Prof. dr. Andrei Marga, cetățean de onoare al municipiului Bistrița, face o serie de precizări legate de proiectul înființării Universității ”Liviu Rebreanu”, unul încheiat:
”Nu este datoria mea să răspund la confuziile care au proliferat în jurul proiectului Universității „Liviu Rebreanu” din Bistrița. Toate datele acestuia sunt în documente publice, care – împreună cu elaborări ce urmau să intre în discuție – vor fi tipărite, pentru a putea fi folosite când proiectul se va relua, cu alți actori, sub alte auspicii. Cine vrea informații precise, le are la dispoziție.
Revenit, însă, deunăzi, din străinătate, mai mulți cunoscuți m-au zorit să nu las confuziile să treacă și să lămuresc lucrurile. O fac pe scurt.
1. Proiectul Universității „Liviu Rebreanu” din Bistrița a plecat de la o intenție a autorităților din județ și municipiu, discutată cu liderii (la manifestările dedicate lui George Coșbuc din 2016 și cu alte ocazii). Nimeni nu a fost inclus în Grupul de inițiativă fără acordul lui. Nu au fost declinări înainte de oprirea proiectului. Reuniunile au fost oficiale, cu participarea autorităților. Comunicarea electronică a fost deschisă.
Am sprijinit, în timp, autorități locale din numeroase județe. Nicăieri însă autoritățile nu s-au lăsat descurajate de considerente atât de superficiale și manevrate cu meschinării, în detrimentul evident al cetățenilor, precum cele ale județului Bistrița-Năsăud. Mulți se întreabă: atâta neputință la urmașii lui Coșbuc, Rebreanu și ai altora, care sunt omagiați cu sârg la ocazii?
2. Pentru mințile lucide, trei aspecte sunt limpezi: profilarea mai departe și competitivitatea municipiului Bistrița și a zonei din jur reclamă înființarea Universității la Bistrița; de noua instituție pot profita industria, agricultura, comerțul, turismul și practic oricare locuitor al zonei; premisele permit astăzi înființarea acestei universități. A uneia care nu imită pe celelalte!
3. Este de înțeles că universități existente reacționează când se vrea înființarea altei universități, inovative și promițătoare. Adaug doar patru precizări:
a) Nimeni nu a spus că „extensiile” existente la Bistrița sunt indispensabile noii universități. La drept vorbind, în forma lor actuală, nici nu ai ce să faci cu ele, valoarea lor universitară fiind îndoielnică. Cum se vede ușor, și în felul în care unii gândesc, personalul este de nivel modest, specializările sunt labile, iar faptul că absolvenții află posturi de recepționeri, casieri etc. nu este un succes universitar, cum se raportează naivilor.
b) Dintre cei peste șaizeci de participanți la prima fază a proiectului, mai mult de patruzeci s-au angajat din dorința de a face ceva pentru locurile din care provin. Iar dacă cineva dorește să exercite o funcție, faptul nu este un păcat, cum se colportează. Dacă vreunul din responsabili ar fi vrut să fie rector sau decan undeva, atunci putea ajunge în trei luni, în țară sau în afară. Nu este, însă, miză pentru cine preferă să lucreze liber, fără obligațiile funcțiilor.
c) Rămâne valabil ceea ce am spus în motivare: „România actuală are multe universități, dar, așa cum arată lucrurile în ultimii ani, are și o evidentă lipsă de rezultate în a scoate sistemul universitar existent dintr-o criză extinsă și profundă. În acest sistem se petrec fenomene grave, semnalate în discuția publică, precum: neputința de a întreține cu idei și proiecte specializate dezvoltarea țării; scăderea calității absolvenților; reducerea valorii vârfurilor profesorale; comercializarea de lucrări și extinderea plagiatului; nepotism pe scară fără precedent în istoria modernă a țării; emigrarea absolvenților de liceu aflați în căutarea unor șanse mai bune de studiu; stagnarea inovației universitare; mimarea adaptării la lumea actuală; izolarea efectivă în raport cu dinamica internațională; nemulțumirile sporite ale populației cu privire la starea universităților”.
Nu se întrevede o șansă de a scoate universitățile românești din criză. Maladia este deja întinsă și adâncă! Din nefericire, confirmarea vine zi de zi. Chiar iritarea la proiectul Bistrița probează în ce clișee se gândește și amintește că cine este performant nu se teme de inițiative! În acest context, soluția viabilă include – așa cum s-au petrecut lucrurile și în țări care și-au relansat învățământul superior – crearea de noi universități, competitive, care să fie locomotive ale dezvoltării.
d) Nu mi-am propus să mă refer la propria persoană. Dar dacă atunci când în loc de a discuta proiectul, se discută persoanele – conform unui sofism primitiv (ad hominem) – sunt dator să precizez că în orice instituție pe care am condus-o, în țară sau în afara ei – de pildă, Universitatea Babeș-Bolyai, Ministerul Educației Naționale, Ministerul de Externe, Institutul Cultural Român – am prezentat programul în scris, iar deciziile și realizările se pot verifica. Din acele programe și realizări – care au adus inovație și reformă în vederea sincronizării cu lumea civilizată – se trăiește și astăzi. Fiind în fruntea generației mele, nu am avut nevoie decât de puterile proprii, nu de proptele. Că pe unii îi interesează nu faptele, ci campaniile orchestrate, nu ne privește. În definitiv, ca rector sau ministru nu poți proclama profesor orice neisprăvit. Iar împrejurarea că, în condițiile politice din 2012, s-a recurs la orice mijloc pentru a-i defăima pe cei din față și s-a fabricat orice, că instituțiile funcționează așa cum o fac, este cunoscută. Cine se satisface cu aiureli, să fie sănătos. Așa cum spunea William James, după opiniile pe care le debitează cineva i se cunoaște valoarea. La timpul potrivit, falsurile se vor demasca singure, ca atâtea altele în România de azi. După cum se va dovedi că am avut dreptate, inclusiv în ceea ce privește proiectul despre care discutăm”.
Foto: arhivă
Are dreptate 😉
La asta trebuie sa cugetam toti cei ce tinem sa ne purtam copiii la facultate:merita? Da.In conditia sa faca scoala.Altfel cu diploma in mana sau fra ea, la vaci sau oi , tot aceeasi treaba e!Iar valiarea profesorilor ridica prestigiul facultatii.
„crearea de noi universități, competitive, care să fie locomotive ale dezvoltării.”
Mare lucru graieste acest domn. Dar la noi in urba nimeni nu gandeste la dezvoltare adevarata, doar la lipitori de afise. Sa ai sansa ca o personlitate ca si dnul Marga sa doreasca sa conduca(sa impinga) o astel de universitate si noi sa nu dorim. Te doare capul!!!!
Universitatile particulare sunt, de cele mai multe ori, fabrici de diplome de licenta. Iar aceste diplome de licenta cumparate pe bani (subiecte la examene stiute dinainte) nu sunt absolut folositoare in mediul privat. Ele sunt utile doar in sectorul public, ca parghie pentru promovare si un salariu mai mare. De ce ar face exceptie universitatea privata din Bistrita? Cine vrea sa faca facultate pe bune se duce la Cluj, Bucuresti, Iasi, Tg. Mures, Timisoara, centre universitare prestigioase si care sunt arhi-suficiente, mai ales intr-o tara in care promovabilitatea la Bac e in jurul lui 50%. Dar, e foame de bani, mare foame de bani…
Daca sunt asa bune universitatile din Cluj, Bucuresti, Iasi, Tg. Mures, Timisoara, Oradea, Suceava….de ce pleaca tinerii sa studieze in strainatate? Problema nu este crearea unei noi universitati…este performanta care se face in ele. Sa atragem elitele romanesti care au studiat in tara sau afara in aceste universitati pt a invata si pe altii. Cei cu experienta de zeci de ani sau tinere sperante gen Patricia Vlad. Daca s-ar intoarce in judet toate mintile luminate care activeaza prin diferite institutii de invatamant prestigioase din strainatate am avea de la cine sa invatam…
Cand il vad pe Cretu cu tricolorul infasurat pe el ma apuca toate damblalele. Ala nu e vrednic de tara si de orasul asta, a facut mai multe tampenii decat „fapte bune” de cand e primar.
Precis ca la partide nu se fac cursuri de engleza pentru postaci. Ballsheet e ceva care nu exista. Daca postacul vrea sa se dea poliglot, in cazul de fata ar fi trebuit sa incerce cu bullshit, e cu totul altceva. Concluzie: Marga are dreptate, e plina tara de nonvalori culte-n cap, fudule si guralive.
Personal, cred că dl Marga la nivel de argumente are dreptate.O universitate cu profil inovativ cu profesori supercalificați, cu experiență pertinentă și o selecție riguroasă poate aduce Bistrița în rândul orașelor cu perspective excelente de evoluție.
Ca și argumente.
Mărimea.
Sunt Universitățile mici competitive?
Da.
Există universități foarte mici , ca și număr de studenți dar care sunt clasate excelent în clasamente de prestigiu.
https://www.timeshighereducation.com/world-university-rankings/2017/world-ranking#!/page/0/length/25/sort_by/rank/sort_order/asc/cols/stats
California Institute fo Technology (CALTECH) are 2181 de studenți. Și acolo s-au format și educat 35 deținători ai premiului Nobel plus plus. Secretul. Selecția celor mai buni dintre cei buni și evident tradiția, contactele cu mediul cercetării, proximitatea etc.
Și ghiciți cine a fost fondatorul? Theodore von Karman,un evreu maghiar din Budapesta. Se spune că pe vremea respectivă.
Babeș Bolyai, care de altfel e cea mai mare universitate din țară, are 36 000 de studenți .Mă îndoiesc că 20% din populație știe cine a fost matematicianul Bolyai. Mă întreb dacă 20% din populație știe cine este Albert Barabaszi Laslzo, conațional născut în Covasna. Mă îndoiesc că 10% dintre concetățeni știu cine este Daniela Rus (născută în Cluj )directoarea la CSAIL la MIT. Sau dacă Matei Zaharia spune ceva la unii. Și exemplele pot continua…cu duiumul.
Vechimea și tradiția academică.
Universitățile noi fără tradiție performează mai prost?
Nu neapărat. Și aici clasamentele încep să nu fie relevante. Nu faptul că ai vechime în educație garantează automat clasarea și locurile cele mai bune. Exemple, École Polytechnique Fédérale de Lausanne inființată acum 50 de ani în urmă sau Singapore Nanyang Technological University, Singapore acum 25 de ani care sunt foarte bine clasate.
Impresia mea personală este că Bistrița încet încet e pe ducă.
Dacă platforma industrială a orașului a creat un anumit potențial economic, e îndeajuns să vezi modus operandi al * oaspeților * și realizezi dimensiunea dezastrului.
Exemplu.
Înfrățirea cu China.
Dacă ar fi fost deschiderea unei secții tehnologice transfer de know-how dinspre China spre Bistrița, ok. Dar altcumva, e doar o operațiune tipic Made în China. Vizitează-i ca și prieteni, promite-le marea cu sarea, vezi ce au mai bun, le copiezi metodele și astalavista baby transferi și reproduci totul la preț de dumping, pentru muncitorii chinezi și piața de desfacere mondială. Leoni în câțiva ani când piața va fi saturată va fi mutat bucată cu bucată ca și Nokia cu tot know-how ul aferent.
Ce o să rămână? Iar familii afectate, unii își vor lua câmpii, etc.
Vor face agricultură de supraviețuire.
Dacă vor mai rămâne ceva proprietari…
Că politicienii vor fi cumpărați la bucată iar locuitorii cu locuințe cu tot.
Nu e o glumă, China de exemplu a practicat metoda în alte țări .
https://betterdwelling.com/csis-warns-of-chinese-influence-on-canadian-real-estate-20-years-ago/
Din fericire, sper că Prefectul nu are ce căuta într-o unitate privată cu delegația chineză, fără acordul implicit a acelei părți.
Da nu e nevoie de chinezi sau vietnamezi ca să-ți bagi singur bețele în roate.
E deajuns un român( și sunt destui) care are ca motto să moară capra vecinului, chiar înainte de a fi născută.