Actualitate

Ambasadorul Chinei, la Bistriţa. Ce experiență a trăit Xu Feihong pentru prima oară în viaţă (FOTO)

Ambasadorul Republicii Populare Chineze în România, Xu Feihong, a făcut o vizită de o zi la Bistriţa. Excelenţa Sa a avut o întâlnire cu primarul Ovidiu Creţu, cu prefectul Ovidiu Frenţ şi cu vicepreşedintele CJ, Vasile Puica, după care a participat la o întâlnire cu reprezentanții mediului de afaceri. A vizitat Biserica Evanghelică, a participat apoi la vernisajul unei expoziţii de pictură la Galeria Concentric din Piața Centrală, apoi la un alt vernisaj, al unei expoziţii de fotografie, găzduită de data aceasta de Palatul Culturii.

La întâlnirea cu mediul de afaceri, Excelenţa Sa a aflat de la preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie, Vasile Bar, că în judeţ sunt 16 firme ale compatrioţilor săi şi peste 5.000 de firme româneşti şi străine active, dar şi că mai multe companii din judeţ, cum ar fi Italtextil Sărata, Goldplast, MIS Grup, Agroinvest şi Combis ar dori să facă afaceri în China. Ambasadorul a promis că va încerca să faciliteze contacte directe între oamenii de afaceri din Bistriţa şi cei din China.

După întâlnire, primarul Ovidiu Creţu l-a invitat pe ambasador şi delegaţia care îl însoţea să viziteze Biserica Evanghelică şi chiar turnul acesteia. Excelenţa Sa s-a declarat ulterior surprins de ideea de a monta un lift în turnul unei biserici vechi, îmbinarea între vechi şi modern fiind apreciată drept una excelentă.

„E o mare onoare pentru mine ca, pentru prima dată în viaţă, să urc într-un turn de biserică cu liftul. E o excelentă combinaţie între istorie şi modern”, a spus Excelenţa Sa Xu Feihong, impresionat de experiența trăită în singurul turn de piatră dotat cu lift din sud-estul Europei.

După o vizită la clasa Confucius din cadrul Colegiului Național ”Andrei Mureșanu”, Excelenţa Sa a participat la vernisajul Expoziției de fotografie ”China Story 2016” la Palatul Culturii, ocazie cu care directorul Centrului Cultural Municipal „George Coşbuc”, Dorel Cosma, i-a oferit un dar simbolic, un obiect din portul nostru popular în miniatură, iar autorităţile au rostit discursuri.

Primarul Ovidiu Creţu: „Este prima vizită a Excelenţei Sale la Bistriţa şi în judeţ pentru că aici este o asociaţie de prietenie româno-chineză foarte activă căreia vreau să îi mulţumesc pentru eforturile pe care le face pentru a populariza arta, cultura, civilizaţia chineză, cea mai dinamică civilizaţie de pe terra la ora actuală. (…) Domnule ambasador, vă mai aşteptăm la Bistriţa şi vă cerem sprijinul în continuare pentru clasa Confucius pe care vrem să o dezvoltăm. Dacă reuşim să facem o universitate la Bistriţa, aşa cum ne dorim, acea universitate va avea o secţie de economia, limba şi cultura chineză”.

Prefectul Ovidiu Frenţ: „Toate aceste lucruri care s-au întâmplat azi vor avea, în viitor, o perspectivă de dezvoltare. Domnul ambasador ne-a asigurat că le va sprijini, la rândul nostru nu dorim decât dezvoltarea şi diversificarea relaţiei şi nu putem să considerăm această zi decât una de bun augur pentru viitorul relaţiilor româno-chineze”.

Cristian Munthiu – Asociaţia de prietenie româno-chineză: „În urmă cu 25 de ani, Bistriţa descoperea cultura chineză. Împreună cu prietenul meu Sorin Hangan, am adus prima expoziţie a Ambasadei Chinei. În urmă cu şapte ani a apărut şi asociaţia şi, împreună cu partenerii noştri: Primăria Bistriţa, Institutul Confucius Cluj şi alţi parteneri, am făcut diverse programe, mese rotunde, work-shop-uri şi am încercat să prezentăm această fascinantă cultură bistriţenilor. Am reuşit împreună cu Remus Lungu, Monica Muthiu şi colegii de la Institutul Confucius. Expoziţia e rezultatul unui concurs din 2016 unde au fost jurizate peste 3.000 de lucrări semnate de peste 1.000 de fotografi. E vorba de cultura şi civilizaţia celor 56 de naţionalităţi care formează China”.

Xu Feihong este ambasador al RP Chineze în România din ianuarie 2015.

Etichete

9 comentarii

  • Observ in imagini diferentele de clasa intre diplomat si alesul plebeilor bistriteni: cravata si atitudinea. Distinctia diplomatului chinez raportata la burta expusa a primarelului nostru. Daca mai analizez si: catarama de manelist a primarelului, sacoul usor mototolit si pantofii cu bot constat ca el ne „reprezinta” in relatia cu China. Cu China, nu cu un orasel de colo, pierdut si prafuit. Pasarea Cretu malai viseaza!
    Macar la pozele de grup „oficialitatile” din targul nostru sa-si fi inschis un nasture la sacou!

    • Poi de unde sa stie taranul din Vermes ajuns primar despre dress code.
      Asa arata si orasu…

    • Am crezut ca doar eu am observat asta! Crețu arata ca un boschetar îmbrăcat de la second-hand! Ar trebui ca consilierul personal sa îi și spună cum sa se îmbrace la astfel de întâlniri mai ales ca au un caracter oficial!

    • Excelentă observație și o dovadă în plus că acest primar a fost ales degeaba.

    • va mirati de costumatia de taran venit la nunta la neamuri în oras, dar eu alta nelamurire am.
      oare cum l-or fi plimbat pe înaltul oaspete prin orasul asta „european”?
      legat la ochi ca sa nu vada iarba cât gardul, strazile pline de petice si fatadele scorojite ale unor cladiri „istorice” ?
      l-or fi plimbat prin pasajele alea renovate si care put a pisat? dar pe calea aia lactee pe care joaca pavajul proaspat pus pe milioane de euro?
      noroc ca ala e diplomat de meserie si sunt sigur ca a fost numa’ un zâmbet, ca ce-o fi gândit bietul om……

  • Desi, odata cu reabilitareea Casei de cultura se spunea ca operatiunile constau în reabilitarea structurală a clădirii si refacerea decorațiilor eclectice a fațadelor și a interioarelor, și eliminarea intervențiilor din perioada comunistă care nu se încadreaza în stilul arhitectural al clădirii, primarul Cretu, un nostalgic al comunismului a considerat ca acele mozaicuri amintind de Cantarea Romaniei se „încadreaza în stilul arhitectural al clădirii” si au fost pastrate. Acum se se vede treaba ca de fapt ele sunt si pe placul comunistilor chinezi, carora Cretu le-a promis cu cativa ani in urma ca va ridica la Bistrita un bust al liderului comunist chinez Deng Xiaoping, cel care in 4 iunie 1989 a ordonat ca Armata Chineza sa intervina in Piata Tienanmen pentru reprimarea miscarii democratice de la Beijing.
    vezi: http://epochtimes-romania.com/news/bistrita-il-comemoreaza-pe-criminalul-comunist-deng-xiaoping–139800

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS