Social

”Ambulanțierii” de la Monumentum pun în siguranță Biserica Evanghelică din Vermeș

Biserica Evanghelică C.A. din localitatea Vermeș, comuna Lechința, monument de grupă valorică A, se află într-o stare precară de conservare, aceasta aflându-se în precolaps. În data de 7 februarie, s-a prăbușit o parte din șarpanta absidei corului. Drept urmare, zilele acestea se desfășoară o serie de lucrări de punere în siguranță ce constau în realizarea unei învelitori provizorii la absida corului.

Lucrările sunt executate de către voluntari, prin proiectul Ambulanța pentru Monumente Bistrița-Năsăud al Asociației Monumentum, implementat în județul nostru de Asociația Petrus Italus Trust – Alianța pentru Patrimoniul Bistrițean.

Documentația tehnică aferentă, în baza căreia se execută aceste lucrări, avizată de Direcția Județeană pentru Cultură, a fost întocmită tot voluntar de către Asociația Monumentum. Alte lucrări de punere în siguranță în zona absidei corului și în zona navei sunt programate pentru luna septembrie a acestui an, grație acelorași voluntari implicați prin proiectul Ambulanța pentru Monumente Bistrița-Năsăud.

”Cad acoperișuri ale unor lucruri rânduite. Rânduiala postbelică a unei Europe în care un stat nu atacă pe altul a căzut în ziua invaziei Ucrainei. În aceeași zi, voluntari la Ambulanța pentru Monumente ajungeau, pe ninsoare și cu noaptea în cap, la Vermeș să salveze acoperișul celei mai nordice biserici fortificate din Transilvania, biserică al cărei acoperiș cădea cu zece zile în urmă. E imposibil să eviți metafora aici. Căci așa cum ambulanțierele și ambulanțierii noștri vor salva acoperișul bisericii gotice transilvane și, cu el, restul acestei biserici ridicată de rânduiala săsească, tot așa, nădăjduim, Europa va repara acoperișul păcii între state de care ne-am bucurat de aproape 80 de ani. Au ridicat schele la înălțimi complicate și au început să pună structura care va proteja zona ce ține biserica în picioare până vor veni la toamnă cu o intervenție cu efecte permanente”, transmite Petrus Italus Trust.

2 comentarii

  • Tot in aceasta iarna s-a prabusit turnul bisericii (probabil tot evanghelice) din Tonciu.
    Biserica evanghelica din Chirales, o constructie extraordinar de supla si estetica pentru inaltimea care o are, desi aparent din exterior se afla intr-o stare relativ buna, asteapta abandonata sa se degradeze la randu-i.
    Sunt doar alte doua cazuri pe care le cunosc pentru ca circul in apropiere.
    In tot judetul sunt probabil zeci, iar in tot Ardealul sute, poate mii de constructii, nu doar biserici si nu doar sasesti care ar merita sa fie restaurate si preluate de comunitati in locul atator kitschuri grotesti care apar mereu din dorinta stupida a unora de a fi ctitori

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS