Social

Amendă de 15.000 de lei și mașina confiscată pentru depozitarea ilegală de gunoi

Poliția Locală Sângeorz-Băi anunță că, urmarea imaginilor surprinse de una dintre camerele de luat vederi amplasate pe raza orașului-stațiune, o persoană a fost amendată cu 15.000 de lei pentru depozitarea ilegală de gunoi, iar mașina i-a fost confiscată în baza HG nr. 1061/2008 privind confiscarea mijlocului de transport folosit la săvârşirea faptei.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1340419679669376&id=482238095487543

Primăria Sângeorz-Băi a amplasat 20 de camere de supraveghere pe lângă albia Someșului Mare. Într-o emisiune la Sângeorz Tv, primarul Traian Ogâgău a explicat că lucrurile s-au schimbat.

”Când îl prind pe unul, îi duc acasă direct gunoiul. Nu mă interesează dacă nu mă mai votează. Trebuie să terminăm odată cu asta. Noi, cu camerele, vom face următorul lucru: aducem Apele Române că acolo sunt cele mai mari amenzi, de sute de milioane de lei vechi. Când i-ai pișcat o amendă de-aia îl înveți minte. Acum, în primăvară, cu toate forțele înainte. Am vorbit cu Prefectura, nu știu ce vor înțele prietenii mei, primarii, dar după ce se duce zăpada ne apucăm de treabă. O să punem o grămadă de camere. Să-l ferească bunul Dumnezeu pe vreunul să-l prind că aruncă. Pe lângă amenzile pe care le va primi, rușinea îl va paște. Nu se mai poate așa ceva”, a declarat Traian Ogâgău.

19 comentarii

  • E BINE , e bine . E un inceput promitator.Dar ramane totusi o intrebare . Pentru depozitarea deseurilor rezultate din constructii (moloz , resturi de gresie si faianta etc) oare harnicul si intransigentul primar are pregatit un loc de depozitare , facut public spre stiinta „ciocoflenderilor”? Evident , nu ma refer la alte tipuri de deseuri , care trebuie colectate selectiv , asa cum stim cel putin teoretic. Din poza , se pare ca ponderea ar reprezenta-o deseurile rezultate din constructii.

  • Felicitari Primarului TRAIAN OGAGAU, cel mai harnic si destoinic din BN in privinta gunoaielor cel putin. Despre cocalaru cu GIPANU o merita din plin daca inca nu s-a convins de masurile luate la Sg. Bai si nu vede si nu citeste si nu vrea sa stie ca locul gunoaielor nu este in NATURA. Primari ! Nu va mai plangeti, exista solutii. Camere de luat vederi, amenzi mari si confiscari. Nu mai tine cu nemernicii certati cu legea. Bravo OGAGAU !!!

  • Deseurile din constructii sunt colectate de Supercom, pe baza unei cereri trimise catre ei.
    Binenteles ca acest serviciu trebuie platit, separat fata de ce platesti lunar.

    • Theoretic da. Doar ca nu vin nici dac insisti. Cu Urbana a functionat, cu supercom nu prea.

  • LEO asa este. Impreuna cu CRISTIAN TETCU care detine harta celor 4.000 de depozite de gunoi din BN si sunt identificate si notate pe GPS mai bine de jumatate sunt materiale de cobstructii. Practic situatia este scapata de sub control si ne trebuie cativa ani sa le stringem continuu , zilnic cu conditia sa nu mai apara. Astfel in 4-5 ani s-ar reusi dezafectarea terenurilor. I-am explicat d-lui Prefect si lui Radu Moldovan de ce este nevoie mare de un CONCASOR. Nici Primariile nu au amenajat un spatiu pt. depozitarea lor controlata. Nu sunt fluturasi care sa informeze cetatenii ca SUPERCOM le pune la dispozitie containere de diferite capacitati pt astfel de deseuri. Insa mocicosii nu vreau sa dea nici un leu si prefera valea si padurea . Nu exista nici o strategie si primariile nu stiu si nu doresc sa deranjeze electoratul. Nu stiu daca mai scapam vreodata de aceste obiceiuri proaste. Nu cred.

  • În sfârșit… Un exemplu bun…
    În Bistrița – Unirea, pe strada Henri Coandă, și-au pus locuitorii singuri camere de supraveghere. Numai noaptea se mai arunca moloz și gunoaie pe malul apei… Dar o sa rezolvam și problema asta…. Noi locuitorii…garda de mediu, politia, etc.
    Aveți grija! La Unirea, nu se doarme!
    Se filmează!

    • Eu de când tot scriu și comentez pe această temă, exact cum se trece podul peste râul Bistrita in UNIREA sunt 2 containere semiingropate, se merge după lăsarea serii și se descarcă de toate in jurul containerelor. Aproape zilnic trec pe acolo și văd acel dezastru. Degeaba își face treaba firma de salubrizare, dacă bunul simț lasă de dorit. Dar sper ca cei in drept să se autosesizeze.

  • propunere: pe fiecare strada so fie amplasate panouri de informare cu privire la unde se adreseaza cetatenii ptr aruncarea deseurilor mari, din constructii etc., costurile si modlaitatea de solicitare a serviciilor si amnezile care se aplica ptr nerespectare. La fel si ptr obligatia de a detine animal in curte sa fie declarat, microcipat si obligatoriu sterilizat, amenzile care se vor aplica si confiscarea animalului daca nu este respectata prevederea, locul unde se poate duce ptr sterilizare etc.!!!!!!!!!! panouri fie electronice fie din alte materilae, pe fonduri europene, sau proprii…asa nu va mai putea spune nimeni ca nu a stiut. Si da, pe fiecare strada!!!!! traim intr-o societate care are nevoie profunda de educatie prin atentionare si mai ales prin constrangere, iar incet incet vom invata cu totii ca asat inseamna civilizatie!!!

    • Genel de persoana care crede ca are idei sanatoase si are curajul sa le exprime. Stii cate strazi sunt in Bistrita, sau in Singeorz. Mai dam niste zeci de mii de lei pe niste panouri hidoase? Adica oamenii civilizati sa plateasca si panourile pe langa faptul ca platesc pentru curatenia facuta dupa nesimtiti!? Nu ajunge ca avem 3 stalpi in fiecare intersectie, tu mai vreu inca un panou? Necunoasterea legii nu te absolva de respectarea ei! Nu e nevoie de niciun panou, stiu toti ca nu e voie sa arunci dar ii doare in cot. Amenzi mari aplicate des, asta e tot ce trebuie. Pune-ti tu panouri un curte daca ai nevoie sa iti aduca aminte, eu nu vreau sa vad niciun alt panou in plus.

  • D-le AUREL. Ceea ce ma intrebati , din cate stiu eu nu era prevazut asa ceva. Proiectul are legatura cu Managementul de la Tarpiu cu celula unu si doi pentru depozitarea deseurilor cu centrele de transfer din BN si recipientele semi-ingropate . Din 2016 il rog prin petitii pe domnul Presedinte CJ RADU MOLDOVAN sa faca bine sa achizitioneze pt. judet acest CONCASOR care ar face treaba buna iar materialele zdrobite ar fi numai bune de umplutura la ulitele de pamant.

  • Nu vad alta solutie decat de a oferi gratis o platforma unde sa-si aduca gunoaiele, altele decat cele menajere. Si insist pe cuvantul GRATIS. Pentru ca la tara asa e inca mentalitatea, sa nu platesti pentru gunoi, dar cu timpul se va schimba. Cheltuiala se va muta la Primarie, dar aici au alte parghii si resurse pentru a plati. De exemplu ar putea mari un pic impozitele, platim toti mai mult dar avem localitatea mai curata.

  • Astept cu nerabdare ca TOATA Romania sa respecte cat mai repede normele europene in acest sens. Cat mai putin gunoi menajer, taxat chiar excesiv, iar reciclabilele colectate selectiv si corect, fara taxa.

  • Lume, soro lume….!
    Să-i dăm omului care a pățit-o o scurtă consultație juridică.
    Primarul poate să se șteargă gură cu PV constatator. Omul era pasibil maximum de o amendă între 3000 și 6000 de lei fiind persoană neautorizată care transportat gunoi nu „operator de transport” în sensul legii. Apoi, constatarea contravenției și aplicarea sancțiunii suplimentare trebuia facuta de personalul instituțiilor menționate la Art. 26 nu de poliția lui Ogâgău.

    Sigur că numitul SV trebuia amendat la maximul prevăzut de lege, dar, masura confiscării vehiculelor și a valorificării acestora nu e la îndemâna primarului din Sângeorz Băi. Nu e cazul să jubilăm când micuți potentați locali care au fugit pe geam de la școală încalcă dreptul de proprietate al oamenilor. Orice măsură punitivă trebuie să respecte principiul proporționalității. Și, da, legea trebuie aplicată consecvent și egal de către cei în drept.

    Legea spune următoarele:
    Sancțiuni
    Articolul 25
    (1) Încălcarea prevederilor prezentei hotărâri atrage răspunderea civilă sau contravențională, după caz.
    (2) Următoarele fapte constituie contravenții și se sancționează după cum urmează:
    a) abandonarea deșeurilor pe traseu de către operatorii de transport, nerespectarea prevederilor art. 1 alin. (3), ale art. 6 alin. (2), art. 11 alin. (2), art. 13, art. 14 alin. (1) și (2), art. 19 sau ale art. 24 alin. (1), (2), alin. (3) lit. a), b) și d), alin. (4), cu amendă de la 15.000 lei la 30.000 lei;
    b) nerespectarea prevederilor art. 4, 7, 8, art. 14 alin. (3)-(5), art. 20 și 21, cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei;
    c) nerespectarea prevederilor art. 9, 10, 12, art. 15 alin. (2), art. 18 alin. (3), art. 22 și ale art. 23 alin. (2), cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei;
    d) transportul deșeurilor municipale efectuate de operatori neautorizați pentru prestarea serviciului de salubrizare în localități, cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei.
    (3) În cazul săvârșirii contravențiilor prevăzute la alin. (2) lit. a), se aplică pe lângă sancțiunea contravențională principală și sancțiunea contravențională complementară a confiscării mijlocului de transport destinat sau folosit la săvârșirea faptei.
    (4) Mijlocul de transport confiscat potrivit alin. (3) se valorifică în condițiile prevăzute de Ordonanța Guvernului nr. 14/2007 pentru reglementarea modului și condițiilor de valorificare a bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului, aprobată cu modificări prin Legea nr. 274/2007, cu modificările și completările ulterioare.
    (5) În cazul în care se dispune măsura confiscării mijlocului de transport, agentul constatator întreprinde măsurile necesare pentru transportul deșeurilor către operatorii economici care dețin autorizație de mediu conform legislației în vigoare pentru activitățile de tratare/valorificare/eliminare, toate cheltuielile fiind suportate de către contravenient.
    Articolul 26
    Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor prevăzute la art. 25 se fac de către personalul împuternicit din cadrul Ministerului Mediului și Dezvoltării Durabile și Ministerului Internelor și Reformei Administrative, alături de personalul împuternicit din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerului Transporturilor, Ministerului Sănătății Publice sau Ministerului Economiei și Finanțelor, după caz, conform competențelor instituțiilor nominalizate.

    • Aplicarea sancțiunilor de către persoane neautorizate este, desigur, un motiv de nulitate absolută a sancțiunii. Deci nici amenda nu trebuie plătită! Contestație la Judecătorie, repede și la coș, la coș, la coș cu amenda și toate gunoaiele.
      Aș face repede și o reclamație la Poliția județeană pentru sechestrarea ilegală a mașinii și privarea de folosința bunului. E o chestiune nu departe de furt.

  • In cazul descris de d-vs nu mai ramane decat sa exclamam…. Mult succes pe mai departe in abandonarea gunoaielor dragi cetateni ! Justitia e cu voi !

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.