Alexandru Cristian Miloş: Pe mine m-a sfinţit Bistriţa. Titlul este de Cetăţean de onoare al poeziei

Holistic
Poetul Alexandru Cristian Miloş a spus, la primirea titlului de Cetăţean de onoare al Bistriţei, că familia lui a venit în oraş la 1600, el fiind rudă cu jumătate dintre locuitori. Poetul a amintit de perioada în care a copilărit împreună cu primarul Ovidiu Creţu „peste ştrec” . Ce promisiune i-a făcut edilul.

„Ca să fiu în stilul a ceea ce scriu o să încep cam aşa: Dragi cetăţeni ai Cosmosului, bine ne-am reîntâlnit, vreau să vă anunţ că suntem în Sudul galactic. Aceasta este cartea pe care vă provoc să o citiţi. Mă bucur că domnul primar, împreună cu aleşii locali, au pus pariu cu eternitatea pentru ceea ce scriem noi. Vreau să vă spun că acest titlu vi se cuvine dumneavoastră, tuturor, şi eu cred că acest titlu, care este de Cetăţean de onoare al poeziei se cuvine fiecărui locuitor al oraşului Bistriţa. Eu îl dedic tuturor locuitorilor oraşului”, a spus poetul.

Alexandru Cristian Miloş a amintit de zicala „Omul sfinţeşte locul”, pe care, însă, a adaptat-o. „Iubind Bistriţa, aş întoarce-o şi aş spune că locul sfinţeşte omul. Pe mine m-a sfinţit Bistriţa şi energia cosmică, spirituală care există în acest punct energetic dacă vreţi, pentru cei iniţiaţi, care sper să mă înţelegeţi”, a spus Miloş.

Referindu-se la evocarea veacului care a trecut de la primul Război Mondial – tema ediţiei din acest an a Zilelor Bistriţei, Miloş a spus: „Când se aud muzele, când cântă poeţii, atunci tac armele. Eu sper să ne întâlnim şi la aniversarea de 1000 de ani a oraşului şi atunci sper ca pe pământ să nu mai existe armate, industrii de armament şi, în general, să defilăm noi, artiştii, oamenii de rând. Eu sunt un reprezentant al glasului, al oamenilor de jos, al poporului. Întotdeauna mi-a plăcut acest lucru”.

Poetul a mulţumit strămoşilor săi care s-au stabilit la Bistriţa încă de la 1600. „Mama mea face parte din familia Hopârcă, ca să vorbesc despre familia mea terestră, şi sunt neam cam cu jumătate dintre locuitorii acestui oraş. Îi mulţumesc şi primarului Ovidiu Teodor Creţu cu care am copilărit peste calea ferată, peste ştrec, fiind tineri, şi să-l asigur că a pariat foarte bine pentru această poezie şi adevărul care se aduce prin ea”, a spus Alexandru Cristian Miloş.

Poetul „şi-a plătit” premiul recitând patru poezii. El i-a felicitat pe tinerii bursieri NOSA şi s-a declarat mulţumit să vadă o tânără generaţie extrem de competentă despre care speră că îi va traduce cărţile în toate limbile pământului: „Vreau să vă mai spun că singurul drum spre prietenii noştri de la etajul superior, cărora dumneavoastră le spuneţi zei sau dumnezei, este ştiinţa. Orice alt drum nu există ca să ne lămurim o dată pentru totdeauna”.

Alexandru Cristian Miloş i-a dedicat şi primarului Ovidiu Creţu poemul „Prietenul parc”, ale cărui versuri au fost afişate pe un „panou al eternităţii” în Parcul Municipal. Miloş i-a cerut edilului să-i aducă în parc şi “cele două veverinţe care ronţăie alunele timpului” pentru ca bistriţenii să-şi poată arăta bunătatea faţă de ele.

La rândul lui, primarul Ovidiu Creţu i-a spus lui Alexandru Cristian Miloş că este de fapt “cetăţeanul de onoare al galaxiei”. “Vreau să-l asigur că cele două veveriţe care ronţăie alunele timpului sunt acolo, în parc, şi ronţăie în fiecare cam doi saci de alone şi nuci pe care-i ducem acolo în fiecare iarnă. Sunt acolo, se văd mai greu. În ce priveşte partea energetică, aveţi dreptate. Aseară am inaugurat oficial floarea energetică din cartierul Independenţei Sud şi o să aveţi o supriză şi mai plăcută, câmpul energetic din Schulerwald pe care o să-l redăm publicului într-un viitor apropiat”.

CLICK PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Milos cetatean 2 Milos cetatean 3 Milos cetatean 4 Milos cetatean 5

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads-sub articol

Comentarii

 1. Perpessicius

  Felicitări maestre !
  …Dragi concetățeni care sunteți geloși,să știți că,,nu haina face pe om”…Și să mai știți că demult nu se mai fac șezători pe la grădini de vară sau alte asemenea,deci nu se recită versuri decât în cadru restrâns din lipsă de melomani sau cunoscători de metaforă!…cum s-ar putea într-un secol XXI în care nici măcar la BAC nu se,,descifrează”metafore cu rime?…Rezultatele sunt mai mult decât relevante…Și mai este acest domn Miloș atât de,,pierdut”printre galaxii,încât nu trebuie să fi Einstein ca să pricepi că de vreo patruzeci de ani explică unora despre cum Mihai Eminescu a descoperit și codificat,,Teoria relativității”în,,Luceafărul”și,,La steaua”…Dar pentru asta trebuie să fi luat BAC-ul…
  Distracție plăcută de,,Zilele Bistriței” dragi concetățeni și nu uitați că timpul este inexorabil,poate marca,sau mai bine spus, cum zice românul :,,Timpul nu iartă”…oare cum vine asta ?

  (1)
 2. Lucian Rares

  Domnul Miloş, deşi se declară ortodox, este de fapt un vajnic ateu cosmic. Şi totuşi are o imaginaţie fabuloasă.

  (0)
 3. Balan Marius

  Felicitari CRISTI MILOS…. noi bistritenii ne mandrim cu tine. Sa ai parte de sanatate si multa inspiratie. Cu siguranta esti un succes local si bine cunoscut si in lume. BRAVO!!!!!

  (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.