Social

”Am venit, Măicuță, să ne mai vedem!”. Pelerinii au ajuns la Mănăstirea Nicula. Preoți din Bistrița-Năsăud și șeful CJ, la procesiune (FOTO-VIDEO)

ACTUALIZARE Credincioșii care vor să adune flori în Grădina Maicii Domnului – așa fiind considerat fiecare pas făcut pe jos spre Mănăstirea Nicula – au participat miercuri, în ajunul sărbătorii, la procesiunea care a început la Biserica Sfântul Nicolae din Gherla.

Împreună cu IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei Andreicuț și un sobor de preoți, pelerinii au străbătut pe jos distanța până la sfântul lăcaș care își sărbătorește joi hramul Adormirea Maicii Domnului.

Două mii de credincioși din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului și din alte zone ale țării au străbătut și-n acest an pe jos, în ajunul praznicului Adormirii Maicii Domnului, drumul de șapte kilometri, din Gherla până la Mănăstirea Nicula. Pelerinajul, intitulat „La Nicula colo–n deal”, a fost organizat pentru al optulea  an consecutiv, informează Radio Renașterea.

Drumul a durat aproximativ trei ore, iar pe parcurs tineri și vârsnici au cântat pricesne și s-au rugat Maicii Domului. La fel ca în anii anteriori, procesiunea a început la biserica „Sfântul Nicolae” din orașul Gherla. Anul acesta, alături de pelerini și de IPS Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, a fost prezent IPS Inochentie de Burundi și Rwanda, care, în timpul pelerinajului, i-a cântat Maicii Domnului în limba în care slujește în țările africane. Le-au fost alături zeci de preoți din mai multe protopopiate ale Arhiepiscopiei Clujului, autorități locale și județene din Cluj și Bistrița-Năsăud.

Ierarhii au fost întâmpinați în jurul orei 12:00, cu pâine și sare de tineri îmbrăcați în costume populare, la biserica „Sfântul Nicolae” din Gherla, unde a fost rostită o rugăciune de binecuvântare a călătoriei. Apoi, ierarhii, preoții și credincioșii, în sunet de toacă și cântând pricesne, au pornit spre mănăstirea Nicula. Pelerinii s-au oprit la Mănăstirea „Sfinții 40 de Mucenici” – Memorialul Gherla, unde s-au rugat pentru odihna veșnică a celor care au pătimit în închisori. Pe traseu s-au făcut și alte opriri în fața bisericilor și a troițelor, unde au fost rostite ectenii, iar în satul Nicula, pelerinii au fost întâmpinați de localnici cu apă și felii de cozonac. În momentul în care pelerinii s-au apropiat de mănăstirre, clopotele au început să bată și încă de la poarta așezământului monahal au fost întâmpinați de starețul mănăstirii, arhimandritul Nicolae Moldovan, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului, arhimandritul Dumitru Cobzaru, zeci de preoți și de zecile de mii de credincioși sosiți deja, care așteptau binecuvântările ierarhilor. Pelerinajul „La Nicula colo-n deal” s-a încheiat cu înconjurarea bisericuței de lemn a mănăstirii de către soborul de preoți și ierarhi, iar la final Înaltpreasfințitul Părinte Andrei le-a mulțumit tuturor pentru efortul lor de a parcurge și-n acest an, pe jos, drumul din Gherla până la Maica Domnului.

Zeci de mii de pelerini din toată țara, dar și de peste granițe, sunt aşteptaţi în aceste zile să se roage la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Nicula, judeţul Cluj, cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului. Aici se desfășoară, anual, cel mai mare pelerinaj ortodox din Transilvania. Mulți credincioși vin cu câteva zile mai devreme și, după ce intră pe poarta mănăstirii, se opresc la biserica mică din lemn unde rostesc rugăciuni, după care, în biserica de zid, în fața altarului, se închină la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului. Apoi se așează pe dealul din jurul mănăstirii, unde vor dormi în corturi sau sub cerul liber și asistă la tot programul liturgic, oficiat de preoți și diaconi, pe altarul de vară.

Programul slujbelor speciale la Mănăstirea Nicula a început luni dimineața, 12 august 2019. Astăzi au fost săvârșite Acatistul Acoperământului Maicii domnului, Ceasurile III și VI și Sfânta Liturghie. De la ora 15:00 este săvârșit Sfântul Maslu, iar la ora 18:00 pelerinii vor asista la Ceasul IX, Vecernia și Acatistul Maicii Domnului, iar la final va predica protopopul de Dej, părintele Ioan Buftea. La ora 21:00 va fi oficiată Miezonoptica, Utrenia și Ceasul I, iar la final pelerinii vor putea asculta cuvântul de învățătură rostit de eclesiarhul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, protosinghelul Simeon Pintea.

Miercuri, 14 august, pe scena special amenajată în curtea mănăstirii, se va oficia de dimineață Acatistul Acoperământului Maicii Domnului, Ceasurile III și VI și Sfânta Liturghie, la finalul căreia va predica exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului, arhimandritul Dumitru Cobzaru. La ora 12:00 se va săvârși Taina Sfântului Maslu, în sobor de preoți, iar cuvântul de învățătură va fi rostit de părintele Ioan Moraru. De la ora 18:00, pelerinii vor asista la Vecernia închinată praznicului Adormirii Maicii Domnului, săvârșită de Înaltpresfințitul Părinte Andrei în sobor de ierarhi, preoți și diaconi. De la ora 21:30, Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului va fi scoasă din biserică și așezată pe scena special amenajată, iar soborul de ierarhi, preoți și diaconi, alături de zecile de mii de credincioși vor cânta Prohodul Maicii Domnului. La finalul slujbei, Icoana va fi purtată în procesiune în jurul bisericii, iar credincioșii vor putea asculta predica rostită de arhimandritul Benedict Vesa, secretar eparhial.

În ziua praznicului Adormirii Maicii Domnului, Sfânta Liturghie va începe la ora 9:00 și va fi oficiată de Înaltpresfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, împreună cu Înaltpreasfințitul Inochentie de Burundi și Rwanda, în sobor de preoți și diaconi.

Ca unul dintre cele mai cunoscute locuri de pelerinaj din Transilvania, dar și din țară, Mănăstirea Nicula este cu precădere vizitată în luna august, de Sfânta Mărie Mare (15 august), lăcașul de cult având hramul Adormirea Maicii Domnului.

Pelerinajul își are valențele și însemnătatea proprie în viețile celor care îl practică în scop religios. Mănăstirea poate fi însă vizitată și în restul anului, iar un astfel de „pelerinaj” mai inedit se poate „întâmpla” cu pornire dintr-o curbă în care autocarul nu-și mai are loc pe străduța îngustă și abruptă. Cobori și pornești la pas, dacă tot ai ajuns până în inima satului. Satul Nicula face parte din comuna clujeană Fizeșu Gherlii, aflându-se la doar 5 km distanță de Gherla și la aprox. 50 km distanță de Cluj-Napoca.

Biserica de la Mănăstirea Nicula este renumită datorită faptului că de-a lungul timpului a adăpostit între pereții săi renumita icoană făcătoare de minuni, pictată în anul 1681 de meșterul Luca din Iclod. Icoana ar fi lăcrimat timp de 26 zile, între 15 februarie – 12 martie 1699, conform unui proces verbal care a fost întocmit de ofițeri austrieci la vremea respectivă. Este momentul în care mănăstirea a ieșit din anonimat, an de an credincioșii venind aici în pelerinaj, pe jos cântând „Am venit Măicuţă să ne mai vedem, să-ţi spunem necazul care-l mai avem!”

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este una extrem de importantă atât pentru ortodocşi, cât și pentru catolici. Deși, dacă în ortodoxie se folosește termenul de “Adormire”, în Biserica Romano-Catolică, termenul utilizat este “înălțare” deoarece vorbeşte despre mutarea trupului Maicii Domnului la cer.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS