Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) dezminte infomațiile care au circulat recent în spațiul public, potrivit cărora ”începând cu 2025, ANAF va percepe 10% din banii aflați în conturile bancare ale contribuabililor”.
Într-un comunicat oficial, postat în pagina de Facebook, ANAF a subliniat că nu există nicio intenție sau reglementare privind impozitarea sumelor aflate în conturile bancare ale cetățenilor.
”ANAF dezminte categoric informațiile vehiculate recent în spațiul public, potrivit cărora, începând cu 2025, ANAF va percepe 10% din banii aflați în conturile bancare ale contribuabililor.
Conform legislației în vigoare, contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) se datorează pentru veniturile din investiții, cum ar fi dobânzile obținute din economiile bancare, dividendele, câștigurile de pe piața de capital, etc., dacă prin cumulare cu alte categorii de venituri (e.g. venituri din drepturi de proprietate intelectuală, agricultură, alte surse) se depăşeşte pragul anual de 6, 12 sau 24 salarii minime brute pe ţară.
Contribuția de 10% se datorează la o bază anuală de 6, 12 sau 24 salarii minime brute pe țară, în funcţie de nivelul cumulat al veniturilor, respectiv de încadrarea venitului cumulat în ce trei intervale.
De exemplu, dacă veniturile din dobânzi reprezintă singura sursă de venituri a contribuabilului în anul 2024, iar aceasta se ridică la 25.000 lei anual, CASS datorată este de 1.980 lei (3.300 lei x 6 x 10% = 19.800 lei x 10%) sau dacă veniturile din dobânzi se ridică la nivelul de 45.000 lei anual, CASS datorată este de 3.960 lei (3.300 lei x 12 x 10% = 39.600 lei x 10%).
Atenție! Este important de subliniat că nu se percep contribuții pentru sumele existente în conturile bancare, ci doar pentru dobânzile generate de aceste sume, dacă veniturile totale din investiții depășesc plafonul legal.
Regimul actual de plată a CASS pentru veniturile din investiții (inclusiv dobânzi) este instituit din anul 2018.
ANAF încurajează contribuabilii să se informeze exclusiv din surse oficiale, pentru a evita confuziile sau interpretările greșite.
Pentru informații fiscale cu caracter general contribuabilii pot apela call center la numărul 031.40.39.160.
Dar de ce sa nu taxati depunerile din conturi? Nu conteaza ca banii aceia au fost taxati atunci cand au fost obtinuti, ce importanta are, doar voi faceti ce vreti „pentru ca puteti” (dupa cum zisese la vremea lui un psd-ist sef numit Codrin Stefanescu). Ori mai bine nationalizati banii din conturile oamenilor si astfel tot electoratul va deveni psd-ist (in loc sa lucreze se vor apuca de baut, violuri, batai) dupa modelul consacrat al Vasluiului, Teleormanului, Oltului si altor judete de sub pulpana lui Paul Stanescu!
Profesorul Cristian Paun afirma intr-o postare pe Facebook ca depozitele nu ar trebui impozitate deloc pentru ca venitul din dobanzi nu este real, nu este consistent, dobanda protejeaza puterea de cumparare si atat. Deasemenea precizeaza ca nu poti pune egalitate intre depozite si investitii iar scopul depozitelor nu este niciodata venitul.
Sunt de acord cu el in totalitate daca ma gandesc numai la titlurile de stat unde dobanda nu este impozitata si nici nu trebuie platit CASS daca depasesti plafonul. Deci, daca imprumuti statul dobanda nu e venit, in schimb daca dai banii unei banci, atunci dobanda e venit. Pana cand aceasta dubla masura?
STATUL PACALESTE CU TITLUTILE DE STAT….ITI DA 5,8% SI INFLATIA E 8% . UN AN EI SE FOLOSESC DE BANII VOSTRI MOKA!!!
STATUL E CEL MAI MARE pisiker….
PS in romania toti suntem platitori de taxe atata timp CAT cheltuim banii in tara….19tva….OARE NU I RUSINE STATULUI cu banii astia dupa ce am platit impozit pe salarii sa i avem?
DUBLA IMPOZITARE PENTRU ACEEASI BANI….
Statuia nudă făcută prin programul „Anghel Saligny“. Statul ia, nu dă
Frunzele nu se taie moka .