Social

Amenzi de peste 3 mil. de lei celor din Diaspora care au intrat în țară. Instanțele din județ, pline de procese

Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud a dat până acum amenzi de 3,2 milioane de lei locuitorilor județului care au venit din străinătate în perioada sărbătorilor de iarnă și în cursul lunii ianuarie fiindcă nu au completat la timp formularele de localizare, a declarat pentru Timp Online medicul Anca Andrițoiu, director executiv al DSP.

”Formularele de localizare sunt pentru a ne ajuta în cazul anchetelor epidemiologice. În eventualitatea în care este o persoană care a venit cu avionul sau într-un autobuz, iar noi, după ce a venit, într-o zi-două, o depistăm ca pozitivă, atunci automat putem găsi mijlocul de transport și îi putem anunța pe ceilalți care au fost în mijloacelele respective pentru a li se face anchetă fiind contacți. Ele trebuie completate cu maximum 24 de ore înainte de a intra în țară sau 24 de ore după ce intră în țară. mai există și posibilitatea acesta. Până acum ceva vreme, platforma nu era așa de bine pusă la punct încât oamenii nu își dădeau seama dacă au completat bine sau nu. Ei completau și nu primeau niciun mesaj. Acum, lucrurile s-au mai remediat și nu ar trebui să existe atât de multe probleme. Noi primim în fiecare zi listele în CoronaForms listele cu cei care nu au copmpletat la timp formularul și pe aceea trebuie să îi amendăm. Trimitem procesele verbale de contravenție la domiciiile lor cu confirmare de primire, prin poștă. Dacă oamenii nu sunt găsiți sau nu vor să primească, le mai trimitem o dată. în cele din urmă va trebui să le afișăm undeva la poarta lor dacă nu reușim să le trimitem”, a spus dr. Andrițoiu.

Până marți, erau 1640 de procese verbale trimise în teritoriu.

”Dintre ele, 234 au fost până la sfârșitul anului, din 25 decembrie 2021, de când a început tot procesul acesta. De atunci am mai avut 1400 și ceva. Amenda este între 2000 și 3000 de lei, noi punem minimum, 2000. Există posibilitatea să achite jumătate din această sumă, adică 1000 de lei, în 15 zile. Au fost și situații în care am amendat câte 3-4 membri ai aceleiași familii. Toată lumea trebuie să completeze, și copiii. Am avut și două amenzi date aceleiași persoane la un interval de 10 zile. Amenzi s-au dat în tot județul, dar cei mai mulți sancționați sunt de pe Valea Someșului”, a mai spus ea.

Au fost aplicate până acum amenzi de 3,280 milioane de lei.

”Singura modalitate de a anula sancțiunea este prin justiție. Un proces verbal odată emis, noi nu putem să-l anulăm. Până în prezent avem 140 de astfel de plângeri. La noi nu au ajuns decât vreo 20, dar știm că sunt înregistrate și la Judecătoria Beclean, și la Năsăud și la Bistrița. Avem un singur jurist care va trebui să facă întâmpinări în toate situațiile și vom vedea ce interpretare dau magistrații”, a declarat dr. Andrițoiu.

Din discuțiile pe care le-a avut până acum cu cei sancționați, ea a aflat că oamenii se plâng că nu au știut ce trebuie să facă.

”Eu înțeleg, dar pe de altă parte, orice persoană care călătorește într-o altă țară trebuie să știe care sunt regulile din țara respectivă. Și pe site-ul Ministerului Sănătății, și pe site-ul nostru este un filmuleț care arată cum se completează, presa a spus tot timpul că e nevoie de aceste formulare. Nu știu cum am putea să mai informăm și altfel. Dacă vor câștiga procesele, li se vor restitui banii”, a declarat directorul DSP.

Formularul digital de intrare în România, așa-numitul PLF, a devenit obligatoriu din luna decembrie 2021 și trebuie completat online în cel mult 24 de ore de la sosirea în țară, de către orice persoană, indiferent de mijlocul de transport cu care călătorește.

5 comentarii

  • Argumentele d-nei director sunt pertinente. Legea ramane lege indiferent daca o cunoastem sau nu. Dar preluand o „idee” a d-nei Andritoiu , as avea decat un singur repros pentru DSP. Anume ca inainte de a se aplica acele sanctiuni nu a avut inspiratia „sa consulte” justitia independenta…! Spun asta , vazand si prin alte parti , dar mai ales la noi in tara , ca justitia este singura entitate care stie ce nu trebuie sa se faca (sau altfel spus , ce trebuie sa nu se faca…). Din pacate , constatam cu amaraciune , mai mereu , ca nu stie nimeni ce trebuie sa se faca (in sanatate , in invatamant , in energie , in economie , in agricultura , in apararea tarii etc.etc.)…Altfel , daca impricinatii vor avea castig de cauza , banii li se vor restitui (celor care i-au dat) iar DSP (adica statul) va plati cheltuielile de judecata. Prin urmare , va fi asa cum se spunea odinioara , „cooperativa munca in zadar”! Dar (nu-i asa , dragilor?) oamenii trebuie sa fie ocupati si sa li se para ca munca lor este utila pentru societate. O fi bine , o fi rau ? Fiecare poate sa-si spuna parerea. In ce ma priveste , respect toate opiniile.

    • Principiul gradualitatii unde este ? ….
      Avertisment ….pe urma amenda …care este fapta sociala grava pentru care s a amendat ? Întreb pentru un prieten….

  • Justiția nu-i Oracolul de la Dephi și nu are ca atribuțiuni acordarea de consultanță juridică. Legea este aceeași pentru toți, iar practicienii ei sunt inclusiv juristul Direcției de Sănătate.
    Că legea este ”bună” sau ”rea” (cine decide?) , justiției nu-i pasă.
    Ea trebuie să verifice doar conformitatea faptelor cu legea.
    Măsuri pompieristice, luate de decidenții politici pun pe jar o țară întreagă, antrenând cheltuieli de milioane.
    În ipoteza în care s-ar constata că legea în baza căreia am fost amendați este neconstituțională, ori că amendarea are alte vicii, Statul ar urma să ne plătească cheltuielile de judecată, bașca salarii la justiție și la conecșii antrenați în tot balamucul ăsta.
    Reglementarea, luată-n pripă, pare a fi lucru curat românesc, adică kkru.

  • Da , #Gafta , ai mare dreptate . In acelasi timp , nu pot sa-l contrazic nici pe fostul presedinte Ion Iliescu care spunea despre statul roman ca este in disolutie. Si in mod clar nu-l pot contrazice nici pe actualul presedinte Klaus Johannis , (atat din respect pentru functie cat si din convingere) , cand a afirmat despre statul roman ca este un stat esuat. Eu voi folosi un cuvant mai aproape de intelesul cetateanului de rand si voi spune ca statul este neputincios. Pentru tinerii scoliti voi spune ca este un stat nerezilient .Pentru #Quijote voi spune ca este un stat impotent s.a.m.d. Din observatiile mele zilnice am tras si trag mereu o singura concluzie , anume ca , autoritatile statului , (subordonate , autonome , independente) „se faulteaza ” una pe alta iar colaborarea dintre ele este 0/2=0 . Desigur fiecare in parte face „totul”pentru binele tarii si „proprasirea neamului” (cuvantul a fost „inventat” de catre d-na Raluca Turcan , la festivitatea de investire a guvernului Orban. Sau poate , nu ?

  • #cc, nu-i cunosti inca pe romani! Romanii „e smecheri” , lasa telefonul acasa (pentru localizare) si merg apoi unde „vrea muschii lor”. Ca sa stiti…

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS