Actualitate

Aleşii locali au mărit taxele cu peste 16% şi apoi au băut şampanie (FOTO)

Consiliul Local Bistriţa a aprobat în ultima zi din 2012 ca şi impozitele pe clădiri să fie majorate cu 16,05%. ”E nedrept că de Anul nou le oferim cetăţenilor un asemenea cadou”, a spus Gheorghe Tuţă (PDL). ”Avem taxe mai mici ca în Suedia”, a replicat primarul Ovidiu Creţu. La finalul şedinţei, edilul şi consilierii locali şi-au făcut urări la o cupă de şampanie.

Consiliul Local s-a întrunit în şedinţă extraordinară în ultima zi din 2012 pentru a modifica hotărârea din 20 decembrie privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale datorate de persoanele fizice şi juridice din Bistriţa în anul 2013.

În şedinţa din 20 decembrie, la iniţiativa lui Andrei Rusu (PNL), Consiliul Local a votat ca impozitele pentru terenurile intravilane să fie mărite cu 16,05%, iar cele pentru terenurile din extravilan cu 20%. De asemenea, s-a aprobat ca impozitele pentru clădiri să fie majorate cu 10%. Propunerea primarului Ovidiu Creţu, în proiectul supus atunci dezbaterii, era ca toate taxele şi impozitele (clădiri şi terenuri) pe anul 2013 să fie mărite cu 10%.

Luni 31 decembrie, Consiliul Local a modificat procentul de creştere la impozitele pe clădiri, 10% cu 16,05%, conform Hotărârii de Guvern publicată în Monitorul Oficial în 28 decembrie: ”Autorităţile deliberative ale administraţiei publice locale completează, modifică şi/sau abrogă, după caz, hotărârile adoptate cu privire la stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2013, până la data de 31 decembrie 2012, pentru a asigura corelarea cu prevederile Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu cele ale prezentei hotărâri”. Practic, prin această hotărâre se actualizează nivelurile pentru valorile impozabile, precum şi amenzile, cu rata inflaţiei pe ultimii trei ani, în cuantum de 16,05%.

În deschiderea şedinţei, primarul Ovidiu Creţu a precizat că ultima HG obligă administraţia locală să modifice taxele. ”Faţă de nivelul adoptat în 20 decembrie, HG face indexări la nivelul de 16,05%. Aveam obligaţia ca până la finalul anului să completăm sau să modificăm hotărârea”.

Liderul grupului consilierilor locali PDL, Gheorghe Tuţă, a explicat de ce reprezentanţii PDL votează împotrivă. ”Tot procesul de stabilire a taxelor şi impozitelor nu a respectat legea, conform legii taxele pentru anul următor se aprobă până în luna mai, e vorba de principiul predictibilităţii pentru cetăţeni. N-a existat nicio dezbatere publică, oamenii să-şi spună părerea. Apoi, intenţia municipalităţii a fost clară, de creştere a taxelor, până să apară HG. La alegeri nimeni n-a spus oamenilor că vor fi astfel de creşteri. E o chestie de onestitate. E nedrept ca de Anul Nou să le oferim cetăţenilor un asemenea cadou, să premiem cetăţenii cu majorări de taxe şi impozite”, a spus el.

Primarul Bistriţei a răspuns ”intervenţiei politice” a lui Gheorghe Tuţă: ”La alegerile din 2008 se vorbea de creşteri salariale şi de fapt au fost tăieri, păcat că aţi uitat acest lucru. Poate fiindcă Guvernul de atunci avea altă culoare politică. Cetăţenii participă prin aceste taxe la buna funcţionare a administraţiei. Oricum, la noi taxele locale sunt mai mici decât în ţări dezvoltate precum Suedia. E firesc să avem indexări. Avem la ce folosi banii suplimentari din aceste taxe. Aliniem legislaţia locală la cea naţională. Intenţia de a indexa taxele s-a materializat înainte de anunţul făcut de prim-ministru”.

Proiectul iniţiat de Ovidiu Creţu a trecut cu 12 voturi pentru, 5 împotrivă şi 2 abţineri. De la şedinţă au absentat consilierii Kiss Laszlo (PP-DD) şi Narcisa Ilieş (PDL).

Taxa de utilizare a meselor, platourilor şi tarabelor de către producătorii agricoli particulari se reduce de la 8 lei la 4 lei/mp/zi. Taxa de utilizare a meselor, platourilor şi tarabelor de către agenţii economici, pentru produse industriale, se menţine la 8 lei/mp/zi. Taxa de utilizare a meselor pentru comercializarea florilor de către agenţii economici autorizaţi (societăţi comerciale, asociaţii familiale şi persoane fizice independente) se menţine la 8 lei/mp/zi. Toate sunt valabile pentru Piaţa Independenţei Nord.

La final, edilul i-a invitat pe consilieri la o cupă de şampanie. Ovidiu Creţu şi purtătorul de cuvânt Mihai Ruşti au desfăcut sticlele şi au turnat în pahare, aleşii au uitat de rivalităţi şi şi-au urat unul altuia ”La mulţi ani!”.

Mai multe imagini – pe pagina noastră de facebook!

CL31dec1 CL31dec2 CL31dec3 CL31dec4

10 comentarii

 • Multumim PARTIDULUI IUBIT, multumim USL! Acest cadou ne va duce spre cele mai inalte culmi ale dezvoltarii statului, va crea noi locuri de munca pt. oamenii muncii din gloriosul nostru partid, si va permite geniilor care ne conduc sa ne calauzeasca spre noi culmi ale progresului :))))))))))

  Hai votantii USL, iesiti la aplaudat, ca mintenas va pun astia impozit si pe galeata aia rosie pe care ati luat-o :))))))

  • Asa se intampla cand se da putere discretionara la toti hotii si politrucii. Oricum „distractia” de acuma incepe, ce au facut aia dinainte o sa fie nimic fata de ce ne pregatesc noii alesi (vezi perioada CDR 1996 – 2000).

  • Da perioada 1992-1996 ce are.?!? Cu inflatie de 15000%. tineti minte ce s-a intamplat cu economiile noastre de la CEC.?!? S-au dus pe apa sambetei, datorita PSD-ului (sau cum se numea atunci).. Si dobanzile de 130%..?
   Impozitele se indexeaza cu rata inflatiei.. a zis marele ganditor Ponta.. dar salariile cand se indexeaza..?!? Am scapat de dreacu si am dat de ta-su

  • Domnu’ Ion! Domnu Ion! Domnuuuuuuuuu””’ Ioooooooon!!!!
   Scoate-ti, dom’le, stecherul din priza, ca „furati curent” dom’le!!!!! Si „furati curent” muuuuuuult de tot, dom’le, ca de aia nu-l mai puteti plati!!!!
   Mergeti, dom’le, in piata de la rusi, vindeti galetile alea portocalii cu albastru de la PDL, de le aveti in stoc, si va mai racoriti oleaca.

 • .halal comparaţie dl. primar , pai chiar cu Suedia ??? de ce cu Suedia ??? va spus cineva , daca nu va spun eu ce gratuitaţi , ce facilitaţi , ce sisteme de protecţie sociala are aceea ţara ??? şi mai ştie dl. primar cum sint constituite bugetele locale in Suedia ??? sau care e pib-ul pe cap de locuitor in Suedia ??? şi mai ştie ca acolo nu exista exemple Gloria ??? sa va mai spun??? pai chiar cu Suedia dl. Primar ??? mi-ar fi ruşine faţa de amariţii de bistriţeni care in acasta noapte nu vor manca nimic , ca pe alţii i-ati cazat in blocuri sociale Gratis. şi ca se dau bani pe tot felul de lucruri inutile , ca ne papaţi banii noştrii pe VISE \ştiţi care/ ! pai aşa face Suedia??? eu va spun totuşi la mulţi ani , şi voua dragi prieteni.

 • sa aiba bani de maneliade OF COURSE UNDE BAGA SI IN BUZUNARE of course
  rusine de satuc avem si de alesi RUSINE
  macar daca ar merge banii unde trebuie, nu pe panselutze si rapangalitze prietenii stiu de ce……… RUSINE

 • Nu va e voua rusine? ”Avem taxe mai mici ca în Suedia”????? Dar ce naiba, traim in Suedia? Bai nesimtitilor, avem salarii ca in Suedia? IPOCRITILOR sa va dea NOUL AN durerid e oase!

  • ok,am auzit aceasta melodie si nu am reusit sa o ascult inca odata.pentru asta multumesc.
   din salar si spaga de prm,cons,etc se poate trai in Suedia si plati taxe atat in Suedia cat si pe luna.
   unii votanti si sustinatori ai politrucilor nu au vazut atatia bani la un loc si daca aduna ce au castigat la saiba cata spaga primeste unul pe care a pus stampila ca e ” din popor si destept”.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.