Preşedintele Asociaţiei Tăşuleasa Social, Alin Uhlmann-Uşeriu, a fost invitat miercuri, de Ziua Pământului, într-o şedinţă a Colegiului Prefectural, să le vorbească şefilor de instituţii despre activităţile organizaţiei pe care o conduce.
„În afară de pădure ca şi sursă de lemn, cred că trebuie să vorbim despre pădure ca despre un loc în care trăim cu toţii. În ultimii 15 ani, noi am încercat să ne apropiem de aceste valori pe care le dă pădurea. Există un studiu realizat de o universitate din Germania care spune că un copac citadin, matur, de 50, 60 de ani, pe an aduce o valoare comunităţii de 800 de euro. Un copac din pădure aduce o valoare de trei ori mai mare, de 2400 de euro, dacă este în viaţă. De asemenea, tot din Germania ştiu că Bavaria care este motorul Germaniei din toate punctele de vedere, adică este cel mai dezvoltat land federal, şi are 55% suprafaţă împădurită, adică este loc şi pentru a trăi, şi pentru a face bani, şi pentru a avea pădure. Mai vreau să ştiţi că anul trecut noi am constatat în jurul Tăşulesei că pe o rază de 20 de km noi nu le mai putem arăta copiilor copaci maturi. Mai erau câţiva la Tăşuleasa şi aceia era cât pe ce să fie tăiaţi dacă nu ne mobilizam. Din punctul meu de vedere, este foarte important să ne gândim la generaţia următoare. Tocmai de aceea, Ziua Arborelui a fost atât de importantă, a fost ca o revoluţie a copiilor, cum bine spunea domnul Marcel Iureş care a patronat acţiunea, pe toate drumurile erau copii cu sape care au mers la plantat şi în felul acesta s-au întâlnit cu natura, cu viaţa lor şi cu viitorul lor”, a spus Alin Uhlmann-Uşeriu.
Preşedintele Asociaţiei Tăşuleasa Social a adăugat că, dacă se continuă tăierile în rimul actual, rezerva de molid a României se va termina în zece ani.
„Cum nu putem număra copiii din burţile oamenilor, tot aşa nu putem număra pădurile doar ca suprafaţă, şi nu ca şi vârstă şi importanţă. S-a văzut în foarte multe locuri că nici ruşii nu au luat păduri de pe versanţi de unde se iau acum. Acestea sunt nişte lucruri trebuie să le aducem în mentalitatea noastră a tuturor. Lemnul este al celor care îl procesează, dar pădurea este a noastră, a tuturor. De aceea am insistat foarte mult asupra unor aspecte pe care voluntariatul le poate crea şi le poate aduce în atenţia oamenilor. Politicienii trebuie să facă legi care să fie în concordanţă cu viitorul nostru şi al copiilor noştri”, a spus Alin Uhlmann-Ulşeriu.
Preşedintele Asociaţiei Tăşuleasa Social a mai spus că e necesară o conştientizare macro a ceea ce înseamnă pădure: „Camionul de Crăciun merge în zone unde nu prea este pădure şi acele zone sunt foarte sărace. Aşa cum bine ştim, zona bogată a judeţului este cea în care sunt păduri. Nu putem să sărăcim aşa o ţară fără să ne gândim la viitor”.
Potrivit unui studiu realizat de Comisariatul de Regim Silvic şi Cinegetic Cluj, rata de prindere a copacilor plantaţi de Tăşuleasa Social în cursul anului trecut a fost de 87%, ceea ce în sistemul forestier este foarte bine, a reamintit Alin Uhlmann-Uşeriu.
„Nu este degeaba. Anul acesta, Tăşuleasa Social a făcut cinci acţiuni de împădurire, iar sâmbătă o avem pe a şasea. În total am plantat 106.000 de puieţi, adică mai mult de 5% din PIB al arborilor din judeţ. Mie mi se pare că asta e ceea ce ONG-urile trebuie să facă pentru societatea românească, să însemne ceva pentru PIB. Organizaţia Die Johanniter din Germania rulează numai ea fonduri de un miliard de euro. Mi se pare că e foarte importantă educaţia pentru voluntariat şi pentru lucrurile care trebuie să se facă în afara a ceea ce ştim noi să facem cel mai bine, să ne ocupăm de comunitate. Acestea sunt valorile pe care noi încercăm să le transmitem şi cred că o facem cu succes şi, de aceea, veţi auzi despre noi de la copiii voştri dacă până acum nu aţi auzit”, a spus el.
În lumina celor afirmate, a adăugat el, nu este necesară deschiderea unui nou sector de dezbatere din seria „tu ai furat, tu ai făcut”: „Eu cred că trebuie să existe un moment în care să decidem că de acum trebuie să facem altfel, iar conştientizarea este foarte importantă şi prin ea se va ajunge şi la politicieni. Eu cred că Germania ar fi la fel de coruptă ca noi dacă nu ar fi societate civilă. Acesta este drumul. Noi am făcut tot timpul ce am ştiut, iar până acum şapte ani nu aţi auzit de noi, dar presa ne-a făcut mari. Tenacitatea cu care am făcut lucrurile a determinat presa să ne promoveze”.
În final, Alin Uhlmann-Uşeriu a mulţumit tuturor instituţiilor statului care pun umărul în fiecare an la buna organizare a acţiunii Camionul de Crăciun, cum ar fi Poliţia, Jandarmeria, ISU, Inspectoratul Şcolar Judeţean sau Instituţia Prefectului.
„Sunt nişte eforturi colosale ca într-o zi peste 20.400 de copii să primească un cadou. De asemenea, cu foarte mare plăcere pot să spun că la multe acţiuni îl vedem pe Ovidiu Frenţ îmbrăcat cu geacă de la Tăşuleasa, iar eu nici nu mai zic că a venit subprefectul cu noi că nu mai are rost. Toată lumea ştie. A fost cu noi peste tot. Mi-a fost la fel de drag să-l văd şi pe comisarul şef al Gărzii de Mediu, Cristian Niculae, care vine cu noi şi plantează, şi pe directorul de la Agenţia de Protecţie a Mediului, Sever Roman. Mie mi se pare că instituţiile trebuie să facă mai mult şi eu când vin la acţiunile Tăşuleasa să ştiţi că le dau de lucru, nu prea fac deosebire între unul şi celălalt. Cred că putem merge împreună”, a spus Alin Uhlmann-Uşeriu.
Cristiana Sabău
super
Diferenta dintre, a face si a te face ca faci. Bravo Alin, o prezentare clara a realitatii. Un copac este valoros daca traieste. La fel si un rau, este valoros daca este curat si viu. Daca este distrus pentru cativa kw de curent, cel care a facut-o nu valoreaza nimic.
daca esti de acord SI CU SUMELE ARUNCATE atunci arunc si eu…. adica plantez 100 de brazi anul acesta si peste 50 de ani vreau sa am in buzunar de la domnul alin cate 260.000 de euro anual…dar pentru a nu fi o povara atunci il astept anual…. pana in 2055 cate 26.000 euro/anual…. . RO 64 WBAN 2511 0002 A206 4936 deschis la Banca Comerciala Intesa Sanpaolo Romania pe numele ASTEPTBANIDELAFRAIERI