Social

10.000 de lei amendă centrului de la Cușma după ce 6 bătrâni au murit de Covid și peste 20 sunt infectați

Asociația Filantropia Ortodoxă a Bisericii Ortodoxe Române, care administrează Centrul Rezidențial pentru Persoane Vârstnice ”Sfânții Ioachim și Ana” de la Cușma, a fost amendată cu suma de 10.000 de lei de Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud după ce șase bătrâni au decedat de Covid-19 și alți peste 20 s-au infectat.

Medicul Anca Andrițoiu, directorul Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud, a declara într-o ședință de Colegiu prefectural că amenda a fost dată administratorilor centrului pentru că nu au testat periodic beneficiarii centrului și nici nu au anunțat DSP în momentul în care au apărut cazuri de îmbolnăvire.

”La centrul de la Cușma, în acest moment sunt 24 de cazuri de infectare dintre care trei sunt angajați, restul beneficiari. Din păcate, au fost șase decese până în momentul acesta. A fost primul caz pozitiv, o îngrijitoare de curățenie, care, atunci când s-a făcut ancheta, declarația a fost că, în ultima săptămână, ea nu a fost deloc la centru pentru că s-a autoizolat al domiciliu. Am așteptat să vedem cum evoluează lucrurile. A fost și o problemă de comunicare pentru că ei au constatat că oamenii nu se simt bine, au chemat ambulanța, au făcut teste rapide fără să anunțe absolut nimic. I-au trimis la spital. Acolo, fiind cu cod de spital, până să facem ancheta, nu ne-am dat seama că sunt cei din centrul de la Cușma. După câteva zile, ne-am trezit cu 16 cazuri după ce am făcut testarea periodică pe care ar fi trebuit să o facă ei mult mai repede. Beneficiarii centrului rezidențial ar fi trebuit să fie testați o dată pe lună, iar personalul o dată la două săptămâni. Personalul s-a testat, beneficiarii nu pentru că, spun ei, beneficiarii nu mai vor să fie testați și se opun. Sigur că e neplăcut, fiind mulți cu probleme neurologice și psihice. Poate că s-au opus, dar trebuiau totuși testați”, a spus Anca Andrițoiu.

Urmarea celor întâmplate, marți reprezentanți ai DSP au fost la Cușma și au dat o amendă de 10.000 de lei administratorilor ”pentru că nu au respectat această metodologie, pentru că nu au testat suficient”.

În plus, potrivit directorului DSP, ”persoanele de acolo nu au acorduri de vaccinare”. ”Nu putem face vaccinare fără acord. Am trimis vaccin, s-a vaccinat personalul, dar nu neapărat beneficiarii. Cei care au decedat nu erau vaccinați”.

Întrebată dacă motivele pentru care nu au dorit să se vaccineze sunt de ordin religios, dr. Andrițoiu a răspuns: ”Nu neapărat. Pur și simplu nu au avut acordurile”.

Centrul Rezidențial pentru Persoane Vârstnice Sfinții Ioachim și Ana din localitatea Cușma, comuna Livezile, județul Bistrița-Năsăud, funcționează în cadrul Asociației Filantropia Ortodoxă Filiala Bistrița-Năsăud, cu binecuvântarea Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

Centrul a fost construit în baza unui proiect european de către Primăria Livezile care, printr-un parteneriat de asociere în participațiune, este administrată de către Asociaţia „Filantropia Ortodoxă” filiala Bistriţa Năsăud. Clădirea este compusă din P+1, 20 de camere cu 2 pers/cameră, televizor și baie proprie, sală de club, sală de recuperare şi întreţinere fizică, sală de mese, cabinet medical și un generos spațiu exterior de recreere special amenajat.

”Personalul medical și administrativ este format din profesionişti cu experienţă în domeniu, persoane cu înaltă probitate morală, selecţionat şi coordonat de către conducerea Asociaţiei „Filantropia Ortodoxă” Filiala Bistriţa-Năsăud. Avem amenajată și o capelă unde încercăm să ne îngrijim și de partea sufletească a beneficiarilor, astfel încât să simtă cu adevărat căldura unui cămin familial”, se arată pe pagina de prezentare a Centrului Rezidențial pentru Persoane Vârstnice ”Sfânții Ioachim și Ana” de la Cușma.

5 comentarii

  • Cu 10.000- lei să-ți cumperi dreptul de a nu fi acuzat de moartea a 6 persoane, e o afacere bună.
    Golăneala este că cei care erau patroni „spirituali” ai așezământului, și care storceau subvenții grase pentru funcționarea lui, nu au stabilit reguli clare pentru funcționarea lui, cu manager care să răspundă „cu capul” de îngrijirea și viața „locatarilor” de acolo. Celor cu haine negre, le convenea că au obiectul muncii și „materie primă” pe care să exerseze.
    De fapt patronii așezământului, sunt autorii nenorocirii.
    Mizerabilă afacere.

    • Ia uite cine sunt patronii:
      https://timponline.ro/ips-andrei-si-oficialitatile-au-inaugurat-centrul-rezidential-pentru-varstnici-din-cusma-foto/
      Mă și mir că n-au scăpat cu avertisment.
      Foarte urâtă afacerea asta cu centrele pentru bătrâni. Administrația publică cere bani de la Uniunea Europeană după care încredințează centrele Bisericii Ortodoxe. Biserica Ortodoxă ia toți banii de pensie a bătrânilor și se laudă ca face caritate. Ba mai mult mai iau bani și de la CJAS adică tot de la noi, tot prin intermediul patronilor politici.
      Doamne-ferește nu s-ar gândi patronii coțcăriilor să încredințeze administrarea centrelor unor ONG-uri cu profil social, unor ONG-uri ale pocăiților sau pur și simplu să angajeze un administrator care să desfășoare facă să funcționeze centrele la costuri sociale și respectând legile țării.

  • Conform spuselor d-lui presedinte testarea si restrictiile nu opresc pandemia. Si atunci , de ce s-a dat amenda ? Daca la centrele pentru varstnici trebuie facuta testare periodica atunci de ce nu trebuie facut acelasi lucru in scoli , in colectivitati de genul fabrici , unitati administrative etc.? Chiar nu exista nicio logica.

  • o persoana care se face vinovat de moartea alteia se numeste criminal!
    in romania au crescut numarul criminalilor care circula in liberatate!
    eu doar beau!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.