Actualitate

Amendă de 50.000 de lei înainte de Black Friday, dată unei companii care are magazin și la Bistrița

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a amendat Altex cu 50.000 de lei pentru că oferea la vânzare produse cu reduceri înşelătoare de Black Friday. Magazinul nu aplica reducerile din preţul de referinţă, fiind descoperite pe site peste 1.000 de produse cu abateri de preţ.

Comisarii instituţiei au propus suspendarea activităţii până la încetarea practicii comerciale incorecte. Altex a transmis ANPC că nu poate fi corect într-o piaţă unde nimeni nu este.


„Astfel, în data de 9 noiembrie, prin acesarea site-ului www.altex.ro, comisarii ANPC au constatat faptul că operatorul economic promova produse ca fiind la reducere de preţ, fără a aplica reducerile din preţul de referinţă (cel mai scăzut preţ practicat în acelaşi spaţiu de vânzare în perioada ultimelor 30 de zile, înainte de data aplicării preţului redus). Echipele de control ANPC au depistat peste 1.000 de produse cu abateri de preţ, afişate pe site.

Reprezentanţii Altex au afirmat, cu ocazia discuţiilor pe acestă temă, că ei nu pot fi corecţi într-o piaţă în care nimeni nu e”, a anunţat ANPC. 

În urma neregulilor constantate, operatorul economic a fost amendat cu 50.000 de lei, fiind propusă şi suspendarea activităţii până la încetarea practicii comerciale incorecte.  

„ANPC va informa autorităţile din domeniu, respectiv Consiliul Naţional al Audiovizualului şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI, referitor la abaterile înregistrate, de Black Friday, la Altex, pentru a se putea preîntâmpina continuarea promovării acestui tip de «reducere de preţ» neconformă. De asemenea, ANPC va informa organele penale competente în România cu privire la cazurile de înşelăciune constatate, ca urmare a acestor controale”, a mai anunţat ANPC. 

Astfel, printre produse cu probleme găsite de comisarii ANPC se află un telefon mobil care era vândut cu 1.679 de lei, preţul fiind considerat redus de la 1.999 de lei, dar ANPC a constatat că în 3 noiembrie produsul era disponibil la acelaşi preţ cu care era vândut astăzi. Aceeaşi situaţie şi în cazul unui aragaz, care era vândut cu 3.499, redus de la 3.999, dar care avea acelaşi preţ în 6 octombrie, dar şi al unui monitor, vândut cu 596 de lei de la 889, dar care în 14 octombrie costa 602 lei. 

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor îi sfătuieşte pe consumatori să manifeste atenţie sporită atunci când doresc să achiziţioneze bunuri în perioada reducerilor, pentru a se proteja, în cazul în care apar abateri de la legislaţia în vigoare practicate de unii dintre operatorii economici.

13 comentarii

 • din cate stiu, altex e in grupul emag, asa ca va dati seama ce o sa fie in 12noiembrie cand incepe si la ei black fraierday, cu 80% din produse reduse 1%.

  • Altex nu are treaba cu Emag , e platforma separata. Pe platforma Emag vand multe firme la care Emag le percepe comisioane in functie de categorie. Comisioanele ajung pana la 25%, de aici si preturile pe masura

 • Aceasta sarbatoare a produsului adusa de la fraierii de americani este o bazaconie inventata de comercianti care isi rotunjesc bine veniturile la sfarsit de an.
  In fapt ele au un pret ridicat cu anumite procente tot anul iar reducerea de pe etichete nu este altceva decat pretul real care-l merita fiecare in parte.Doar adaosul comercial al fiecarui magazin este putin ajustat in functie de cum il lasa constiinta pe fiecare sef de magazinel.
  De BLACK FRIDAY ne stalcim limba iar romanii si mai inteligenti (a se vedea gradul de vaccinare ) nu fac altceva in acest moment decat sa mai cumpere o portie de COVID. si sa puna botul la tot ce este american si occidental.
  Ca tat omul mi-am inoit si eu bucataria fix la inceputul primaverii cumparand o masinuta de spalat vase si un frigider romanesc facut la Gaesti exact cu acelasi pret care este afisat acuma la marea inghesuiala de BLACK FRIDAY pe care eu o traduc NOAPTEA MINTII.Gata !

 • uitati va la bia si com unde preturile sunt acelelasi dar au reduceri de 50 la suta
  de ce fac asta?
  sunt destui prosti si parca mai multi deact anul trecut!

  • Am trăit-o pe propria piele șarlatania Altex printre altele precomandă , prima data platesti integral ist pe urma primesti cand li se scoala idiotilor .

 • Poate cineva sa ma ajute cu baza legislativă pe care se da o astfel de amenda? Mie îmi pare ceva abuziv. Tu ca firma nu poți sa stabilesti ce preț vrei tu? Oamenii nu ar trebui sa cumpere ca vad reducere x% ci ca produsul x are prețul y la care îmi asum decizia dacă merita sau nu sa îl achiziționez.

  De ce și-au luat amenda companiile? Ce este ilegal in ce au făcut? Întreb pentru ca vreau sa ma informez, nu afirm ca e intr-adevăr o amenda abuziva… spun doar ca așa îmi pare, ne având informația legală.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS