Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare cod galben de instabilitate atmosferică accentuată și ploi însemnate cantitativ, valabilă inclusiv în județul Bistrița-Năsăud în perioada luni 24 iulie, ora 20.00 – miercuri 26 iulie, ora 3.00.
În intervalul menţionat, în toate zonele de munte, precum şi în Banat, Crişana, Oltenia, Maramureş, Transilvania, nord-vestul Moldovei şi vestul Munteniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin intensificări ale vântului cu aspect de vijelie, frecvente descărcări electrice, averse ce vor avea şi caracter torenţial şi căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin cumulare se vor înregistra cantităţi de apă ce vor depăşi 20…25 l/mp şi punctiform 50…60 l/mp.
Astfel de fenomene se vor semnala şi în regiunile estice şi sud-estice, dar pe spaţii mai restrânse, îndeosebi în a doua parte a zilei de marţi (25 iulie) şi în prima parte a nopţii de marţi spre miercuri (25/26 iulie). În cursul zilei de marţi, 25 iulie, în sudul şi estul Munteniei, vestul Dobrogei, sudul şi centrul Moldovei, disconfortul termic va fi ridicat, iar temperaturile maxime se vor situa frecvent între 33 şi 35 de grade.
În funcţie de evoluţia meteorologică, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza avertizarea.
Conform prognozei meteo pentru perioada 24 iulie – 6 august, în Transilvania după data de 25 iulie și până la sfârșitul primei săptămâni de prognoză, temperaturile vor fi semnificativ mai scăzute decât cele înregistrate până atunci, astfel că vor fi, mediat pe regiune, maxime de 23…27 de grade și minime de 11…15 grade. Apoi, pentru cea de-a doua săptămână, estimările indică o creștere apreciabilă a valorilor termice, cele diurne în jurul a 30 de grade, în medie. În intervalul 24-29 iulie fenomenele de instabilitate atmosferică vor fi relativ frecvente, iar în jurul datei de 25 iulie ploile vor fi însemnate cantitativ.
Pe Pana o doare la patina de ce se intampla cu vremea….si ca taierea padurilor tine deja de siguranta nationala. In momentul in care apar vijeli si ploi in care caderile de apa dintr-o ora sunt egale cu cele care ar trebui sa cada intr-o luna . In momentul in care mor oameni in urma unor vijeli(camping intre judetele CLUJ/BIHOR) si sunt culcate la pamant suprafete intinse de padure sau mai bine zis copacii razleti lasati pt a acoperii taierile(ex. jud. Suceava). Intreb pentru ce se mai fac drumuri forestiere, sau chiar se asfalteaza. Ce cauta acest om cu utilajul acolo, pe acel drum forestier….https://www.timponline.ro/fost-salvat-barbat-care-rasturnat-utilaj-zona-localitatii-suplai-foto-video/ De ce se mai exporta cherestea? Garniturile de tren la Ilva sunt tot timpul pline…. Si tirurile cu cherestea se plimba nestingherite.Exemplu, in parcarea vis-a-vi de vama in fiecare noapte sunt doua tiruri pregatite pt transport lemn si ziua lipsesc, ca doar nu se plimba goale. Degeaba aparem cu https://www.timponline.ro/masuri-domeniul-silvic-doina-pana-mobilizam-toate-resursele-reparam-iresponsabil/ daca padurile se taie in continuare. Solutie: Intrunitre CSAT si luate masuri…nu mai exportam cherestea, nu se mai taie lemn decat cel bolnav si reimpadurita zona in care s-a taiat. Iar acel lemn sa fie folosit doar pt populatie. Reimpaduriri masive pt a ajunge cel putin la suprafata existenta in 1989. In orase de asemenea trebuie sa fie procentual suprafata verde/copaci din suprafata totala. Nu pavam suprafetele verzi si taiem copaci (linga Biserica Evanghelica, curte muzeu)