Timp de gândire

Am mai scăpat de o grijă

Una dintre ştirile “de rău” citite în ultimele zile este cea legată de scăderea cu 45% a nivelului investiţiilor străine directe pe primele cinci luni ale anului. Pentru cei care nu ştiu, aceste investiţii sunt generatoare de locuri de muncă în economie.

Ca bistriţean interesat de economie, pentru prima dată  pot spune cu seninătate, “nu-mi pasă”. N-am luat-o pe arătură, dar la noi în BN, faţă de 2011, nivelul Investiţiilor Străine Directe a rămas constant. Adică tot zero. Nimic în plus, nimic în minus, zero pe toată linia.

Este uşor să critici nerealizările, dar ce e de făcut? 

Ar fi câte ceva, iar asta ţine de noi toţi. Unii se vor întreba. De ce avem “dom-le” nevoie de investiţii străine?

Nu ne vindem ţara, să facă  statul locuri de muncă că de aia e stat.

Voi încerca în continuare să vă prezint câteva motive pentru care avem nevoie de investiţii şi investitori străini.

Ele creează locuri de muncă, plătesc taxe şi impozite, cumpără o grămadă de lucruri de pe piaţa locală, dar în primul rând creează imagine pozitivă. Să nu uităm că în lume sunt peste 1,5 milioane de localităţi şi mult mai puţine firme care doresc să investească. Imaginea de loc unde merită să investeşti se câştigă greu şi se poate pierde repede. Bistriţa-Năsăud este un exemplu în acest sens. Am început bine, dar datorită lipsei unei strategii coerente, am dispărut de pe radarul investitorilor.

Pentru a vedea ce e de făcut va trebui, în primul rând, să vedem ce caută de fapt investitorii? În folcloru’ celor care “se pricep la toate” veţi găsi o mulţime de motive “năstruşnice” pentru care străinii îşi investeasc banii la noi. Multe sunt doar folclor. Oricum, nici un investitor profesionist nu caută o locaţie pentru un singur criteriu, ei caută o sumă de elemente, care împreună şe pot avantaja investiţia. În mod normal, nouă criterii sunt comune pentru a identifica atractivitatea unei localităţi. Acestea sunt creşterea economică, activitatea antreprenorială, accesibilitatea internaţională, resursele de forţă de muncă calificată, calitatea educaţiei, calitatea vietii, calitatea guvernanţei, climatul fiscal, costul muncii.

Câte dintre aceste atribute pot fi influenţate de către noi toţi? Cred că multe. Restul le putem lăsa pe seama administraţiei.

Vedeţi pe undeva în această înşiruire vreo referire la mediul politic? Eu nu văd, dar văd în schimb multe lucruri care mă interesează şi pe mine ca şi pe voi. Educaţie, creştere economică, calitatea vieţii, etc.

Nici un guvern din lume nu va putea rezolva aceste probleme, dacă nu ne implicăm cu toţii. Deşi credem că acestea sunt în fişa postului guvernului, ne înşelăm. Le avem cu toţii în  fişa postului de cetăţean.

Cristian Munthiu

4 comentarii

  • @CM
    Ziceti ca noi „toti“ avem influenta asupra multor din punctele astea urmatorele?

    La „creşterea economică, activitatea antreprenorială, accesibilitatea internaţională, resursele de forţă de muncă calificată, calitatea educaţiei, calitatea vietii, calitatea guvernanţei, climatul fiscal, costul muncii“ ?

    Eu cred ca prea putin la prea putine.

    La cresterea econmica avem doar influenta daca avem fonduri pentru consum. Iar consum in sine si cresterea doar pentru crestere inconstienta, pagubeste ansamblu mai mult de cit face bine. Si cine mai are fonduri sub saltea ?

    La o piata transparenta prin internet si globala putem sa dezvoltam cit de multe si fantastice produse sau servici, sa fim antreprenori, daca costurile nostre nu pot concura cu Asia de exemplu. Putem fi antreprenori doar cit ne tin conturile bancare sa subventionam prin reclama massiva oferta noastra, sa aratam macar altfel. Nici daca facem calitate deosebite…si chinezi o fac…la prêt de 10 ori mai mic. Culmea ca nici din cauza ca ar avea salari de 10 ori mai mic. Din cite stiu diferenta este chiar neglijabila. Asa ca de ce nu producem noi Iphone aici ci in loc pleaca Nokia ?
    Politica!

    Accesibilitate internationala ma face de exemplu de mai multe ori sa nu cumper nimic in Romania la prêt dublu sau chiar triplu, daca o pot cumpara din UE la ½ prêt si in altceas timp de livrare sau mai rapid. Nu stiti vanzatori care spun ca pot sa aduca si ei si va dau un prêt umflat ?

    Accesibilitate aia laudata si distruge piata intern in asa sens ca activitate antreprenoriala care sa doreste sa auto-sinucide prin politica de preturi exagerate. Si asta nu din cauza de goana dupa profit ar fi extrem de mare, ci din cauza costurilor care sint exorbitant de mari aici, si din cauza birocratiei.

    Am renuntat acum 3 ani la o afacere de genul asta pentru ca « accesibilitatea « asta permite chiar si pe chinezi sa vinde aici direct din HongKong fara nicio piedica, nici macar vamala, si la preturi la care nu pot cumpara nicaieri in UE. in plus chinezi imi vindeau mie en gros la altceas pret de cit vindeau direct la enduser. Mai consosc alti care mai rezista sa combate o asa concurenta din Asia in zadar pana la urma…sunt convins. Politica?

    Resursele de forta de munca ? Haha. Cei care stiu ceva meserie pleaca din tara. Nu toti dar majoritate. Sistemul de invatament este un dezastru de la A la Z. Fiecare cuvint este prea mult spus. Incepind cu salariile « de demotivare « a profesoriilor. Unde ar fi influenta noastra? Sa umblam cu plicuri ? Politica!

    Despre calitatea guvernari puteti citi astazi in Der Spiegel un foarte bun sumar a politici romanesc. Aici : http://www.spiegel.de/politik/ausland/in-rumaenien-tobt-ein-machtkampf-der-korrupten-elite-a-844538.html Poate o traduceti prin google. Mai bine nu sa poate descrie guvernarea Romaniei.

    Climatul fiscal, in afara de prea putina transparenta s-a dezvoltat in ultimi ani in mai bine de cit s-ar crede, dar in schimb toate masurile nu au efect daca pe ansamblu Romania nu este competitiv si nu are ce oferi de cit coruptia, smecheria si incertitudine pe plan politic unde se schimba unele si retroactiv dupa bunul plac.

    Cum sa avem influenta ? Prin vot ? Pe cine sa votam daca asa zisi intelectuali sa abtin de politica si sa complac sa scrie editoriale pline de idei illuminate si bune, dar nimeni nu le asculte sau pune in practica ?

    Presa romaneasca este plina de sus in jos cu idei si critici bune, scris de omeni capabili, dar sa pare ca nu le citeste nimeni din astea care ne « guverneaza « Nu avem lipsa de creieri inteligenti, avem lipsa de curaj sa le punem la cirma si in aplicare.

    Parerea mea este ca 1) totul depinde de politica si 2) pana nu ne implicam activ in politica ci doar vorbim sau ne lamentam nu sa va schimba nimic.

    Vorba aia din imnul national….cu trezirea

  • Domnule Born, eu nu sunt așa de pesimist, am văzut în lume (nu neapărat în Europa) multe localități care au reușit să-și depășească soarta, una potrivnică. Totul ține de capacitatea locuitorilor de a se uni și a dori cu adevărat să facă ceva. Mulți au pornit de la 0, în dictatură, foamete și altele. Și au reușit pentru că au vrut. Politicul a venit mult mai târziu. E ușor să dăm vina pe politic, dar acesta este oglinda noastră, nu sunt „allieni” sunt concetățeni de-ai noștrii, creația noastră. Când ne vom trezi, se vor trezi și ei, așa că trezirea este punctul de plecare.

    • Eu ma vad realist, nu pesimist, si sigur poate prin virsta am pierdut optimismul din tinerete. Ne unim in idea ca trebuie actionat, iar eu cred prin implicare in politica si dvs sa pare, corectati i ma daca gresesc, prin folosirea de methode economice.

      Astept din politica dea un semnal ca pana la urma cetetean conteaza, ca IMM uri sint binevenite si de adevarat sprijinite, ca sa lucreaza la sistem de educatie si sanatate, sa se lucreaza la coruptie si se lucreaza la un sistem juridic de adevarat cu continuitate si fiabil. Sa ne dea politica semnal ca este in serviciu nostru si nu invers.

      Momentan pe plan national nu sint semne bune, ei sint ocupati cu ale lor. Local arata totusi putin altfel, in afar ade schimbari de personaje unde nu ar trebuie (Oliv de exemplu)

      Boala aia unde administratie si intreprindere au doar un sentiment de ura si supiciunea reciproca, unii la celelalti, este o piedica foarte mare. Administratie nu serveste ci controleaza si amendeaza si firmele evita sa plateasca impozite cu rezultat ca sint si mai mult controlati, amendati.

  • Corect. Think global act local. Local treburile arată destul de bine, urmează să învățăm cu toții să lucrăm împreună. Dacă facem asta, totul va deveni mai simplu.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.