramide, poleite cu aur, pavate cu marmură, majoritatea ridicate anapoda pe unde mai avea nevoie să se instaleze vreun fiu de preot fără parohie sau vreun călugăr frustrat că nu e stareţ, nicidecum la cererea şi nevoia comunităţii. Avem şi suficiente mănăstiri luxoase în care principala preocupare a călugărilor nu pare rugăciunea, ci edificarea de noi şi noi palate. Mănăstirea Salva e un exemplu perfect în acest sens. Măicuţele de acolo, deţinătoare de jeep de la Gigi Becali, l-au slujit cu multă credinţă pe Traian Băsescu şi s-au închinat evlavios lui Ioan Oltean.

Iată cum sună ştirea: „În 2016, Guvernul nu intenţionează să aloce niciun leu pentru construirea de biserici noi sau pentru modernizarea de biserici existente, conform proiectului de buget pe 2016, prezentat de Ministerul Finanţelor. Măsura vine după ce, în 2014 şi 2015, guvernul condus de Victor Ponta a alocat în total 325 milioane de lei (peste 72 de milioane de euro) pentru biserici”.

Din păcate, micii noştri politicieni locali, convinşi că au numai de câştigat dacă se pun bine cu Biserica, nu vor proceda la fel. Vor suplini ei, de la bugetele locale, această “aroganţă” a guvernului de tehnocraţi, iar în schimbul generozităţii lor, pe bani publici, va veni în fiecare săptămână câte un înalt prelat cu un geamantan plin de cruci transilvane pe care le va împărţi oricui va ridica mâna sau va apăsa butonul “pentru” de la masa de vot. Acesta e reversul medaliei despre care nu vorbeşte nimeni deocamdată, alocările pentru biserici fiind ascunse bine prin bugete ca să nu se prindă contribuabilul prea bine încotro se duc banii.

În ce priveşte faţa medaliei, ştirea bună care ne vorbeşte de sistarea alocărilor de la bugetul de stat, fireşte că un rol important a avut şi strada. Tinerii care au protestat au cerut ca banii de la buget să fie direcţionaţi spre spitale şi nu spre catedrale. Şi bine au făcut din moment ce tragedia din Colectiv a scos la iveală ca un vulcan şi dispreţul pe care mai marii Bisericii l-au arătat faţă de oameni, faţă de cei morţi, dar şi faţă de cei vii. I-au judecat pe copiii respectivi şi i-au trimis în iad înainte ca ei să închidă ochii, fără să-i cunoască, fără să aibă habar despre trăirile lor. I-au condamnat pentru vina magistrală, vezi Doamne, că le plăcea să asculte rock. Nu a fost de ajuns cât au suferit familiile celor arşi de vii din cauza indolenţei autorităţilor, nicidecum din cauza vreunui fenomen natural imposibil de oprit (gen taifun, tsunami, etc), trebuia să mai vină şi vreun deţinător de mantie, toiag şi cruce din aur să le pună pe frunte arşilor direcţia în care o vor lua în veşnicie. Sadic de-a dreptul!

Ce-i drept, prelaţii au dat-o repede la întors de teamă să nu le sară jilţurile de sub funduri mari şi de groază să nu rămână fără limuzine la scară. Câtă ipocrizie şi cât fariseism! Nici nu e de mirare că lumea a început să-i deteste, iar strada să ţipe cu forţă împotriva lor.

Oricât a încercat să dreagă busuiocul, adevărul este că Biserica Ortodoxă mai ales are foarte puţine de oferit tinerilor. În primul rând, îi ţine departe de conţinut din cauza formei. Slujbele sunt pline de arhaisme al căror sens nu îl mai ştie nimeni. Cum poţi să te rogi, să intri într-o anumită stare, dacă tu nu înţelegi ce se spune? Apoi, se pune foarte mult accentul pe moarte şi pe vinovăţie, când, de fapt, în tinereţe, omul are toată viaţa înainte şi trebuie încurajat să se bucure de ea, nu să o trăiască în tristeţe, speriat de ideea morţii, printre depresivi obsedaţi să cumpere tone de pâine şi hectolitri întregi de vin ca să li se ierte păcatele.

Tot Biserica Ortodoxă se face vinovată de o relaţie bolnăvicioasă cu lumea politică, în special la noi în judeţ atingând deja apogeul. Aşa cum bine se ştie, nu e eveniment şi tăiere de panglică pentru un kilometru de drum, un podeţ sau un gard nou la care să nu avem mai mari ai Bisericii care să lungească la infinit momentul cu binecuvântările lor care nu sunt altceva decât nişte ode adresate oamenilor politici. De altfel, ultimii au mereu locuri rezervate în faţă, ascultă slujbele de pe scene mai sus cu vreo doi metri faţă de muritorii de rând. Nu e slujbă la care să nu primească vreunul distincţii, nu e masă la care să nu se înfrupte cot la cot popii şi politicienii, iar mai nou, nu e pelerinaj extern luxos la care să nu se combine cele două categorii şi să huzurească prin străinătăţuri.

Cum naiba să nu ţi se facă silă? Ce om normal nu are o senzaţie de greaţă când îi vede umăr la umăr?

Defilând cot la cot cu politicul, stand cu mâna întinsă la stat, Biserica s-a abătut de la cel mai important rol al ei, acela de a spune şi apăra adevărul. Spre exemplu, dacă Patriarhul ar fi spus că Biserica nu acceptă bani de la un guvern condus de un premier care şi-a plagiat (furat -n.a.) teza de doctorat, sunt convinsă că, dacă strada tăcea, strigau pietrele. Dar nu a fost cazul şi nici nu va fi vreodată. Biserica acceptă bani de la oricine e viu, în special negri, dar îi judecă aspru pe morţi pentru că ei nu mai pot plăti probabil.

Dacă vrea să-şi recapete respectul, Biserica ar trebui să-şi vadă de ale ei şi să trateze oamenii egal, nu în funcţie de poziţiile lor vremelnice în societate. Nu mai suntem în Evul Mediu când numai preoţii ştiau carte. Trăim în era în care oricine are acces la informaţie şi putem afla exact inclusiv cine sunt decoraţii Bisericii, Ioan Oltean este unul dintre ei. Nu am auzit, în ultimele zile, să-i retragă cineva crucile şi ordinele nu ştiu care.

Mă scuzaţi, am uitat! Biserica îi judecă numai pe morţi. Pentru unii vii se roagă să scape de închisoare şi să facă noi donaţii din bani publici votând împotriva proiectului de buget prezentat de guvernul tehnocrat.

31 comentarii

  • Vai,doamna Cristiana,ce-ați făcut în dimineața asta? Nu va informat nimeni despre programul domnului presedinte. Senzational ! El tocmai se pregătea să meargă la o întâlnire cu „înaltu”.Aveau de discutat probleme importante cum ar fi achizitionarea unei noi limuzine. Ce numai Mitropolitul Ardealului să-si tragă o super mașină,un Mercedes E 350 4 matic (pentru cunoscători),poate pot si ei. Mai dă o distincție domnului presedinte şi poate acesta se îndură să deschidă robinetul mai tare în perioada următoare.

    • Înainte să intre în dezbaterea Consiliului Judeţean sau Local, bugetul trebuie discutat cu cetăţenii în dezbateri publice. Nu ar fi deloc o idee rea să participe cât mai multă lume şi să ceară politicienilor să direcţioneze banii unde vrea majoritatea oamenilor, nu unde doresc ei şi acoliţii lor.

    • Asa este, dar din pacate, politicienii fac tot posibilul sa impiedice aceste dezbateri, fie programandu-le la niste ore la care cetatenii sunt la serviciu ( 12.00 – 14.00 ) , fie netinand seama de propunerile acestora, cum a fost cazul initiativei celor peste 4000 de bistriteni de care primarul, cu ajutorul consilierilor locali controlati de partidul rosu, si-a batut joc. In consecinta, cine mai are incredere in aceste „dezbateri publice”, in eficienta lor ? Multi gandesc astfel: de ce sa imi pierd timpul cu aceste false consultari, cand de fapt parerea mea nu conteaza, oricum primarul face ce vrea el? Singura data cand cetateanul este bagat in seama este in campaniile electorale, cand TOTI politicienii se prefac ca le pasa de cetatean ! Consecinta? Prezenta slaba la vot si la orice „dezbateri publice „, de fapt LEHAMITE si SCARBA din partea oamenilor fata de POLITICA.

    • Te ai bucurat degeaba…. Biserica isi va continua activitatea sa ca si pana acum…Doamne ajuta! si da i minte la oaia asta ratacita si frustata…

  • De ce Radu Moldovan nu este mentionat?
    Acesta nu a primit crucea trasilvaniei ?
    Pe cine vedem aprope in toata luna linga ANDREI ANDRECUT, pe Ioan Olteanu sau
    pe RADU ?
    Aceste lucruri ne se observa?
    Sau fiindca la acesta sunt banii judetului?
    De ce toti preoti au indrumat credinciosi sa merga la vot si sa voteze cu Ponta?
    Oare Olteanu a convins preoti sa faca acest lucru ?
    Nu cumva Radu Moldovan?
    Radu este un om cinstit?
    Cum a inpartit bani judetului ?

  • Pozitia mea din 14 iunie 2014 privind initiativa primarului: Nu voi fi de acord cu initiativa lui Ovidiu Creţu prin care ne cere să votăm în şedinţa Consiliului Local de joi alocarea a 200 000 lei pentru construcţia catedralei din Bucureşti. Avem alte lucruri de făcut domnule primar, iar Patriarhia ar trebui să contracteze un credit dacă nu are suficienţi bani, fiindcă se califică la orice bancă. La ei nu se pune problema insolvenţei. Dacă oamenii din ţara asta nu susţin financiar obiectivul înseamnă că nu susţin realizarea lui. Biserica Ortodoxă Română a avut profituri extrem de mari în toată perioada de criză şi am aşteptat o implicare mai activă în tot ce înseamnă solidaritatea faţă de cei care au probleme, nu să pozeze pentru politicieni cu fiecare ocazie pentru bani. Am susţinut crearea cantinei sociale din Piaţa Unirii deşi sunt de părere că aceste centre sociale trebuie făcute din banii mei şi a celorlalţi care mergem la biserică duminica şi facem acest gest. 14 mai 2014.

    • ŞI tu te bagi în seamă măi Aline numai să te afli în treabă. Ai o părere bună în ceea ce priveşte persoana ta,te consideri deştept şi priceput la toate. Aceasta este o mare „calitate”a politicienilor din Măluț.

    • Vai,vai,Alinut prietene singura ta sansa sa ajungi primar era ca doamne..doamne,sa faca o minune,adica din cei zece candidati,primii noua sa moara,sau sa demisioneze si sa iesi tu al zecelea…acum ai suparat ,reprezentantii lui doamne,doamne si ai pierdut si ultima sansa,de primar la Malut nici nu poate fi vorba,acolo vicele Milut sta bine..bine

  • E părerea dvs. Ce să zic? Daţi-vă la o parte şi înclinaţi-vă când trece alaiul de popi şi politicieni, cântaţi-le ode, plătiţi pomelnice, spovediţi-vă în jeep-uri, daţi curs îndemnurilor de la amvon în ziua votului. Notaţi-vă în carneţel numele omului pe care trebuie să îl votaţi, evident cel care a dat cei mai mulţi bani bisericii, nu de la el, ci de la buget, dar nu ne cereţi tuturor să fim spălaţi pe creier şi proşti. Biserica şi clasa politică sunt specializate în manipulare. Dacă vă place să fiţi unul din turma mânată de ei, nu ieşiţi din rând. Vă atrag însă cu respect atenţia că postaţi comentarii în timpul slujbei. Azi e duminică şi e sărbătoare. Liturghia a început la 10. Credeam că numai politrucii din străni fac asta. Sau sunteţi chiar unul dintre ei?

  • din păcate asa este, ne îngheață copiii în școli și ei au încălzire în pardoseală în biserici, ei calcă pe granit și marmură, copiii noștri pe mozaic comunist, ei stau în jilțuri tapițate cu catifea, elevii noștri pe bănci de lemn și pal și merg la wc-uri turcești în fundul curții. Ei au centrale termice, noi nu avem apă și canalizare, de gaz nici nu mai vorbesc și nici de autorizații DSP, ISU etc. Luxul și opulența este la ordinea zilei în interiorul bisericii ortodoxe și acest lux îi îndepărtează de oameni și de nevoile lor, dar vremea când o să rămână bisericile goale nu e departe.

  • Biserica din proprietatea comunității a trecut în proprietatea preoțimii, preoți din slujitori în Casa Domnului, au devenit stăpâni Casei. Și nu ar fi acesta lucrul cel mai rău, dar învățătura – dați Cezarului ce-i ai Cezarului… s-a transformat în – dați politicului voturi, că luam de acolo tot ce ne trebuie. Mulți orbiți de puterea banului au pierdut credința și nu văd că nimic fără puterea lui Dumnezeu nu se zidește.
    Avem preoți luminați, credincioși devotați, iar această delimitare a bugetului de Stat este o încercare ce va întării Biserica din sufletul fiecăruia. Daniel SRL și-a atins limitele, e rândul spiritelor cu adevărat preafericite să păstorească neamul. El este nefericitul ce vrea înapoi averile, fericirea creștinului este în chilia sărăcăcioasă a călugărului sau peștera sălbatică a pusnicului.

  • Din pacate,cred,ca acest articol e ff trist si reflecta ceea ce suntem noi ,de fapt, astazi! Un lucru as vrea sa punctez!…biserica este un loc de rugaciune ,de comuniune cu D-zeu si de eliberare sufleteasca! Unde cred ca ati gresit d-na Sabau? Ati amestecat „Preotul-slugarnicul” cu gunoiul si latura din politica! De fapt nu ati gresit ,ei sunt unul si acelasi! traiesc intr-un „corp comun”! Cred insa ca zorile unei reconcilieri cu valorile umane exprimate in DECALOG si intarite de D-ul ISUS incep sa se intrevada! Trebuie construite biserici,scoli,teatre,parcuri…Iar CATEDRALA MANTUIRII NEAMULUI e un simbol al acestui popor oropsit..,trebuie continuata si definitivata,…cred in valorile unei europe unite,dar nu calcarea in picioare a identitatii si valorilor obtinute cu multa truda si sacrificii ale acestui popor! Va felicit pentru profesionalism! D-ne ajuta!

  • Sunt ferm convins(foarte), ca aceasta (cu nealocarea de bani bisericilor) ,este o intoxicare made guvern tehnocrat actual.de ce ?ptr ca o sa vedeti ca se vor da ,si poate muult mai mult decit pina acum,fiindcă asta a fost scoasa asa la înaintare ptr ca noi sa radem si sa avem ce vorbi bun de guvern.e o tactica arhicunoscuta in lumea politicii si se numeste : Da oamenilor ce-si doresc,adica circ si bani.si in culise fa ce trebuie in liniste ,ca pe oameni i-ai linistit. Ma mir ca nu va dati seama de asta si cadeti in plasa. Bine ca asa este cind nu traiesti cu adevaratsi crezi tot ce ti se arunca.o zi buna.

  • Oameni buni :acest guvern este tot ala de-a fost pina la Ponta.aceeadi marie dar cu alta pălărie.nu credeti ??de ce a mers atunci Dragnea la intil irea cu Fmi ??de ce ? De ce le-a promis ălora de la fond stabilitate si liniste ec. si sociala ? De ce ??ce are el de negociază cu fondul?asta e prieteni.traim cea mai mare prosteala sociala din 89 încoace.prosteala pe fata.si noi ce facem ???nimic.unde sunt revolutionarii Străzii ?unde sunt ??ca ceea ce se întâmplă astăzi este o lucrare de manual.

    • Daca vrei sa infrangi un popor trebuie sa-i rastorni valorile si sa-i distrugi credinta si patriotismul. Daca patriotismul a fost anulat de migrarea fortei de munca si internet prin intermediul retelelor sociale, a venit randul sa distrugem religia ortodoxa.. Nu spun ca nu pune umarul si preotimea..

  • din relatia de dragoste despre care vorbiti a iesit un centru frumos pentru tineri la Singeorz Bai…aici parintele Paul Gavriloaie face lucruri minunate cu tinerii…nu ne bagati pe toti in aceeasi oala…sunt multi preoti tineri care se implica in relatia cu tinerii…ca nu le vedeti dumneavoastra asta e cu totul altceva….

    • Popo Vasalica(parinte e doar mama si tata) esti ultimul care are dreptul la opinie pe aceasta tema.Cel mai elocvent exemplu .care intareste regula,,vai de pastorul ,care imprastie turma” esti tu.Biserica ortodoxa din Nepos este tot mai goala ,iar cea penticostala tot mai plina,si aici ai un mare merit popo….in rest de taceai ,…flozof ramaneai…Referitor la articol,din pacate dureros de realist si corect.

    • Sinceră să fiu îmi displace scuza dvs. din categoria „scopul scuză mijloacele”. Nu cred că e nevoie de palate ca să ţii tinerii aproape. Ştiu nişte organizaţii care adună de „n” ori mai mulţi tineri sub cerul liber. Şi – ce să vezi?- nu au avut nevoie nici de miliarde de la buget, nici de nşpe dinee, nici de o sută de tăieri de panglici. Tăşuleasa Social vă spune ceva?

  • Daca vor fi doua turruri de alegeri PER-ul va da primarul. De la PNL nu va place, Cretu la multi nu le mai place, asa ca aveti de unde sa alegeti daca apare un Ecologist. Totul depinde cat de mult mai vreti sa fiti furati.

  • De mult nu am mai citit un articol scris cu atata ura, o ura viscerala. Doamna, nu cred ca aveti inaltimea morala de a vorbi despre cele sfinte. Pun si eu o intrebare: biserica nu e a romanilor? Bugetul SRI a fost majorat cu 20%, de ce ? ca sa fim urmariti mai bine? Bugetul unui presedinte mut a fost majorat cu 40%, de ce? ca sa invete sa vorbeasca romaneste? Aici nu e o problema? Poate ca biserica nu va mai primi bani, ma indoiesc insa ca veti avea mai multe spitale. Vom vedea la urmatoarea tragedie, dar pana atunci biserica tine steagul sus in tara asta. Sarbatori fericite!

    • Dacă aveţi dumneavoastră „înălţime morală”, faceţi-ne o mică demonstraţie de semnătură cu nume şi prenume postat la comentariu. Aşa i-ar sta bine unuia care ridică piatra, zic şi eu, păcătoasa.

  • Numai cu reducerea bugetului alocat bisericilor poate reveni vechea clasa politica in forta. :))) ce gluma buna! chiar nu va dati seama ca cineva va utiliza in sens invers acest demers? si ghici ce? acel partid va castiga alegerile de anul viitor. Pana la urma suntem furnici si masa de manevra, comentariile noastre doar ii cresc traficul d-nei Sabau. :))

  • Patriarhul Daniel a reactionat dur, după ce fondurile pentru Biserică au fost reduse la zero în bugetul pentru 2016. El cere ca toate proprietăţile confiscate de stat să fie date înapoi Bisericii ortodoxe. Preafericitul uita ca nu doar Biserica ortodoxa a fost vitregita de bunurile sale. Ba dimpotriva, in Ardeal cel mai mult a avut de suferit in perioada comunista Biserica Greco-catolica. Un exemplu este chiar la Bistrita. Reamintim ca in 1893 biserica (fosta a minoritilor) impreuna cu ansamblul manastiresc nefolosit la vremea respectivă, fusese cumpărate de Biserica Greco-catolică, cu suma de 35.000 de florini avand in vedere ca la acea vreme romanii nu aveau voie sa isi construiasca biserica in interiorul orasului. Au fost apoi efectuate ample lucrari de reabilitare si adaptare la nevoile cultului greco-catolic. Orga construită în 1760 în atelierul meşterului sibian Johannes Hahn fusese înlăturată probabil tot la începutul veacului trecut. Porticul vestic a fost refacut in stil gotic si a dobândit aspectul actual în perioada interbelică. Prin urmare, Biserica de la Coroana este biserica de suflet a greco-catolicilor bistriteni, fiind martora activa la evenimente importante de traire si simtire ramaneasca, intre care si Marea Unire de la 1018. De aici a plecat spre Alba Iulia delegatia romaneasca participanta la marele act al unirii, dupa ce “Credentialele” fusesera sfintite in aceasta biserica. De altfel numele de Piata Unirii in care se afla biserica, se trage de la Marea Unire, chiar daca un primar incult a mutat aici recent bustul lui Cuza de la IJP, creind o confuzie publica legata de numele pietei. În 1948 regimul comunist a desfiinţat Biserica Greco-catolică, drept urmare şi biserica a fost preluat de către ortodocşi, iar in una din cladirile ansamblului manastiresc a functionat multa vreme Muzeul Bistritean. Dupa 1989, nu doar ca nici macar biserica nu a fost retrocedata adevaratilor proprietari greco-catolici, dar ortodocsi au pus stapanire si pe cladirile manastiresti ca si cum ar fi ale lor. Cu atat mai mult biserica si ansamblul manastiresc trebuie sa revina greco-catolicilor, punand capat samavolniciei comuniste si infaptuind astfel un act de dreptate. In loc sa se dea bani aiurea pentru Catedrala Neamului, ar trebui urmat exemplul Clujului unde IPS Bartolomeu a retrocedat biserica “Schimbarea la fata” care a apartinut greco-catolicilor si a construit impreuna cu municipalitatea in apropiere o biserica noua pentru ortodocsi.
    Prin urmare: „ce ţie nu-ţi place altuia nu-i face”.

  • Domnule Aurel, problema e că BOR contribuie substanțial la învrăjbirea românilor din Ardeal datorită dorinței de a-și păstra bunurile patrimoniale ale greco catolicilor. De ce în apus unde au interes material preoții ortodocși să fie aproape de celelalte culte creștine pt. că poate mai primesc o biserică, sau o donație de la catolici pot sluji împreună cu ei nerespectând hotărârea Sf Sinod, iar în Ardeal deși Biserica Greco Catolică le-a propus slujirea alternativă acolo unde în localitate e o singură biserică nu au fost de acord….. mai mult de atât se iau „măsuri” împotriva preoților care încearcă „să se apropie” de cei greco catolici.
    E dureros faptul că B. Ortodoxă nu învață din greșelile catolicilor, și la nivel de percepție a problemelor cotidiene sunt rămași mult în urmă. În Occident sunt multe biserici goale, așa cum vor fi peste câteva zeci de ani și cele pe care le construiesc ortodocșii acum, dacă nu învață că cel mai important lucru e pt. un creștin să știe să-și construiască și întrețină biserica din sufletul său.
    Pax vobiscum!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.