Actualitate

Alpine Coaster în Wonderland, 1,1 mil. lei

Pentru ca pârtia și instalația de transport pe cablu (telescaun) din Wonderland să fie folosite și pe tot parcursul anului, Primăria Bistrița alocă bani de la bugetul local pe 2017 pentru ”instalație de vară tip Alpine Coaster pe amplasamentul pârtiei de schi”, nu mai puțin de 1.100.000 lei.

”Pentru atragerea turiștilor, se propune realizarea unui carusel ”derdeluș pe șine”. Astfel, telescaunul va putea fi utilizat și în perioada în care nu se va schia. Lungimea traseului, aproximativ 1.300 m. Suma este pentru realizarea fazelor de proiectare, avize/acorduri, procedura pentru dirigenție de șantier și începere execuție”, precizează municipalitatea.


De altfel, Tănase Dumitru, asociat în firma Euroalpin, care a câștigat licitația pentru operarea pârtiei în sezonul de acum încheiat, spunea: ”Instalația de transport pe cablu este de sine stătoare, poate fi folosită dacă i se dă utilitate, 12 luni pe an. Telescaunul, care a fost preponderent în cheltuiala din această investiție, poate fi folosit tot anul dacă se asigură un spațiu pentru distracții. În vârful dealului, dintr-un punct de belvedere construit acolo se poate vedea tot lanțul muntos. Alții au așa ceva, putem să ne bucurăm și noi de o asemenea priveliște. Eu cred că Primăria nu trebuie să facă investiții profitabile, ci investiții pentru oameni. Iar această investiție va fi una pentru oameni, eu zic că până la urmă se va justifica și ne vom bucura cu toții de acest lucru. Telescaunului cu siguranță i se va da și altă utilitate, pârtia de schi este un element adiacent”.

Ideea ”caruselului montan” (sanie pe șine) a fost preluată de la austrieci, ca soluție de divertisment, de operatorii unor pârtii din România pentru a atrage vizitatori și pe timp de vară. În multe ţări sunt utilizate instalaţiile de săniuş pentru toate anotimpurile. Marele avantaj al acestor instalaţii este că acestea pot fi operate pe întreaga perioadă a anului. Sistemul pentru săniuş este pe şine, iar fiecare dispozitiv pentru deplasare poate fi înfrânat în mod individual de către utilizator pentru a obţine viteza de deplasare dorită.

Cu 125.000 lei vor fi achiziționați zece suporți pentru transportul bicicletelor, în vederea echipării telescaunului, ”pentru a crea facilități în perioada de timp favorabil utilizatorilor de biciclete, pentru a face drumeții”.

16.000 de lei sunt repartizați pentru un studiu de fezabilitate în vederea realizării unui șopron la pârtia de schi (pentru ratrac, tunuri de zăpadă, snowmobil, ATV), inclusiv grup toalete, și 100.000 lei pentru amenajare.

Pentru proiectul ”Amenajare pârtie de schi, inclusiv utilități”, vor fi plătiți 490.000 lei anul acesta. 300.000 de lei merg la proiectul drumului de acces și utilităților aferente Complexului Wonderland, pentru care a fost depus proiect pe PNDL.

Anul trecut, Primăria Bistrița a alocat 7.021.000 lei de la bugetul local și 14.327.000 lei din creditul bancar pentru pârtia de schi din Wonderland (Unirea – Dealul Cocoșului), care costă în total 26 milioane lei fără TVA (31,2 milioane lei cu TVA), adică peste 5,8 milioane euro fără TVA (6,9 milioane euro cu TVA).

Pentru că lucrările la pârtie nu au fost gata la timp, sezonul de iarnă actual a fost ratat, astfel că inaugurarea pârtiei s-a amânat pentru iarna viitoare.

10 comentarii

 • firma care administreaza partia va administra si telescaunul 12 din 12 luni pe an
  CARE LANT MUNTOS????
  VARA NU SE VEDE NIMIC
  DOAR PRIMAVARA CAND E CURAT AERUL SE MAI VEDE
  la poluarea din bistrita nu se vede nimic
  doar factura de 100.000 de lei lunar 12 din 12 luni,….un lant de facturi!!!!

 • Mare rahat !
  Alta in investitie !
  De ce nu s-a facut un parteneriat public -privat , asa cum ” recomanda ” d-ul Tanase .
  Primaria face toate investitiile , nu are nevoie de partener privat . Stie Cretu ce face .
  Mancal-ar mama de darnic !
  Sunt curioasa cati bani va aloca pt mentenanta pe timp cald .

 • Alta distractie, alti bani. Primarul Cretu are o gandire limitata de tip autarhic. El vrea cu orice pret sa faca la Bistrita si ceea ce nu se poate. Cel mai evident exemplu de gandire proasta este in cazul partiei de schi de pe dealul Cocosului, la cea mai joasa altitudine din tara unde a investit banii imprumutati de primarie de la banci intr-o astfel de afacere paguboasa, fara perspective. Acum vrea sa construiasca instalație de vară tip Alpine Coaster pe amplasamentul pârtiei de schi, dar tot din bani publici. Ca si cum aceste aberatii idioate nu ar fi deajuns ca primarul sa fi invatat ceva, el vrea sa amenajeze si un aquapark pe pasunea din Unirea si tot din imprumuturi bancare. De ce sa cheltui banii publici cu un complex acvatic pe pasunea din Unirea cand un astfel de complex ar putea fi facut cu bani europeni sau chiar cu bani privati fie la Sarata fie la Slatinita unde ar putea fi valorificate si resursele de apa sarata disponibile, dupa modelul celor de la Baile Figa, sau de la Sangeorzul de Mures. In felul acesta ar putea fi mai bine asociat turismul de agrement cu cel balnear.
  Pe de alta parte, pentru a valorifica amenajarile de pe dealul Cocos, chiar si instalatia de tip instalație de vară tip Alpine Coaster, ar putea fi facuta in regim privat, urmand ca investitorul sa-si recupereze cheltuielile din exploatarea acesteia, beneficiind si de telescaunul care deja exista.
  De asemenea, si amenajarile adiacente precum drumul de legatura si parcarea de la baza dealului Cocos, ar putea fi valorificate inclusiv printr-o investitie privata in amenajarea unui Camping la baza Dealului Cocos. Totodata, avand in vedere suprafata mare de pasune, acolo s-ar putea amenaja un hipodrom si chiar o Stână Turistica dupa modelul celei de la Poiana Brasov, toate in regim privat.

 • se pare ca sunteti pe principiul: decat sa se fure mai bine sa nu se faca nimic?
  Acesta este cel mai tare proiect care se va realiza in Bistrita. Am fost intr-o tara civilizata la un astfel de coaster si acolo erau cel putin 5000 de oameni care se bucurau de o astfel de instalatie. Lasati-o mai moale cu ”nu e fiabil, sa nu se faca, etc”

  http://www.sommerrodelbahnen-pottenstein.de/

 • Se cunoaste deja… Firma care o sa administreze instalatia o sa se numeasca AlpineCretu&TaseCoaster Ltd. Intretinerea o sa coste 100000 lei/luna.

 • Am fost la primarie la serviciul unde se depun actele si am intrebat de arhitecta sefa ,mi s a spus ca este la schi in Austria cu primsrul si alti, oare de ce nu schiaza in vondarland? sau asta este doar pentru prosti?
  Unde sa mergi cu trenuletul asta prin balarii? Ce sa vezi?dezastrul.

 • Auzi la Tanase:primaria nu trebuie sa fac investitii profitabile!
  Bine ba ca face investitii profitabile pentru tine, ca tu iei banii moca ca sa administrezi noroiul.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS