Actualitate

Alin Seserman (PDL) susține ideea ca Bistrița să pună umărul la ridicarea unei biblioteci

Viceprimarul PNL Andrei Rusu a declarat, joi, într-o conferință de presă, că Bistrița ar trebui să înceapă demersurile pentru construcția unei biblioteci noi. Ideea i-a surâs consilierului municipal PDL Alin Seserman.

Alin Seserman a avut o poziție publică referitoare la acest subiect în anii trecuți, dar, la vremea aceea, nu a fost considerată o prioritate  nici de liberali. Așa că el a transmis redacției noastre un comunicat pe care l-a scris și transmis presei anul trecut în luna mai și pe care îl redăm integral spre reamintire în cele ce urmează:

„Cartea, în format clasic, a fost și rămâne, în continuare, principala sursă de informare credibilă, autorizată și legitimată în timp. Într-o epocă din ce în ce mai axată pe informație, biblioteca se constituie, firesc, drept  proincipalul loc spre care comunitatea își îndreaptă atenția în satisfacerea acestei nevoi.

Ca orice instituție care se adaptează noilor provocări contemporane, biblioteca și-a depășit statutul clasic fiind în măsură – și având obligația – să furnizeze toate categoriile de informație, inclusiv cele pe suport electronic, transformându-se într-un real Centru de Informare Comunitară.

Totodată, aceasta este parte a dinamicii culturale mai largi a comunității, la care trebuie să ia parte constructiv, ca un actor activ, generator de cultură, nu numai depozitară a ei. Biblioteca poate să-și servească la parametri standard comunitatea numai dacă are baza materială specifică asigurată.

Constructia unei noi biblioteci în județul Bistrița-Năsăud se impune din următoarele motive:clădirea actuală este revendicată, drept urmare trebuie retrocedată proprietarului de drept, potrivit legii, spațiul existent este insuficient, împiedicând dezvoltarea colecțiilor specifice, serviciile către cetățeni având foarte mult de suferit, insuficienta expunere a cărților spre consultarea publicului, utilizatorii nereușind să consulte o sumă importantă de cărți, insuficiente locuri de studiu la Sala de lectură,  insuficiența spațiului de depozitare (actualmente cărți valoroase nu pot intra în circulație fiind depozitate în condiții improprii);  lipsa unor secții: Internet, ludoteca etc.. Activitatea culturală, în general, are de suferit, Biblioteca neputând, acum, să dezvolte acțiuni de mare amploare în spațiile proprii, neadecvate unui asemenea demers.

De ce acum? Terenurile potențiale, adecvate unei construcții de Bibliotecă, sunt din ce în ce mai rare în municipiul Bistrița si ar fi total nepotrivită o construcție de acest gen la periferia orașului sau, mai grav, într-un cartier. Potrivit legilor în vigoare, construcția de biblioteci beneficiază de o serie de facilități, deloc de neglijat. În momentul de față instituția plătește o sumă importantă chirie.

Ce trebuie evitat

Specialiștii care au studiat întrega problematică a Bibliotecilor actuale ( vezi Mangementul construcției de biblioteci. Biblioteca secolului XXI, Ed Grinta, 2005 )  atrag atenția asupra următoarelor tendințe, care nu trebuie urmate sub nici un chip: există tendința ca factorii responsabili ai comunității să încerce găsirea unor spații pe care să le adapteze cerințelor bibliotecii. Soluția s-a dovedit, de cele mai multe ori, mult mai costisitoare și de un randament scăzut ( pg 102-104 ). Există, de asemenea, tendința modernizării spațiilor existente, soluție la fel de păguboasă și neeficientă în timp.

Toate argumentele  conduc la ideea că cea mai bună soluție privind Biblioteca Judeteană Bistrița-Năsăud este construcția, în regim de urgență, a unei noi biblioteci, deschisă provocărilor viitorului, la fel ca cele construite în alte județe.

Bistrița merită o astfel de construcție și această sarcină nu trebuie  lăsată pentru viitor, ci, cu mândrie, asumată de prezent.

Date statistice 2008: 8359 de persoane au împrumutat cărți , de 81650 a fost vizitată Biblioteca, s-au împrumutat 159023 de documente, 326 de persoane au intrat în medie pe zi la Bibliotecă.  

În proporție de peste 90% dintre consumatori sunt din municipiu astfel încât  o implicare a Primăriei Municipiului Bistrița este cel puțin firească.

Actuala lege prevede că Biblioteca Județeană funcționează în orașele reședințe de județ  și ține loc și de Bibliotecă Municipală fără ca orașul să aibă vreo obligație financiară față de această instituție. Totodată, nu există nici restricții pentru a sprijini în vreun fel activitatea acesteia sau proiectul la care mă refer.

Sigur Consiliul Județean poate acționa unilateral, dar un parteneriat al celor două instituții consider că ar fi benefic. În aceste condiții, cred că Primăria Municipiului Bistrița trebuie să fie un actor activ alături de CJ pentru care susținerea respectivului proiect este un efort destul de mare și care, de unul singur, cel puțin deocamdată, nu poate susține realizarea unui sediu nou. Realizarea unei construcții la actualele standarde ar fi pentru municipalitate un real benefiu prin obținerea unui nou obiectiv important al orașului atât din punct de vedere educativ, cât și cultural și turistic.

Cred că o dezbatere în cadrul Consiliului Local ar fi utilă și necesară pentru a găsi cele mai bune soluții”, a scris Alin Seserman.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.