Dacă ei sunt singurii incompetenţi aflaţi în acest moment în funcţii publice numite politic, suntem un popor salvat. A fost incompetenţă de la un capăt la altul a instituţiilor, iar principalul responsabil e Ponta. Anul trecut, în Letonia, premierul a demisionat fiindcă s-a prăbuşit un mall. Poliţia lucrează la trei ipoteze cu privire la cauzele accidentului şi care ar fi legate de conceperea construcţiei, construirea acesteia şi instalarea unor elemente pe acoperiş. Deşi era o construcţie privată, decizia premierului a fost demisia. Comunicatul oficial este: Guvernul îşi asumă responsabilitatea politică pentru tragedie.
Ştiţi ce-mi place cel mai mult la uselişti? Când au o problemă cu oamenii lor care au fost promovaţi în funcţii publice, ei sunt primii care ţipă fără întrerupere, zile în şir, le cer demisia, spun că nu au ce căuta acolo. Fraţilor, dar cine i-a pus acolo? Câţi trebuie să moară ca să schimbăm legea asta cu numitul în funcţii. Şi spun foarte direct că asta e valabil şi pentru cei care vor să vină la putere. Am spus public în urmă cu cîteva luni că vreau ca PDL să-şi asume public, cu subiect şi predicat, că vom susţine o lege prin care toate funcţiile publice cu excepţia celor alese să fie scoase la concurs ca la bacalaureat.
Am citit un articol despre situaţia şantierelor din unităţile de învăţământ, în care unul dintre inspectori, ne explică, cât de catastrofal au gestionat chiar ei, inspectoratul şcolar împreună cu Ministerul Educaţiei, această situaţie. În 2007 ministerul a deschis mii de şantiere în şcoli fără nici un fel de calcul. Asistam atunci la conferinţe de presă nesfârşite în care se explica cum ne dezvoltăm nelimitat. În urmă cu vreo câteva luni, un senator USL din judeţ foarte preocupat şi-a interpelat colegul ministru şi cu mult patos cerea explicaţii faţă de situaţia grea din unele şcoli. Ministerul a răspuns foarte clar. Că sunt depăşiţi de situaţie în privinţa costurilor. Ca o paranteză, ştiaţi că atunci când duduia economia au fost deschise şantiere noi(pe lângă cele începute) pentru care sunt necesari aproape 150 de ani să le finalizăm (în condiţiile bugetului de azi)? Acum, Inspectoratul, la fel ca şi ministerul le-a spus că Guvernul nu le finanţează şantierele şi să se descurce cum pot. În şedinţa comisiei de buget de joi, lucrurile astea din perspectiva aceleiaşi instituţii stăteau cu totul altfel. Nu ştiu ce s-a întâmplat până…vineri. Am întrebat-o pe doamna preşedinte a comisiei de buget-finanţe, consilier-inspector Tabără, de ce nu finalizăm lucrarea la corpul de şcoală generală de la Liviu Rebreanu şi de ce trebuie ca un şantier, care este de fapt o reparaţie, să dureze ani de zile. Am zis să alocăm banii necesari pentru finalizare. Din nou am primit un răspuns cu teoria finanţărilor de la Guvern. Adică să dormi liniştit, Guvernul lucrează pentru tine. Guvernul nu a dat bani nici până acum la L. Rebreanu, nu dă nici acum şi nici nu trebuie să dea celor care au bani. Oameni buni, Primăria Bistriţa a rămas cu 190 miliarde lei (vechi) necheltuiţi în 2013 de tandemul uselist condus de Ovidiu Creţu (vă imaginaţi cum au înţeles unii să combată criza). Recordul din 2010 când 170 de miliarde au rămas necheltuiţi, a fost depăşit de aceşti superincompetenţi care conduc oraşul.
În fine, în ziua de vineri, 24 ianuarie (Ziua Unirii), după amiază, Consiliul Judeţean a organizat dezbatere publică pe bugetul instituţiei. De ce nu a participat aproape nimeni, este uşor de înţeles. Nu ştiu ce dorinţe şi-au pus conducătorii în pelerinajele lor spirituale, însă dispreţul făţiş pentru cetăţeni este evident. Mai mult, vicepreşedintele responsabil de cheile instituţiei mi-a spus oficial că nu e corect ca eu să particip. Dacă tot nu era altcineva acolo, cu excepţia presei, omul ar fi vrut să-şi înceapă weekend-ul. Era ora 15. În lipsa preşedintelui, probabil că era extenuat din pricina dublei responsabilităţi. Le-am mulţumit că din marea împărţeală, municipiului îi revine anual suma de 1 milion de lei. Totodată i-am informat că municipiul, condus tot de ei, nu-şi cheltuie nici fondurile proprii. Mai mult le-am sugerat să ne ceară sprijinul, dacă au nevoie binenţeles, pentru a-şi finanţa obiectivele care sunt urgente şi care se află pe teritoriul oraşului. Pe mine, ca cetăţean al oraşului, mă interesează să am servicii medicale de calitate, iar dacă ei, cei de la Consiliul Judeţean, au nevoie de bani la spitale, trebuie ajutaţi. O treime din utilizatorii Spitalului Judeţean sunt bistriţeni, aşa că nu trebuie aşteptat ani de zile pentru ca această instituţie care aparţine CJ BN să fie la un nivel ridicat al serviciilor şi mai ales al dotărilor. Acolo lucrurile s-au îmbunătăţit semnificativ în ultimii cinci ani, dar mai sunt multe de făcut, iar pe deasupra costurile de întreţinere sunt foarte mari. În alte oraşe, acestea aparţin municipalităţii. Ideea e că trebuie stabilite priorităţile pe care le avem împreună şi să acţionăm în consecinţă. De asemenea le-am spus că centrele de cultură, judeţean şi local, nu trebuie să fie întreprinderi concurente; fiecare cu evenimente proprii, cu aceleaşi evenimente derulate la intervale de o săptămână. Nu mai ştiu ei cum să se întreacă în acţiuni . Eu am crezut că instituţia Centrul Judeţean pentru Cultură este o instituţie suport pentru cea de la municipiu în organizarea evenimentelor noastre. Nu i-am văzut bucuroşi faţă de expunerea mea şi nu ştiu ce vor face. Probabil ce au făcut şi până acum.
În fine, încheiem săptămâna ca-n poveştile de iarnă. Drumurile noastre, toate, sunt acoperite cu multă zăpadă şi pentru a evita costurile cu deszăpezirea cât mai mult posibil, edilii noştri vor aştepta ca zăpada să se topească, iar noi, până atunci, să ne bucurăm cu toţii.
Alin Seserman, consilier municipal PDL
Ce spui dle Seserman,usturoi n-ati mancat,gura nu va miroase….?Sunteti partidul care ati perfectionat si dus la rang de arta numirile in deconcentrate pe criterii politice.Recunosc,tehnica a fost preluata de la PSD dar v-ati intrecut profesorii,cu mana pe inima o spun!
Daca s-ar intelege la nivelul intregii clase politice ca specialistii trebuie sa fie acolo unde le este locul iar politicienii sa-si vada numai si numai de politica, ca nu suntem atoatestiutori, ca avem fiecare dintre noi limitarile noastre, ca doar in echipa se poate lucra si fiecare membru sa-si aiba aria de expertiza samd, atunci tot ar fi bine. Doar ca eu sunt ferm convins ca ne mai trebuie multi, foarte multi ani de acum incolo pana sa se inteleaga clar acest lucru. Pacatul mare este ca noi, cei multi, suferim!
De la cap se impute pestele. Saptamana trecuta a debutat cu tragicul accident aviatic produs in Muntii Apuseni. Trebuie spus ca Victor Ponta la numai cateva ore de la producerea tragicului eveniment in loc sa coordoneze operatiunile de cautare, sarcina care-i revene conform legii, a preferat sa participe la emisiune pe B1TV, unde l-a balacarit din nou pe Basescu-singura lui obsesie. La un moment dat a anuntat ca a primit un mesaj in care se spune ca victimele au fost gasite, ceea ce s-a dovedit ulterior ca era o minciuna, iar cautarile au mai durat nepermis de mult, ceea ce a dus la decesul a doua dintre persoanele aflate la bord. Tapul ispasitor a fost ministrul de interne Stroe, care a trebuit sa demisioneze mai cu seama datorita faptului ca facut o declaratie tembela: ”Îmi pare rău că s-a întâmplat în timpul mandatului meu nenorocirea”, ca si cum daca s-ar fi intamplat in mandatul lui Boc s-ar fi bucurat.
Ziua de 24 ianuarie a fost umbrita de acest tragic eveniment, fapt pentru care in multe judete s-a renuntat la festivitatile respective. Cu toate astea, la Cluj, desi nu s-a mai jucat Hora Unirii, PSD-istii au organizat un mare chef cu muzica si dans la un local din oras, la care au avut ca invitati pe parlamentarii europeni Daciana Ponta si Corina Cretu. Sfarsitul de saptamana a fost marcat de ninsori si viscol, in mai multe judete din sud unde au fost emise avertizari de cod portocaliu . Pentru prima data a fost instituit si COD ROSU in 3 judete, timp in care Ponta se relaxa la o sala de sport, jucand baschet cu un grup de amici. Iata cine conduce astazi Romania.
Sa ai atitia bani si totusi sa nu-I cheltuiesti, cand sunt atatea de facut in oras este chiar o prostie. Sa faci mere, struti, fintini arteziene ( ce prioritati si-a gasit si primarul asta sa faca pentru oras), cand poti face lucrari legate de strazi, investitii care sa aduca vizitatorii in oras,, sa te ocupi de sanatate, educatie, etc. Am impresia ca actualul primar ( cred ca si virsta isi spune cuvintul ) este depasit de situatie, nu are preocupari serioase de a rezolva adevaratele probleme si nu are proiecte care sa sprijine dezvoltarea orasului.
Nu vreau sa-l apar pe ponta, dar consider ca evenimentul din Apuseni NU necesita o celula la nivel inalt.
Autoritatile locale ar trebui sa fie pregatite pentru a actiona, reglementarile si procedurile sa fie clare si delege responsabilitati pentru fiecare institutie ce trebuie sa se implice in accident, incendiu, prabusire etc.
Daca la ora actuala acest lucru nu se intampla, nu e de vina doar ponta, ci toate guvernele ce s-au pernidat pe la Palatul Victoriei. Evident, numirea in functie a pilelor sau amicilor e marea problema.
Zilnic sunt accidente pe sosele, unele cu mai mult de 2 morti. ZIlnic sunt incendii, inunadatii, dar nu tin minte sa se fi constituit celule de criza la niel national. Asa ceva e dat de amploarea evenimentului.
Pana la urma, chiar suntem o natie ce trebuie dirijata cu biciul ?
Hop dere si Sasarman,taticul Albei ca Zapada vine sa ne povesteasca despre deontologia democrat-liberalilor,oameni cu principii sanatoase care atunci cand vor inhata iar puterea,vor face dreptate si laptele si mierea vor curge in blidele romanilor.Ne lasi?Cand erati la putere cu ce v-ati ocupat?
Cateva nume pt reimprospatarea memoriei d-lui Sasarman: Crinuta Dumitrean,Doris…Nelutu Botis…
mai nene dar bun giorofar esti ,poti fi detasat la Buzau la dezapezire….
Nu va chinuiti cu exemple negative de la PDL despre care eu spun public ca nu au facut ce trebuia. Din pacate consecintele cum bine se vede le suporta altii nu cei responsabili. Asta nu schimba cu nimic realitatea de astazi. Daca aveti o solutie o salut.
D-le Seserman,tardive regretele dvs si nesustinute politic!Numirile neavenite din deconcentrate facute in vremea guvernarii PDL-iste au fost facute de aceiasi oameni care acum striga : ”Sariti,lupul!” si care conduc in continuare partidul. Nu ma intereseaza ca dvs personal regretati amestecul politicului in treburile deconcentratelor ,atata timp cat ati lasat in urma,in executiv,oameni adusi de val ,cu competente indoielnice,cu salarii cel putin duble fata de noi parlitii care muncim acolo de zeci de ani si singura greseala pe care o avem este ca nu facem parte din vreun partid. Cand partidul din care faceti parte isi va asuma greselile si va face curatenie generala in structurile de conducere veti avea dreptul sa iesiti si sa aratati cu degetul. Va desolidarizati de ei?Dati-va demisia din PDL si asumati-va un rol politic in nume propriu!Pana atunci…