„Ca să fiu în stilul a ceea ce scriu o să încep cam aşa: Dragi cetăţeni ai Cosmosului, bine ne-am reîntâlnit, vreau să vă anunţ că suntem în Sudul galactic. Aceasta este cartea pe care vă provoc să o citiţi. Mă bucur că domnul primar, împreună cu aleşii locali, au pus pariu cu eternitatea pentru ceea ce scriem noi. Vreau să vă spun că acest titlu vi se cuvine dumneavoastră, tuturor, şi eu cred că acest titlu, care este de Cetăţean de onoare al poeziei se cuvine fiecărui locuitor al oraşului Bistriţa. Eu îl dedic tuturor locuitorilor oraşului”, a spus poetul.
Alexandru Cristian Miloş a amintit de zicala „Omul sfinţeşte locul”, pe care, însă, a adaptat-o. „Iubind Bistriţa, aş întoarce-o şi aş spune că locul sfinţeşte omul. Pe mine m-a sfinţit Bistriţa şi energia cosmică, spirituală care există în acest punct energetic dacă vreţi, pentru cei iniţiaţi, care sper să mă înţelegeţi”, a spus Miloş.
Referindu-se la evocarea veacului care a trecut de la primul Război Mondial – tema ediţiei din acest an a Zilelor Bistriţei, Miloş a spus: „Când se aud muzele, când cântă poeţii, atunci tac armele. Eu sper să ne întâlnim şi la aniversarea de 1000 de ani a oraşului şi atunci sper ca pe pământ să nu mai existe armate, industrii de armament şi, în general, să defilăm noi, artiştii, oamenii de rând. Eu sunt un reprezentant al glasului, al oamenilor de jos, al poporului. Întotdeauna mi-a plăcut acest lucru”.
Poetul a mulţumit strămoşilor săi care s-au stabilit la Bistriţa încă de la 1600. „Mama mea face parte din familia Hopârcă, ca să vorbesc despre familia mea terestră, şi sunt neam cam cu jumătate dintre locuitorii acestui oraş. Îi mulţumesc şi primarului Ovidiu Teodor Creţu cu care am copilărit peste calea ferată, peste ştrec, fiind tineri, şi să-l asigur că a pariat foarte bine pentru această poezie şi adevărul care se aduce prin ea”, a spus Alexandru Cristian Miloş.
Poetul „şi-a plătit” premiul recitând patru poezii. El i-a felicitat pe tinerii bursieri NOSA şi s-a declarat mulţumit să vadă o tânără generaţie extrem de competentă despre care speră că îi va traduce cărţile în toate limbile pământului: „Vreau să vă mai spun că singurul drum spre prietenii noştri de la etajul superior, cărora dumneavoastră le spuneţi zei sau dumnezei, este ştiinţa. Orice alt drum nu există ca să ne lămurim o dată pentru totdeauna”.
Alexandru Cristian Miloş i-a dedicat şi primarului Ovidiu Creţu poemul „Prietenul parc”, ale cărui versuri au fost afişate pe un „panou al eternităţii” în Parcul Municipal. Miloş i-a cerut edilului să-i aducă în parc şi “cele două veverinţe care ronţăie alunele timpului” pentru ca bistriţenii să-şi poată arăta bunătatea faţă de ele.
La rândul lui, primarul Ovidiu Creţu i-a spus lui Alexandru Cristian Miloş că este de fapt “cetăţeanul de onoare al galaxiei”. “Vreau să-l asigur că cele două veveriţe care ronţăie alunele timpului sunt acolo, în parc, şi ronţăie în fiecare cam doi saci de alone şi nuci pe care-i ducem acolo în fiecare iarnă. Sunt acolo, se văd mai greu. În ce priveşte partea energetică, aveţi dreptate. Aseară am inaugurat oficial floarea energetică din cartierul Independenţei Sud şi o să aveţi o supriză şi mai plăcută, câmpul energetic din Schulerwald pe care o să-l redăm publicului într-un viitor apropiat”.
CLICK PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII
Pana la urma, premiul s-a acordat pentru volumul „Amintiri din copilarie”.
Cate carti a vandut domnul din poza? Si cine a auzit de el in tara?
Câte galaxii ai în cap, domnule Miloş, să nu fie prea multe că-s periculoase!
bv Milos, good work
Felicitări maestre !
…Dragi concetățeni care sunteți geloși,să știți că,,nu haina face pe om”…Și să mai știți că demult nu se mai fac șezători pe la grădini de vară sau alte asemenea,deci nu se recită versuri decât în cadru restrâns din lipsă de melomani sau cunoscători de metaforă!…cum s-ar putea într-un secol XXI în care nici măcar la BAC nu se,,descifrează”metafore cu rime?…Rezultatele sunt mai mult decât relevante…Și mai este acest domn Miloș atât de,,pierdut”printre galaxii,încât nu trebuie să fi Einstein ca să pricepi că de vreo patruzeci de ani explică unora despre cum Mihai Eminescu a descoperit și codificat,,Teoria relativității”în,,Luceafărul”și,,La steaua”…Dar pentru asta trebuie să fi luat BAC-ul…
Distracție plăcută de,,Zilele Bistriței” dragi concetățeni și nu uitați că timpul este inexorabil,poate marca,sau mai bine spus, cum zice românul :,,Timpul nu iartă”…oare cum vine asta ?
Doamna Ioana, dumneata cate carti ai cumparat? Domnul Milos are si un premiu al Uniunii Scriitorilor!
Domnul Miloş, deşi se declară ortodox, este de fapt un vajnic ateu cosmic. Şi totuşi are o imaginaţie fabuloasă.
Felicitari CRISTI MILOS…. noi bistritenii ne mandrim cu tine. Sa ai parte de sanatate si multa inspiratie. Cu siguranta esti un succes local si bine cunoscut si in lume. BRAVO!!!!!